Airpang

Alla inlägg under mars 2015

Av Johnny Ottosson - 25 mars 2015 10:00"Var köper man ett billigt PCP?"Den frågan landade i min mailkorg under gårdagen. Någon ytterligare förklaring över frågeställningen bifogades inte. Förmodligen så rör det sig om en fjäderskytt eller någon som av andra anledningar vill börja med att skjuta PCP och som då har förfärats över prisbilden runt PCP.


Så, vad ska man säga då?


Ska man minimera kostnaden så gäller import inom EU och då bör man välja en populär modell som säljs i stora serier eftersom dessa då ofta säljs till riktigt bra priser, med bakgrund av dess stora volymer. En handlare som en annan bloggbesökare hade använt med gott resultat och som därtill har bra priser är AFG i Slovakien.


Länk: http://www.afg-defense.eu/


Särskilt noterbara i fråga om budget PCP är deras stora sortiment av CZ200-serien ifrån €367. Till detta kommer frakten till Sverige vilken är €52, alltså summa: €419 (SEK 3775 kr) - ink fyllkit. Billigare än så kan man nog inte komma över ett bra fabriksnytt PCP med fyllkitt, tillverkat i Europa.


Här finns även Marauder-serien från Crosman samt kinesiska bullpupen SPA P12 - kort sagt en trevlig blandning.


Notera dock att då Slovakien redan tillämpar EUs gemensamma vapenlagsiftning så skickar man alla typer av vapen ifrån kategori D helt licensfritt och utan att några frågor ställs. Det är alltså på på köparens ansvar att tillse så att vapnet verkligen är licensfritt här i Sverige! Vidare så kräver den här handlaren också att man mailar över en scan/foto på en giltig legitimation, exempelvis ett EU-pass eller körkort etc.


Leveranstiden uppges till 5-7 arbetsdagar.

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 24 mars 2015 10:30 

Effekten av en effektförändringJa, kanske inte rent vapenfysiskt eller ballistiskt räknat utan snarare hur en förändring av vapenlagstiftningen hade påverkat oss i hobbyn. Som många vet så ligger det inom EU beredningsarbeten mot en gemensam vapenlagstiftning och en del av de nationella beredningsarbeten och remisser som varje land skickar in till EU har väckt frågor och funderingar ibland luftskyttar i alla EUs olika nationer.


Vad man inom EU vill forma är fyra olika kategorier (klassifikationer) på vapen, A, B, C och D.


En av de länder som har börjat tillämpa det här systemet är Frankrike och dessa nya EU-regler ersätter då de gamla nationella luftvapenreglerna med en effektbegränsning på 10 joule mellan licensfria och licenspliktiga vapnen.


Sålunda så ser det numera ut på följande sätt i Frankrike:


Category A covers military weapons such as tanks, bazookas and machine guns that are not available to the public. As a system of ministerial permit/‘end-user certificate’, would cover military equipment purchases in transit. 

 

Category B is for Military Style Semi Automatics (MSSA) such as the Kalashnikov, M-16, handguns, etc. These items are heavily regulated and available only by special permit.

 

Category C covers sporting shotguns and rifles, including semi-automatics with a 3-5 shot capacity. These are quite easy to get for anyone obtaining a hunting or target shooting licence.

 

Category D is divided into two categories.


Category 1 is for single-shot or double-barrelled shotguns, and black powder firearms. Again, one needs a hunting or target permit for this.


Category 2 relates to pepper spray weapons, stun guns, air guns generating energy of 2-20 Joules and decommissioned firearms. One does not need a licence for these weapons, although one must be over 18 years of age. Air soft paintball markers are not regulated, as they fall below the 2-Joule energy category, Crossbows are also not regulated in France.

 

När det sedan gäller "mindre detaljer" så får varje land själv göra smärre avvikelser, om dessa kan motiveras av goda lokala/nationella skäl, exempelvis påvisbar ökad kriminell användning eller för att skapa en mjukare och mer konsekvent övergång mellan gamla och nya regelverk etc. Ett populärt exempel på detta är olika nationella särlagar som berör replikvapen och Airsoft som polismyndigheter rakt igenom hela EU förefaller ha problem med. Där har man ibland kompletterat den övergripande lagsiftningen med nationell lagstiftning som till exempel kan begränsa användningsmöjligheterna för Airsoft eller färgsättningen på replikvapen osv.


