Airpang

Direktlänk till inlägg 13 mars 2015

En nulägesanalys...

Av Johnny Ottosson - 13 mars 2015 10:00



 

Med anledning av IWA



Så, nu har den stora mässan gått av stapeln och en hel del nyheter har kommit fram i ljuset. De största nyheterna stod (som vanligt) FX Airguns för när det handlar om PCP. Denna gång så var det inte ett helt nytt gevär utan två stycken - dessutom på två helt olika och därtill nya plattformar. Detta har inte hänt tidigare, såvitt jag vet.


Bullpup har ju varit de senaste årens stora och starka trend där svenska FX Airguns nu kan erbjuda fyra distinkt olika modeller på tre olika prisnivåer. Vi börjar med Wildcat runt 8000 kr och sedan har vi Indy/Bobcat Mk 2 vid dryga 10.000 kr för att toppa sortimentet med nya Impact ytterligare några tusenlappar upp.


Även brittiska Daystate lanserade en ny bullpup i år, dock inte på IWA. De kallar modellen Pulsar och dess formgivning kan väl i bästa fall kallas personlig. Det första försöket, för ett par år sedan, till bullpup för FX Airguns var sannerligen ingen skönhet, även om den stocken fyllde en funktion på den pumpinbyggda Indyn. För Bobcat däremot så var den bara.... redigt ful. Nu tog dock FX Airguns sitt estetiska ansvar och lanserade en helt ny och hyfsat smakfull variant av stock till denna modell varvid Daystate - två år senare - kopierar den första versionen mer eller mindre rakt av.


Vad ska man säga?


Visst, man kan ha invändningar mot att man kopierar varann, men om man nu ska besmutsa sitt varumärke med att göra så då kan man väl för katten kopiera konkurrenternas mer framstående produkter och inte deras bottennapp?

Trist, för jag gillar i grunden Daystate, även om det känns som att det har kanat utför de senaste åren för detta anrika varumärke med sina välbyggda och apdyra modeller. En gång i tiden så var FX Airguns Elite och Daystate Airwolf kungarna på tronen och då var Daystates produkt en formidabel motståndare om platsen som fixstjärna för industrin. Man kanske inte älskade den i sak, men man respekterade den. Det var helt enkelt en synnerligen kompetent konkurrent till FX AIrguns. The Airwolf var tekniskt avancerad med all sin förunderliga elektronik och den hade absolut konkurrenskraftiga prestanda - men - dessutom så var den vacker och hade en funktionell ergonomi. 


Sedan kom Wolverine och....nu Pulsar...


Kollar vi vidare på kontinenten och ön i väster så pysslar varken Air Arms eller BSA med bullpups ännu. Det ryktades en del om en ny fjäderbössa och en bullpup från Air Arms men av detta såg vi intet. BSAs lineup har krympt betänkligt sedan man sparkade JB och nu förefaller man stå och stampa i sin utvecklig, precis som Air Arms. I Tyskland så har Weihrauch sin HW100 som nu börjar bli långt över ett decennium gammal. En ny laminatstock fick det bli, därefter så tog innovationerna slut. Diana nämner inte så mycket om sitt PCP - P1000 - och klokt är kanske det. En anonym och dyr modell som kanske bäst ska förbigås med tystnad. Man försökte i alla fall, även om vapen som Phoenix förmodligen säljer mer än P1000 och då är det högt vatten...

Brocock däremot, är lite av dagens Titan/Falcon - enkla, bruksvärda och charmiga brittiska vapen till rimligt pris. Antalet nyheter var emelletid lätt räknade, man har tydligen en ny stock på gång och det föreföll vara allt. De är dock i någon form av omstruktureringsskede och delar numera ägare med Daystate så förhoppningsvis så kan det bara gå åt rätt håll i framtiden.


I USA så kom bigbore på bred front med modeller som Air Force Texan och Crosmans Bulldog. Relativt primitiva vapen med tonvikten lagd på hög effekt. Förutom den säreget formgivna Bulldog så slog Crosman även på trumman för sin taktiska Marauder - Armada. Säkert en modell som kan bli populär i USA men hos oss så luktar det för mycket Airsoft, som en annan entusiast så påpassligt påpekade. Crosman har dock volymer och penningflöde med därtill kommande innovationskraft så förmodligen så kommer vi att få se allt mer spännande och än bättre modeller ifrån detta magnifika gamla varumärke.


Åt andra hållet, österut, så händer det däremot grejer och mitt stalltips är att vi kommer att få se mycket mer av attraktiva PCP ifrån länder som Ryssland, Indien och Kina. Edgun och Kalibr startade trenden med bullpups och en del exemplar har ramlat ut på marknaden här i Sverige, även om de hittills främst har gjort sig ett namn i USA. 


Övriga nationer har det mera tunnsått, arvet efter saligen avsomnade Theoben förvaltas av Impact i England och RAW i USA. De sistnämnda har valt att gå upp i kalibrar och fokusera på BR där den förstnämnda verkar kämpa med att överhuvudtaget nå styrfart i verksamheten. Top-of-the-line för Field Target är de talrika Steyr och de har även sin Hunting-serie på programmet med bland annat en underhållande halvautomat. De senaste åren så har de totalt dominerat Field Target och det ska bli spännande att se om Air Arms FTP-900 förmår att bryta detta.



 
 
Ingen bild

Air

13 mars 2015 13:11

Nu har du inte hängt med Johnny.
Brocock kommer med en helt ny produkt.
Kan skriva att jag köpte deras modell
före.Skickade snabbt tillbaka den väldigt
dålig på alla punkter.Nu kanske det blir
något som går att skjuta med.

Johnny Ottosson

13 mars 2015 20:25


Det är helt korrekt att de har en ny produkt på G och att de förefaller ta bort alla sina gamla modeller.

Vi får se var det landar när allt är färdigt.

 
Ingen bild

Air

13 mars 2015 15:04

För att se nyheter från IWA mässan.
Airgungearshow.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards