Airpang

Direktlänk till inlägg 21 mars 2015

En gång i tiden...

Av Johnny Ottosson - 21 mars 2015 12:00



I begynnelsen..


En gång i tiden så började det på detta sätt även i Sverige


Idag så fick jag tips om en charmlig riktigt gammal film om hur Hunter Field Target en gång började i England. Man körde de första tävlingarna 2003 och samma år bildades UKAHFT (United Kingdom Association for Hunter Field Target). Intressant nog så var Sverige riktigt snabbt ute och anammade detta reglemente samma år varpå vi redan samma höst i Hova sköt enligt ett översatt engelskt reglemente.


Här, liksom i England, så blev det hela snabbt en succé och tävlingarna fortsatte ytterligare ett par år fram till 2005/-06 då man successivt började glida över mot den mer formella Field Target-formen istället.


Field Target, som är en enklare tävlingsform att utöva med större tonvikt på rätt utrustning än på rätt skytt - framförallt vid det mest kritiska momentet (avståndsbedömningen), konkurrerade då ut vår traditionella HFT varpå den sistnämnda helt enkelt tynade bort. De starka klubbar som nu sakta växte fram runt mitten av 2000-talets första decennium (Onsala, Laxå mfl) specialiserade sig snabbt mot just Field Target och med detta så var normaliteten fastslagen.


Under det senaste åren så har enstaka entusiaster försökt göra framstötar för att åter igen popularisera HFT men med ringa utdelning. De fåtal entusiaster som är intresserade av att tävla med vår typ av luftvapen har som regel tillräckligt med intresse och ekonomisk kapital för att gå mot Field Target, där man också har ett större internationellt utbyte.


De entusiaster som driver dessa klubbar har med andra ord gjort ett riktigt bra arbete.


Field Target är en dyrare sport att utöva, den kräver mer eller mindre att man har licens på sitt vapen för att man ska kunna tävla internationellt på samma vilkor som övriga länder, vilket också har lagt fokus på klassen 16 joule också hos våra nationella tävlingar. Man har av den anledningen anslutit sig till SvSSF som paraplyorganisation, vilket naturligtvis kräver ekonomi och organisation på en lite högre nivå. Man har kort sagt gjort sin hemläxa.


Så, är HFT helt avskrivet ifrån Sverige nu?


Jag tror inte det. Anledningen är att svårigheterna med nyrekryteringen av fler entusiaster inom Field Target. Det finns nämligen en given mängd hardcore fantaster för vår typ av luftvapen inom de geografiska ramar som klubbarna kan nå. Efter detta så har man mättat marknaden så att säga och man behöver då ytterligare påfyllning utifrån eftersom dessa hardcore fans trots allt är numerärt sett förhållandevis ringa.


Visst, man gör lite taffliga försök med att erbjuda stympade klasser som är fria på tävlingarna där deltagarna inte behöver en del av all den formalia som Field Target bär med sig i form av tävlingslicenser, skyttekort och liknande men hittills så har detta inte visat sig bära frukt i någon större utsträckning. 


Två av anledningarna tror jag är kostnaderna och komplexiteten.


Field Target av idag domineras av mer påkostade PCP och fokuset inom tävlingsformen ligger tveklöst hos 16 joule. Ska man köra licensvapen så krävs det ju mängder med merarbete i form av vapenskåp, kostnader, licensstrulet osv. Gillar man inte detta, då får man spela andrafiolen igenom att göra 10J, vilket inom Field Target mer eller mindre betraktas som en nödvändigt ont för våra nationella förhållanden. Till detta så hör också frågan om optik eftersom man inom Field Target använder optisk avståndsbedömning för att träffa rätt, vilket kräver dyra och avancerade kikarsikten. Initialkostnaden för att tävla inom Field Target på riktigt är alltså förhållandevis ansenlig. 


Komplexiteten finns också hos arrangörerna. Så fort man skapar en tävling med licenspliktiga vapen så finns det juridiskt sett bara små skillnader huruvida om det handlar om älgstudsare eller luftgevär. En tävling i Field Target måste alltså arrangeras med en viss formalia för att fungera och till detta så ställer också överstyrande paraplyförbund krav på utformning och intäkter ifrån denna. Det är av den här anledningen som det vanligtvis är betydligt dyrare startavgifter hos Field Target än hos våra tidigare HFT-tävlingar, som inte sällan var helt gratis.


Mot bakgrunden av detta så tror jag att det i framtiden kommer att finnas utrymme även för en enklare form av skytte för de som just tilltalas av enkelheten och informaliteten hos luftvapenskytte. En skytteform vars fokus kommer att ligga enbart på max 10 joule så att man kommer ifrån mycket av de tungrodda delarna både runt arrangemang som vapeninnehav, försäkringsfrågor och liknande.


Styrkan hos 10 joule är ju själva licensfriheten. 