Hursomhelst..


En konsekvens av allt detta var att man i Frankrike plötsligt fick en licensfri gräns på 20 joule istället för 10 joule på sina licensfria vapen - en liten nätt fördubbling. Kraftfullare luftvapen, vanligtvis PCP, hamnade i kategori C. Självklart så är det tilltalande inte minst för luftvapenentusiasterna som fick en fördubblad effektgräns men vi här i Sverige fick ju över en natt en 3 gånger högre effektgräns på semiautomatiska vapen, helt utan att EU ens var inblandade - undrens tid är alltså inte förbi, ens nu 2015!


Dock så..


Samtidigt så finns det nationella krafter inom EU som hellre vill se en generell gräns på 7.50 joule över hela Europa, på samma sätt som man har i Tyskland och Italien mm. Detta har emellertid andra nationer opponerat sig emot eftersom detta försvårar eller omöjliggör jakt med luftvapen, vilket är en del av jakttraditionen i en del andra länder (typ England). 


I det enda yttrande som jag har sett ifrån Sveriges sida är att RPS grymtar över Airsoft för dess inblandning i kriminalitet, både för kriminella att hota med och även för risken att polisen misstar ett Airsoftvapen med ett riktigt krutvapen i en allvarlig situation med onödiga dödsfall som resultat. Likaså är man oroad över trenden med allt mer potenta luftvapen med kaliber 25 och 30 samt effektnivåer mellan 50-100 joule. Här finns emellertid ingen konkret problembild, vilket är fallet med Airsoft, men man befarar att en sådan kan utvecklas i framtiden.


Mina gissningar..


Om jag får spekulera så tror jag nog att Frankrikes upplägg kan vinna acceptans även i Sverige. Min gissning är dock att inom grupp D så vill förmodligen RPS flytta över pepparsprej och tårgasvapen ifrån kategori två till kategori ett, varpå de hamnar under licens. Likaså har RPS sedan länge önskat att luftvapen med grövre kaliber än 177 alltid ska hamna på licens (oavsett effekt), då hade dessa hamnat i grupp C.


För övrigt så tror jag att RPS kan leva med en effektgräns på 20 joule för vanliga 177-luftvapen om man får gehör för ovanstående önskemål Med andra ord - jag tror att RPS har större problem med licensfria pepparsprejsvapen och tårgasvapen än med luftvapen mellan 10-20 joule och RPS inser förmodligen inte att man kan få igenom hur många mindre ändringar som helst med EUs goda minne. Sannolikt så kommer man alltså att välja sina önskemål noga för att få igenom så mycket som möjligt.


Resultatet?


Får vi igenom 20 joule som licensfri gräns på 177 och tappar Airsoft samt alla övriga luftvapen med grövre kalibrar utan licenskrav så tror jag att RPS hade varit nöjda. Man har sannolikt inte skapat en större problembild med luftvapen än vad som råder nu samtidigt som man blir av med Airsoft och smygstrypta grovkalibriga vapen som man har eller befarar problem med framöver. Därtill så slipper man handlägga ett gäng licenser för Field Target och liknande tävlingsgrenar.


Konsekvenser för hobbyn..


För Field Target (liksom HFT, BR, Silhouette etc) så tror jag detta kan innebära fördelar. Förmodligen så försvinner vår nationella tävlingsklass på 10 joule helt och all F/T kommer då troligtvis att fokuseras enbart runt 16J Int. Man kan alltså räkna med att en tröskel sänks för att få in fler deltagare till tävlingarna. Samtidigt så minskar dock incitamenten för att vara med i en klubb, då vapenlicenser inte längre kommer att krävas för Field Target. Att få ut licenser för luftvapen med andra kalibrar än 177 lär dock bli betydligt svårare då det sannolikt inte kommer att finnas så många skytteklubbar som bedriver någon tävlingsform med den här typen av vapen.


Överlag så tror jag det kommer att bli mycket spännande att följa vapenlagstiftningens utformning under de närmast kommande åren framöver.
ANNONS
Av Johnny Ottosson - 23 mars 2015 18:00USFT Hunter


En unik design som också använder lågtryckssystem - och dessutom en udda pipa..

Av Johnny Ottosson - 23 mars 2015 12:00Att uppfinna hjulet igen


  Första träffbilderna efter omjusteringen, 15 meter JSB RS med halva skottvidden utomhus..


Idag så ägnade jag dagen åt att skruva med Challengern. Jag är lite nyfiken på vad som händer om jag minskar locktime. Just Challengern är ju intressant att justera eftersom den har en fullt steglöst justerbar hammare, vilket tyvärr är ganska ovanligt ibland normala PCP.


Jag började med att skruva ut hammaren och fick då en märkbart snabbare locktime, vilket ju är logiskt eftersom den längre hammaren nu inte behöver färdas lika lång sträcka för att öppna ventilen. Tyvärr så ökade dock rekylen lika märkbart och jag minskade därför på hammarens förspänning, vilket naturligtvis också minskade effekten då hammarens massakrafter minskar när den träffar ventilen. Så höll jag på och trixade lite fram och tillbaka tills jag hittade ett läge som kändes helt kanonbra.


Nöjd och glad över detta så scannade jag av lite grupper i hopp om att hitta andra Challengerägare som jag kunde dela mina upptäckter med och vars erfarenheter jag kunde lära ytterligare utav. Då snavade jag över en ägare som berättade att det i instruktionsboken faktiskt fanns en "grundinställning" på just Challengern?!


Efter att ha öppnat instruktionsboken ifrån sitt plasthölje och studerat den lite så kunde jag notera att sagesmannen hade helt rätt. Här fanns ju en exakt grundinställning beskriven. Med fyra och ett halvt varv ut på hammaren och .25" synliga gängor för justerskruven till hammarfjädern så var man i det läge som fabriken ställer in vapnen vid tillverkningen.


För skojs skull så mätte jag min egen inställning och kunde förbluffat notera - det var precis samma!


Tja, vad kan man då dra för lärdom av detta? Min slutsats är nog att 1) det är inte dumt att läsa instruktionsboken till ett vapen trots allt samt 2) man vinner alltid ytterst lite (om något) på att frihandinställa ett vapen jämfört med de slutsatser som vapentillverkaren redan själv har kommit fram till.


Efter att skruvande fram och tillbaka så landade jag på 8.00 joule med lätta 7.33gn JSB RS. Detta är förvisso klart mindre än legala 10 joule men även rekylen och locktime har minskat rejält. Som en extra bonus så har jag riktigt låg ljudnivå samt någonstans runt lite drygt 100 skott på en fyllning. 


De tio första skotten på en fyllning ifrån 135 Bar - notera jämnheten på tiondelen fps när..


Nu har jag inte kört en hel mätning igenom bössan men bara något tjugotal skott visar att det till större delen av kurvan handlar om spridning på ensiffrig nivå av fps och kanske någonstans runt 25 fps spridning totalt över 100 ovägda och otvättade diaboler.


Det kan gott vara värt en effektförlust på 20% och i synnerhet i skenet av att vinsterna ovan och det faktum att mycket lite av projektilbanan påverkas på avstånd ut till 25-30 meter.
Av Johnny Ottosson - 22 mars 2015 17:30Steyr - mer än bara Field Target!


Addicted to Airguns gör riktigt bra videorecensioner!


Steyr är hos oss mest känt för sina vapen till Field Target men faktum är att man även erbjuder en hel del andra spännande vapen, för de entusiaster som har en tjock plånbok redo. Förutom Hunting Automatic 5, som jag beskrev tidigare här på bloggen och som är unik igenom att i skrivande stund vara den enda äkta licensfria halvautomaten som saluförs i Sverige, så har man också några intressanta fullpowervapen.


En av dem recenseras i filmen ovan av Addicted to Airguns, besök gärna deras utmärkta kanal på tuben där de även har liknande recensioner om exempelvis FX Airguns Bobcat mfl.


Dessa fullpower modeller finns i två utföranden, vanliga HP med valbara kalibrar .177, .20 & .22 samt HP HFT som bara finns med kaliber 177 och lite annan utrustning, exempelvis en hamster. De effektlägen som erbjuds är 16 & 24 joule med 7.50 joule som alternativ till kaliber 177 samt 35 och 40 joule på högsta effekt med kaliber 20 och 22.


Egendomligt nog så erbjuder man ännu 2015 inte en enda modell i sin Hunting-serie med populära kaliber 25!

Av Johnny Ottosson - 21 mars 2015 12:00I begynnelsen..


En gång i tiden så började det på detta sätt även i Sverige


Idag så fick jag tips om en charmlig riktigt gammal film om hur Hunter Field Target en gång började i England. Man körde de första tävlingarna 2003 och samma år bildades UKAHFT (United Kingdom Association for Hunter Field Target). Intressant nog så var Sverige riktigt snabbt ute och anammade detta reglemente samma år varpå vi redan samma höst i Hova sköt enligt ett översatt engelskt reglemente.


Här, liksom i England, så blev det hela snabbt en succé och tävlingarna fortsatte ytterligare ett par år fram till 2005/-06 då man successivt började glida över mot den mer formella Field Target-formen istället.


Field Target, som är en enklare tävlingsform att utöva med större tonvikt på rätt utrustning än på rätt skytt - framförallt vid det mest kritiska momentet (avståndsbedömningen), konkurrerade då ut vår traditionella HFT varpå den sistnämnda helt enkelt tynade bort. De starka klubbar som nu sakta växte fram runt mitten av 2000-talets första decennium (Onsala, Laxå mfl) specialiserade sig snabbt mot just Field Target och med detta så var normaliteten fastslagen.


Under det senaste åren så har enstaka entusiaster försökt göra framstötar för att åter igen popularisera HFT men med ringa utdelning. De fåtal entusiaster som är intresserade av att tävla med vår typ av luftvapen har som regel tillräckligt med intresse och ekonomisk kapital för att gå mot Field Target, där man också har ett större internationellt utbyte.


De entusiaster som driver dessa klubbar har med andra ord gjort ett riktigt bra arbete.


Field Target är en dyrare sport att utöva, den kräver mer eller mindre att man har licens på sitt vapen för att man ska kunna tävla internationellt på samma vilkor som övriga länder, vilket också har lagt fokus på klassen 16 joule också hos våra nationella tävlingar. Man har av den anledningen anslutit sig till SvSSF som paraplyorganisation, vilket naturligtvis kräver ekonomi och organisation på en lite högre nivå. Man har kort sagt gjort sin hemläxa.


Så, är HFT helt avskrivet ifrån Sverige nu?


Jag tror inte det. Anledningen är att svårigheterna med nyrekryteringen av fler entusiaster inom Field Target. Det finns nämligen en given mängd hardcore fantaster för vår typ av luftvapen inom de geografiska ramar som klubbarna kan nå. Efter detta så har man mättat marknaden så att säga och man behöver då ytterligare påfyllning utifrån eftersom dessa hardcore fans trots allt är numerärt sett förhållandevis ringa.


Visst, man gör lite taffliga försök med att erbjuda stympade klasser som är fria på tävlingarna där deltagarna inte behöver en del av all den formalia som Field Target bär med sig i form av tävlingslicenser, skyttekort och liknande men hittills så har detta inte visat sig bära frukt i någon större utsträckning. 


Två av anledningarna tror jag är kostnaderna och komplexiteten.


Field Target av idag domineras av mer påkostade PCP och fokuset inom tävlingsformen ligger tveklöst hos 16 joule. Ska man köra licensvapen så krävs det ju mängder med merarbete i form av vapenskåp, kostnader, licensstrulet osv. Gillar man inte detta, då får man spela andrafiolen igenom att göra 10J, vilket inom Field Target mer eller mindre betraktas som en nödvändigt ont för våra nationella förhållanden. Till detta så hör också frågan om optik eftersom man inom Field Target använder optisk avståndsbedömning för att träffa rätt, vilket kräver dyra och avancerade kikarsikten. Initialkostnaden för att tävla inom Field Target på riktigt är alltså förhållandevis ansenlig. 


Komplexiteten finns också hos arrangörerna. Så fort man skapar en tävling med licenspliktiga vapen så finns det juridiskt sett bara små skillnader huruvida om det handlar om älgstudsare eller luftgevär. En tävling i Field Target måste alltså arrangeras med en viss formalia för att fungera och till detta så ställer också överstyrande paraplyförbund krav på utformning och intäkter ifrån denna. Det är av den här anledningen som det vanligtvis är betydligt dyrare startavgifter hos Field Target än hos våra tidigare HFT-tävlingar, som inte sällan var helt gratis.


Mot bakgrunden av detta så tror jag att det i framtiden kommer att finnas utrymme även för en enklare form av skytte för de som just tilltalas av enkelheten och informaliteten hos luftvapenskytte. En skytteform vars fokus kommer att ligga enbart på max 10 joule så att man kommer ifrån mycket av de tungrodda delarna både runt arrangemang som vapeninnehav, försäkringsfrågor och liknande.


Styrkan hos 10 joule är ju själva licensfriheten. 


I strikt juridiska temer så krävs det ju bara en yta där man har markägarens tillstånd att vistas, man sätter upp 20-30 fallmål på 10 stationer och går en eller två varv. Svårare än så behöver det inte vara egentligen. Eftersom man inte behöver vara på en skjutbana så skulle man kunna tänka sig en ambulerande klubb/förening som kör en turné under året med besök på 10-talet olika platser landet runt. Det största hindret för deltagande är ju inte att vi saknar personer som vill skjuta utan att dessa personer saknar renodlade FT-vapen och att de inte får en tävling nära nog rent geografiskt sett, för att de ska kunna vara intresserade av att färdas dit.


Här skulle en framsynt handlare kunna agera motor. En skåpbil/släpkärra med varor och fallmålslasten - sedan är det bara att köra. Åka till en av tiotalet geografiskt välplacerade städer, låna en bit mark av någon, sätt upp fallmålen och ett tält för försäljningen - nog borde detta kunna locka de entusiaster som inte bor alltför långt bort ifrån platsen?


I takt med att formaliseringen ("elitismen") hos Field Target växer sig allt starkare (jag lägger ingen värdering i detta) så tror jag samtidigt att en sådan polarisering även skapar utrymmen för alternativ som motsatser för de entusiaster som känner för något annat och något enklare. När allt fler polisdistrikt höjer ribban och mängden krav på riktiga skjutbanor, som ju läggs ner i parti och minut, och likaså även på licensutfärdande så borde det uppstå ett vaccum som andra skjutformer kan dra nytta av.


En av dessa skjutformer tror jag utan tvekan kommer att vara HFT - tillsammans med BR och Silhouette.


Framtiden får bevisa om mina tankar är rätt eller fel.

Av Johnny Ottosson - 20 mars 2015 10:30Dags att tävla igen !Så har då de första tävlingsinbjudningarna anlänt för 2015. Här följer två stycken; en SvSF arrangerad tävling i Field Target av Mörrum, den traditionella så kallade Vårlaxen och en fri tävling i Silhuette arrangerad av Vetlanda Skyttegille. Nu återstår bara att se om det även kommer att dyka upp några inbjudningar i BR inför den kommande säsongen. Väl mött allesammans!


Field Target


Inbjudan Mörrum: https://www.dropbox.com/s/5b62cie8wpcfw8h/Inbjudan%20FT%20april%202015.pdf?dl=0


Mörrum kör en traditionell Field Target tävling under SvSFs reglemente, noterbart är att den fria klassen tyvärr bara har 30 mål istället för 50 mål och det är ju naturligtvis extra tråkigt när tävlingsplatsen ligger såpass avsides. Vi får hoppas att man ändå lyckas locka till sig ett gott antal startande. 


Anmälningsavgiften är 80 kr + den extra avgiften till SvSF som är 20 kr - totalt 100 kr per klass.


Silhuette


Inbjudan Vetlanda: http://1drv.ms/19EQGeu


Vetlanda kör en tävling i Silhuette under egen regi och man skjuter i serier om 40 mål per serie. Här finns en effektgräns på maximalt 25 joule, vilket är värt att observera för de som skjuter exempelvis PCP FP. 


Anmälningskostnaden är 20 kr utan överliggande avgifter - totalt 20 kr per serieAv Johnny Ottosson - 19 mars 2015 10:00
Låg effekt - hög precision - långa avstånd !Lite skojskytte på 30 meter med JSB RS, totalt 25 st skott...  


Idag så tillbringade jag kvällen med att skjuta inomhus över 30 meter. Just att skjuta inomhus känner jag mig lite kuven inför nu när det börjar bli härligt varmt vårväder utomhus men i gengäld så blåste det lite och då blir inomhusskyttet direkt mycket mera tilltalande. Just vind är ju alltid ett problem för luftvapenskytte och i synnerhet då med vapen som har klen kaliber och måttlig effekt.


Idag sköt jag mest lite för skoj men jag passade även på att pröva mina kinesiska tävlingsdiaboler på lite längre avstånd inomhus där de inte påverkas av vinden. Efter lokalens ombyggnader under vårvintern så landar det på att jag totalt förfogar över 30 meter, vilket innebär att jag har tappat drygt 10 meter ytterligare som jag hade ifrån början. Trist men 30 meter inomhus är ju i alla fall bättre än de 15 meter jag har på hemmaplan och som ju delvis också är utomhus.


Sedan så måste man också tänka lite proportionellt. Jag har 50 meter på Fuxernas Skyttegille och det är ju förvisso betydligt längre än 30 meter, i alla fall för 10J/.177, men 30 meter är också ganska långt egentligen. Tänker man på en normal villatomt så är det långt ifrån alltid man kan disponera en så pass lång skjutsträcka helt ostört och än mer ovanligt att man kan göra det med en skjutplats under tak. I det perspektivet så känner jag mig mycket gynnad med mina 30 meter helt inomhus, därtill med värme.


Här 30 meter med 10 x kinesiska matchdiaboler och 10 x JSB RS  


I praktiken så är det ju faktiskt så att de flesta som skjuter utanför en regelrätt skjutbana har sällan så långa ytor till sitt förfogande, i synnerhet om man vill ha tak över huvudet vid skjutplatsen. Har man då en kortare yta än 40-50 meter så kommer man i gengäld väldigt långt med ett vanligt licensfritt vapen om max 10 joule.


Jag vet inte om det är åldern eller någon form av ökad insikt med åren som smyger sig på men jag skjuter allt mer med enbart 10 joule och allt mer sällan med tillståndspliktiga vapen. De extra meter som jag vinner i räckvidd har jag ju liksom ändå ingen nytta utav. Skjutbanan är ju på 50 meter, vilket är lite för kort för min FX Airguns Elite med tanke på kaliber och effekt, samtidigt som 20-30 meter gott räcker för meningsfullt skytte med ett licensfritt vapen och där hittar jag skjutplatser betydligt enklare och närmare än att behöva åka till banan.


Numera så slås jag ofta av effektiviteten hos de licensfria vapnen, alltså hur mycket skjutglädje man får ur dem på förhållandevis små ytor och hur vilsamt det är med låg skottljudsnivå, mängder av skott på en fyllning och att slippa alla de juridiska begränsningar som kommer med ett tillståndspliktigt vapen med tanke på transport, förvaring, tillåtna skjutplatser och inte minst säkerhetsaspekten. Ett tillståndsfritt luftvapen förkroppsligar så att säga själva konceptet med luftvapen som vapengrupp och gör alla dess fördelar än mer tydliga i fråga om tillgänglighet, ekonomi och säkerhet - liksom skjutglädjen.


Detta tror jag är tänkvärt för alla entusiaster och inte minst de som kommer nya in till vår underbara hobby.

Man behöver alltså inte ha ett vapen med hög effekt, grov kaliber, licensplikt osv för att kunna ha riktigt roligt och meningsfullt skytte med luftvapen - ibland nästan snarare tvärtom!

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se