Airpang

Direktlänk till inlägg 26 mars 2015

Dags att ställa in..

Av Johnny Ottosson - 26 mars 2015 10:00Med mindre effekt...


  Det blev 100 st skott skjutna på banan..


I ett strålande vackert vårväder med över 10 grader varmt och synnerligen måttliga vindar så begav jag mig upp till Fuxernas Skyttegille för ett par timmar på banan alldeles själv. Jag hade ju precis justerat om Challengern ner till rätt så exakt 8 joule (ca 600 fps/185 mps) med JSB RS och var naturligtvis nyfiken på vad detta skulle innebära i praktiken. 


Jag har ju tidigare haft några CZ200 som jag ställde in runt 7.50 joule bara för att jämföra med fulla 10.00 joule och nu har jag ställt Challengern på 7.50 joules inställning (samma som fabrik) fast med en 1.50 mm transferport istället för 1.30 mm som är original - därav lite drygt 8 joule istället för 7.50


Nu kan man naturligtvis tycka att en halv joule hit eller dit må vara noll och ingenting men skillnaden är faktiskt + 6.10 % vilket hade motsvarat från 16.00 till 17.00 joule eller från 45 till 47.75 joule och skillnaden är i praktiken ännu större när det rör sig om så små värden redan ifrån början.


  Först så sköt jag in på 25 meter, med ett retfullt slängskott..


En nackdel med förändringen mellan drygt 10.00 joule och dagens 8.00 joule är att jag får göra om min träfflägestabell på kikarsiktet så därför passade jag på att ordna det denna ganska stilla och mycket vackra vårdag. Först så sköt jag in på 25 meter eftersom detta är det optimala inskjutningsavståndet för 185 mps med RS.


  Även på 30 meter så blev det ett skott som föll ur..


Nästa  avstånd blev 30 meter, vilket i någon mening utgör det längsta avstånd som känns rimligt för 8.00 joule under normala betingelser. Ska man skjuta på längre avstånd så stiger svårighetsgraden markant, inte minst i vind. 

Här 35 meter och vanan trogen, ett skott off...


När man går ut till 35 meter ifrån 30 meter så märks det tydligt att projektilbanan börjar dala. Även klangen i projektilfånget berättar att avståndet är drygt för effekten. Med bara 8.00 joule ifrån ett dualfuel-vapen så är skottljudet oerhört dämpat och i synnerhet utomhus, trots att pipan saknar alla former av shrouds etc. Det diskreta anslagsljudet och det allt längre avståndet till målet gör att skyttet blir väldigt tyst, till och med tystare än när jag skjuter i hemmet eftersom ljud alltid låter högre i ett rum än helt och hållet utomhus.


Jadå - även på 40 meter...??


Förutom dessa tavlor för själva inställningarna så sköt jag även 75 skott (3 x 25 skott) på 5-ringade tavlor vid 25, 30 och 35 meters avstånd liksom 5 skott på ett fallmål vid varierande avstånd för att kontrollera att effekten räckte för att fälla fallmålet på avstånd ut till 40 meter, vilket den gjorde.


Som ni kan se så spelade omständigheterna mig ett spratt under inskjutningarna. Vanligtvis så brukar man ju få en tätare träffbild ju närmare målet man skjuter men så inte denna gång. Här blev exempelvis träffbilden på 40 meter bättre än den på 35 meter när det "borde" vara precis tvärtom. Men så är det, och det belyser hur viktigt det är att se ett flertal träffbilder skjutna vid ett flertal tillfällen innan man kan bedömma ett vapens precision. 


Hade jag nu skjutit typ 5 tavlor med bara 5 skott i varje på dessa avstånd så hade jag säkert fått 4 tavlor bättre än den ovan på 25 meter och troligtvis 4 tavlor utav 5 som vore sämre än den på 40 meter etc. En enskild träffbild som man ofta ser i vapenrecensioner etc säger alltså egentligen inte speciellt mycket. Ska man kunna bedöma något så krävs det flera träffbilder, med 10 skott vardera, tagna under olika tillfällen för att någon form av sammanfattning ska kunna göras på ett rättvist sätt.


En trevlig dag med mycket skytte var det i alla fall...

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se