I strikt juridiska temer så krävs det ju bara en yta där man har markägarens tillstånd att vistas, man sätter upp 20-30 fallmål på 10 stationer och går en eller två varv. Svårare än så behöver det inte vara egentligen. Eftersom man inte behöver vara på en skjutbana så skulle man kunna tänka sig en ambulerande klubb/förening som kör en turné under året med besök på 10-talet olika platser landet runt. Det största hindret för deltagande är ju inte att vi saknar personer som vill skjuta utan att dessa personer saknar renodlade FT-vapen och att de inte får en tävling nära nog rent geografiskt sett, för att de ska kunna vara intresserade av att färdas dit.


Här skulle en framsynt handlare kunna agera motor. En skåpbil/släpkärra med varor och fallmålslasten - sedan är det bara att köra. Åka till en av tiotalet geografiskt välplacerade städer, låna en bit mark av någon, sätt upp fallmålen och ett tält för försäljningen - nog borde detta kunna locka de entusiaster som inte bor alltför långt bort ifrån platsen?


I takt med att formaliseringen ("elitismen") hos Field Target växer sig allt starkare (jag lägger ingen värdering i detta) så tror jag samtidigt att en sådan polarisering även skapar utrymmen för alternativ som motsatser för de entusiaster som känner för något annat och något enklare. När allt fler polisdistrikt höjer ribban och mängden krav på riktiga skjutbanor, som ju läggs ner i parti och minut, och likaså även på licensutfärdande så borde det uppstå ett vaccum som andra skjutformer kan dra nytta av.


En av dessa skjutformer tror jag utan tvekan kommer att vara HFT - tillsammans med BR och Silhouette.


Framtiden får bevisa om mina tankar är rätt eller fel.





 
 
Ingen bild

_Axel_

21 mars 2015 18:50

Köper inte detta resonemang. För det första så är inte utrustingen och "formalia" det som tär mest på ekonomin för den aktive skytten, det är nog resorna som är väldingt dyra och ofta långa här i Sverige. Är man klok i sina inköp så behöver man inte förlora mycket pengar på den utrusting man köper.

För det andra så tror jag att det är en "pipe dream" att tro att det skulle uppstå massa tävlingar helt plötsligt som folk arrangerade. Det är väl välkänt för alla inom föreningsliv att just det med att arrangera är problemet. All vill skjuta (eller vad man nu gör i klubben), men få vill förbereda och städa upp!

Det är dock en trevlig tanke! Men som sagt, det fina med 10J är att man kan skjuta hur mycket man vill hemma på tomten. Och man kan ju bjuda in grannarna...

Johnny Ottosson

22 mars 2015 17:23

Visst är resekostnaden avsevärd och tiden samt just resekostnaden är det som gör att jag inte åker land och rike runt för att tävla.

Det är här klubbar som Mörrum etc har en stor nackdel jämfört med klubbar som endera ligger nära en storstad (ex Onsala) eller centralt mellan Göteborg/Stockholm (ex Laxå).

Att hitta bra arrangörer är betydligt svårare än att hitta tävlanden. Därav det konceptuella tänkandet runt en aktör som åker runt och arrangerar snarare ett flertal arrangörer här och där.

 
Ingen bild

Lilla mig

21 mars 2015 20:39

Nu är jag komplett nybörjare så ni får värdera mitt inlägg därefter.

Jag fick upp ögonen för luftgevärsskytte pga FT men visst är det en tröskel för att kunna tävla, inte minst i lic.pliktig klass. Jag snubblade så över en Youtube film från England som visade sig vara HFT och fick känslan "...men det där kan jag ju! Det är ju detta jag gör bak huset, skjuter på fallmål i naturen med lite stöd av naturen har att erbjuda".

Tror att detta (HTF) kan locka gemene luftbösseägare om en dylik tävling/träff bara trumpetas ut på rätt ställe eller sätt.

...bara mina tankar från TV-soffan....

 
Ingen bild

kj

22 mars 2015 15:47

hade dom inte för en del år tillbaka något i skånetrakten,där dom samlades i en sandgrop och oavsett vapen pcp eller ett billigt fjäder gevär fick skjuta,var visst en liten peng som insats,har för mig det hette skåne skyttegille,eller nåt liknande??,visserligen för långt för mig att åka,men gick inte det att ordna nåt liknande runt Göteborg?utan massa skyttekort eller medlemskap i skytteförbund,som ändå inte gör något för medlemmarna?kanske ingen ställer upp på detta idag?

Johnny Ottosson

22 mars 2015 17:21


Det är nog Dalby stenbrott och de tävlingar som SLUG arrangerade som du tänker på där.

Jag var där några gånger, tävlingarna sköttes av Anders L Dahlman och Matts Hammer.

Sista gången jag deltog var 2003, så det är ganska länge sedan nu.

Tävlingsformen var just HFT.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards