Airpang

Direktlänk till inlägg 19 mars 2015

Vilka behov har man egentligen?

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2015 10:00




Låg effekt - hög precision - långa avstånd !



Lite skojskytte på 30 meter med JSB RS, totalt 25 st skott...  


Idag så tillbringade jag kvällen med att skjuta inomhus över 30 meter. Just att skjuta inomhus känner jag mig lite kuven inför nu när det börjar bli härligt varmt vårväder utomhus men i gengäld så blåste det lite och då blir inomhusskyttet direkt mycket mera tilltalande. Just vind är ju alltid ett problem för luftvapenskytte och i synnerhet då med vapen som har klen kaliber och måttlig effekt.


Idag sköt jag mest lite för skoj men jag passade även på att pröva mina kinesiska tävlingsdiaboler på lite längre avstånd inomhus där de inte påverkas av vinden. Efter lokalens ombyggnader under vårvintern så landar det på att jag totalt förfogar över 30 meter, vilket innebär att jag har tappat drygt 10 meter ytterligare som jag hade ifrån början. Trist men 30 meter inomhus är ju i alla fall bättre än de 15 meter jag har på hemmaplan och som ju delvis också är utomhus.


Sedan så måste man också tänka lite proportionellt. Jag har 50 meter på Fuxernas Skyttegille och det är ju förvisso betydligt längre än 30 meter, i alla fall för 10J/.177, men 30 meter är också ganska långt egentligen. Tänker man på en normal villatomt så är det långt ifrån alltid man kan disponera en så pass lång skjutsträcka helt ostört och än mer ovanligt att man kan göra det med en skjutplats under tak. I det perspektivet så känner jag mig mycket gynnad med mina 30 meter helt inomhus, därtill med värme.


Här 30 meter med 10 x kinesiska matchdiaboler och 10 x JSB RS  


I praktiken så är det ju faktiskt så att de flesta som skjuter utanför en regelrätt skjutbana har sällan så långa ytor till sitt förfogande, i synnerhet om man vill ha tak över huvudet vid skjutplatsen. Har man då en kortare yta än 40-50 meter så kommer man i gengäld väldigt långt med ett vanligt licensfritt vapen om max 10 joule.


Jag vet inte om det är åldern eller någon form av ökad insikt med åren som smyger sig på men jag skjuter allt mer med enbart 10 joule och allt mer sällan med tillståndspliktiga vapen. De extra meter som jag vinner i räckvidd har jag ju liksom ändå ingen nytta utav. Skjutbanan är ju på 50 meter, vilket är lite för kort för min FX Airguns Elite med tanke på kaliber och effekt, samtidigt som 20-30 meter gott räcker för meningsfullt skytte med ett licensfritt vapen och där hittar jag skjutplatser betydligt enklare och närmare än att behöva åka till banan.


Numera så slås jag ofta av effektiviteten hos de licensfria vapnen, alltså hur mycket skjutglädje man får ur dem på förhållandevis små ytor och hur vilsamt det är med låg skottljudsnivå, mängder av skott på en fyllning och att slippa alla de juridiska begränsningar som kommer med ett tillståndspliktigt vapen med tanke på transport, förvaring, tillåtna skjutplatser och inte minst säkerhetsaspekten. Ett tillståndsfritt luftvapen förkroppsligar så att säga själva konceptet med luftvapen som vapengrupp och gör alla dess fördelar än mer tydliga i fråga om tillgänglighet, ekonomi och säkerhet - liksom skjutglädjen.


Detta tror jag är tänkvärt för alla entusiaster och inte minst de som kommer nya in till vår underbara hobby.

Man behöver alltså inte ha ett vapen med hög effekt, grov kaliber, licensplikt osv för att kunna ha riktigt roligt och meningsfullt skytte med luftvapen - ibland nästan snarare tvärtom!

 
 
Ingen bild

Air

19 mars 2015 15:10

Även jag blir mer fäst vid 10J i 4,5mm på äldre dar.
kulorna har blivit så bra att man skjuter mycket bättre
på längre håll.Fjädervapnen är lättspända PCP ger många
skott per fill.Bra effekt upp till 50m.

 
Ingen bild

gubbe

19 mars 2015 16:09

Din kommentar "Man behöver alltså inte ha ett vapen med hög effekt......" är vi ganska många som säger numera.
Gemensamt för oss är att vi har fullfarts tiden avklarad och är mätta.
Och då är det lätt att gömma hur roligt vi tyckte det var.

 
Ingen bild

Archon

19 mars 2015 18:50

Hög effekt och grov kaliber är bara betydelsefullt om man har ett jaktbehov eller om man av någon anledning vill ägna sig åt långhållsskytte på 100 meter.

 
Ingen bild

leopold

20 mars 2015 01:43

Bra att du lyfter fram det licensfria skyttets tjusning Johnny!

Helt sant som du säger att det är mycket av poängen med luftgevär att det ska vara kul och lättillgängligt uten en massa krångel som du säger. Har själv ett par fjäderbössor som går i denna klass och de är underbart kul och utmanande att skjuta med. Vindkompensation i 10 J över 30-40 meter är hur lärorikt som helst. Även 50 meter kan funka bra men då får det vara en lugn dag vindmässigt.

För min egen del så är enda anledningen att skaffa licensvapen att kunna delta i de internationella klasserna med någorlunda chanser, det blir en för stor nackdel att köra i 10 J där.

Jag håller med dig om att vi ska värna 10j-klasserna, detta är en stor resurs för tillväxten. Finns många sätt man arbeta med för att göra dessa så attraktiva som möjligt. Det experimenteras en hel del med detta.

 
Ingen bild

starbuck

20 mars 2015 14:36

Såg att skyttespecialisten har jsb exzct premium nu tror han e först i sverige förutom Fondproduker då

Johnny Ottosson

21 mars 2015 12:48


Jag beställde mina ifrån http://www.rojal.si/ den 20:de februari och har väntat en månad, trots att de då hade dessa i lager.

Känns sådär..

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards