Airpang

Direktlänk till inlägg 24 mars 2015

Många funderingar runt detta..

Av Johnny Ottosson - 24 mars 2015 10:30



 

Effekten av en effektförändring



Ja, kanske inte rent vapenfysiskt eller ballistiskt räknat utan snarare hur en förändring av vapenlagstiftningen hade påverkat oss i hobbyn. Som många vet så ligger det inom EU beredningsarbeten mot en gemensam vapenlagstiftning och en del av de nationella beredningsarbeten och remisser som varje land skickar in till EU har väckt frågor och funderingar ibland luftskyttar i alla EUs olika nationer.


Vad man inom EU vill forma är fyra olika kategorier (klassifikationer) på vapen, A, B, C och D.


En av de länder som har börjat tillämpa det här systemet är Frankrike och dessa nya EU-regler ersätter då de gamla nationella luftvapenreglerna med en effektbegränsning på 10 joule mellan licensfria och licenspliktiga vapnen.


Sålunda så ser det numera ut på följande sätt i Frankrike:


Category A covers military weapons such as tanks, bazookas and machine guns that are not available to the public. As a system of ministerial permit/‘end-user certificate’, would cover military equipment purchases in transit. 

 

Category B is for Military Style Semi Automatics (MSSA) such as the Kalashnikov, M-16, handguns, etc. These items are heavily regulated and available only by special permit.

 

Category C covers sporting shotguns and rifles, including semi-automatics with a 3-5 shot capacity. These are quite easy to get for anyone obtaining a hunting or target shooting licence.

 

Category D is divided into two categories.


Category 1 is for single-shot or double-barrelled shotguns, and black powder firearms. Again, one needs a hunting or target permit for this.


Category 2 relates to pepper spray weapons, stun guns, air guns generating energy of 2-20 Joules and decommissioned firearms. One does not need a licence for these weapons, although one must be over 18 years of age. Air soft paintball markers are not regulated, as they fall below the 2-Joule energy category, Crossbows are also not regulated in France.

 

När det sedan gäller "mindre detaljer" så får varje land själv göra smärre avvikelser, om dessa kan motiveras av goda lokala/nationella skäl, exempelvis påvisbar ökad kriminell användning eller för att skapa en mjukare och mer konsekvent övergång mellan gamla och nya regelverk etc. Ett populärt exempel på detta är olika nationella särlagar som berör replikvapen och Airsoft som polismyndigheter rakt igenom hela EU förefaller ha problem med. Där har man ibland kompletterat den övergripande lagsiftningen med nationell lagstiftning som till exempel kan begränsa användningsmöjligheterna för Airsoft eller färgsättningen på replikvapen osv.


Hursomhelst..


En konsekvens av allt detta var att man i Frankrike plötsligt fick en licensfri gräns på 20 joule istället för 10 joule på sina licensfria vapen - en liten nätt fördubbling. Kraftfullare luftvapen, vanligtvis PCP, hamnade i kategori C. Självklart så är det tilltalande inte minst för luftvapenentusiasterna som fick en fördubblad effektgräns men vi här i Sverige fick ju över en natt en 3 gånger högre effektgräns på semiautomatiska vapen, helt utan att EU ens var inblandade - undrens tid är alltså inte förbi, ens nu 2015!


Dock så..


Samtidigt så finns det nationella krafter inom EU som hellre vill se en generell gräns på 7.50 joule över hela Europa, på samma sätt som man har i Tyskland och Italien mm. Detta har emellertid andra nationer opponerat sig emot eftersom detta försvårar eller omöjliggör jakt med luftvapen, vilket är en del av jakttraditionen i en del andra länder (typ England). 


I det enda yttrande som jag har sett ifrån Sveriges sida är att RPS grymtar över Airsoft för dess inblandning i kriminalitet, både för kriminella att hota med och även för risken att polisen misstar ett Airsoftvapen med ett riktigt krutvapen i en allvarlig situation med onödiga dödsfall som resultat. Likaså är man oroad över trenden med allt mer potenta luftvapen med kaliber 25 och 30 samt effektnivåer mellan 50-100 joule. Här finns emellertid ingen konkret problembild, vilket är fallet med Airsoft, men man befarar att en sådan kan utvecklas i framtiden.


Mina gissningar..


Om jag får spekulera så tror jag nog att Frankrikes upplägg kan vinna acceptans även i Sverige. Min gissning är dock att inom grupp D så vill förmodligen RPS flytta över pepparsprej och tårgasvapen ifrån kategori två till kategori ett, varpå de hamnar under licens. Likaså har RPS sedan länge önskat att luftvapen med grövre kaliber än 177 alltid ska hamna på licens (oavsett effekt), då hade dessa hamnat i grupp C.


För övrigt så tror jag att RPS kan leva med en effektgräns på 20 joule för vanliga 177-luftvapen om man får gehör för ovanstående önskemål Med andra ord - jag tror att RPS har större problem med licensfria pepparsprejsvapen och tårgasvapen än med luftvapen mellan 10-20 joule och RPS inser förmodligen inte att man kan få igenom hur många mindre ändringar som helst med EUs goda minne. Sannolikt så kommer man alltså att välja sina önskemål noga för att få igenom så mycket som möjligt.


Resultatet?


Får vi igenom 20 joule som licensfri gräns på 177 och tappar Airsoft samt alla övriga luftvapen med grövre kalibrar utan licenskrav så tror jag att RPS hade varit nöjda. Man har sannolikt inte skapat en större problembild med luftvapen än vad som råder nu samtidigt som man blir av med Airsoft och smygstrypta grovkalibriga vapen som man har eller befarar problem med framöver. Därtill så slipper man handlägga ett gäng licenser för Field Target och liknande tävlingsgrenar.


Konsekvenser för hobbyn..


För Field Target (liksom HFT, BR, Silhouette etc) så tror jag detta kan innebära fördelar. Förmodligen så försvinner vår nationella tävlingsklass på 10 joule helt och all F/T kommer då troligtvis att fokuseras enbart runt 16J Int. Man kan alltså räkna med att en tröskel sänks för att få in fler deltagare till tävlingarna. Samtidigt så minskar dock incitamenten för att vara med i en klubb, då vapenlicenser inte längre kommer att krävas för Field Target. Att få ut licenser för luftvapen med andra kalibrar än 177 lär dock bli betydligt svårare då det sannolikt inte kommer att finnas så många skytteklubbar som bedriver någon tävlingsform med den här typen av vapen.


Överlag så tror jag det kommer att bli mycket spännande att följa vapenlagstiftningens utformning under de närmast kommande åren framöver.




 
 
Ingen bild

_Axel_

24 mars 2015 12:29

Vapenlagar anpassas så att majoriteten blir hyffsat nöjda (så man kan avfärda minoriteter som extrema) - "Squeaky wheel gets the grease". Field target kommer vara normsättande för den kommande lagstifningen för luftvapen, liksom 10m skyttet var innan. Jag tror därför att det är rimligt att antaga att vi kommer få en 4,5mm gräns samt en effektgräns mellan 16-20J inom EU.

 
Ingen bild

Dr_Phreak

24 mars 2015 12:46

Är det bara .177 kaliber som hamnar under category D/2? Eller får dom även ha större kalibrar upp till 20 joul?

Johnny Ottosson

24 mars 2015 18:41


Som jag förstår saken så är det valfri kaliber upp till 20 joule i Frankrike.

 
Ingen bild

_Axel_

24 mars 2015 12:50

För övrigt så tror jag UK, som är en tung part i dessa förhandligar (gissar jag) kan gå med på en 4,5mm gräns och en höjd effektgräns, men inte fri effekt.

Resonerar man så att vi vet att myndigheterna i UK inte vill att folk ska äga något som kan skjuta alls, så kunde detta vara en vinst från det perspektivet. Man kan då få bort många FAC ansökningar, genom att hävda att med högre laglig effektgräns så behövs inte FAC i samma utsträckning!? Folk nöjer sig i större utsträckning med ett fritt vapen, och slipper då vapenskåp och besök av polisen.

Bäst vore ju om man inte behövde licens för något luftvapen, det är bara trams. Luftvapen är mindre farliga än pilbågar. Men som jag hävdat i alla år så är en harmonisering helt nödvänding. Idag köper man ostrypta luftvapen på ena siden gränsen och 7,5J på andra sidan gränsen, och ingen tullkontroll. Folk kan faktiskt bli brottslingar helt av misstag.

 
Ingen bild

Guru

24 mars 2015 21:03

Som vanligt bara en massa troende och spekulationer. Varför inbilla folk att svenska lagstiftare helt plötsligt skulle acceptera 20 joule licenfritt? Det är ju bara löjligt.
Tvärtom talas det ju nu om hårdare vapenlagar efter det senaste skjutdådet i Göteborg. Visst kan man drömma om saker man vill ska hända men vakna upp till verkligheten någon gång också och se realiteten. Tvärtom är risken stor att det blir en effektsänkning till 7,5 j som i Tyskland.

Johnny Ottosson

24 mars 2015 22:37

Tja.

Vi fick tre gånger så hög effekt på licensfria semiautomatiska vapen för bara några månader sedan och just automatvapen i någon form har ju haft ännu mer fokus på sig med tanke på det vapenpolitiska läget just nu.

 
Ingen bild

Anders

27 september 2015 18:59

Varför inte skapa ett system där 10J vapnen fortfarande är licensfria. Men där luftvapen 10j på till 20J är registrerings pliktiga. Istället för att ansöka om vapenlicens registrera man vapnet till polisen genom vapenhandlaren. Men det är nog på tok för vapenliberalt, enligt polismakten.

 
Ingen bild

-Jonas-

27 september 2015 19:13

Jag hade som förslag för flera år sedan att det skulle finnas en förenklad licens för alla luftvapen, från noll till sexton joule.
I princip att köparen läser igenom ett papper med lagar och regler och skriver under, pappret innehåller vapnets modell och serienummer, och det gör köpare personligt ansvarig för hur vapnet hanteras.
Tanken var att få föräldra att ta ansvar för vad de köper till sina barn, men samtidigt lätta på licenskravet upp till sexton joule.
Jag fick mycket skit för det här förslaget. Johnny kunde inte förså hur det skulle funka rent administrativt, och det datalagringsutrymmet som skulle krävas.
Tror att det lätt skulle rymmas i en liten del av en server på något polishus, kanske några pärmar med papper på en hylla nånstans.

 
Ingen bild

Anders

8 oktober 2015 14:28

Har du möjligtvis någon länk till det EU dokument som tar upp de olika vapenkategorierna, som du skriver om här på sidan? skulle vara mycket intressant att få läsa detta.

Johnny Ottosson

11 oktober 2015 13:50


Jag tror jag tog materialet ifrån ett inlägg på Robsoft.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards