Airpang

Direktlänk till inlägg 4 mars 2015

Upp till bevis !

Av Johnny Ottosson - 4 mars 2015 19:00



De kinesiska diabolerna...


  Mina egenimporterade kinesiska diaboler


Så, då var det alltså dags att titta närmare på de kinesiska diabolerna som jag importerade en ask av tidigare under veckan. Som sig bör så kom ammunitionen i en klädsamt kommuniströd plastask av rätt sladdrig sort och den ask som jag beställde skulle innehålla 100 st diaboler, vilket den också gjorde - men på asken stod det 200 st. Troligtvis så använder man helt enkelt samma ask till endera 100 eller 200 st beroende på om asken ska innehålla ett lager med diaboler eller två. Varje lager rymmer 100 st handplockade diaboler.


  Renare och mer välgjorda diaboler från Kina har jag aldrig sett..


I ärlighetens namn så är min erfarenhet av kinesiska diaboler högst begränsad. För drygt ett decennium sedan då den saligen avsomnade butiken Commander nere i Malmö ännu fanns kvar så köpte jag där riktiga lågprisdiaboler för 15 kr per 500 st ask, vilket var billigt redan då. De var väl kanske inga höjdare precisionsmässigt sett men dock inte fullständigt hopplösa eller usla, de dög knappt men i relation till priset så var de ändå acceptabla. Jag har med andra ord köpt betydligt sämre diaboler avsevärt dyrare. Dagens testade diaboler däremot, de skulle komma att visa sig vara av ett helt annat virke.


Det första intrycket av dessa diaboler var med andra ord mycket gott. Visuellt sett så ser de utomordentligt välgjorda ut och vid en närmare okulär besiktning så hittade jag inget som kunde motsäga detta vid en första anblick. Rena, fräscha och de förefaller vara av mycket hög kvalité. Inte illa, givet prislappen.


  Dags för hårda siffor, vad säger vågen?


Efter att ha studera diabolerna så blev det nu dags för vågen. Jag vägde 30 diaboler för hand, en efter en med min digitala krutvåg. Utfallet var mycket gott och 21 st av dessa vägde 8.08 grains, 8 stycken vägde 8.06 grains med en udda som visade 8.04 grains. För säkerhets skull så vägde jag om ytterligare två gånger och fick i praktiken samma resultat, med den skillnaden att nu vägde 20 st 8.08, 1 st 8.07, 8 st 8.06 och så den sista som var lättviktaren med 8.04 I procent räknat så är avvikelsen 0.002 % mellan 97 % av de 30 testade.


Detta är inte samma nivå som man utlovar för nya JSB Exact Premium - men åter igen, se på priset! Tittar man på JSBs diaboler så utlovar man där en diff på 0.001 % av 100% till mellan två och fyra gånger kostnaden, lite beroende på hur man räknar. Min slutsats är att man i relation till priset får minst den valutan för pengarna som man har rätt att kräva med tanke på omständigheterna.


  Det praktiska utfallet i verkligheten


Slutligen så var det då dags att skjuta lite. Referensdiabolen var JSB RS, vilket är den diabol som det aktuella vapnet, min Challenger, gillar absolut bäst hittills. Avståndet var 15 meter under lugna och goda förhållanden där något mindre än halva sträckan (mot målet till) var utomhus i vindskyddat läge. 


Den högra sidan, med de mer runda hålen, är våra kinesiska diaboler och den vänstra sidan har vi JSB RS. På de övre träffbilderna så sköt jag 5 skott och på de nedre så sköt jag 10 st skott. Underligt nog så lyckades jag med konststycket att få tightare och mindre träffbilder med serierna om 10 skott än de med bara 5 skott. Det är ovanligt men när det förekommer så sker det ofta som här på kortare avstånd. Det är möjligt också att jag hade något högre tryck i vapnet (i peak av sweetspot) när 5-skott serierna sköts. Jag sköt dock JSB före de kinesiska diabolerna så de sistnämnda borde vara mest gynnade av saken om detta spelade någon roll i verkligheten.


De sista 10 skotten som jag sköt (vilket blev de nya kinesiska diabolerna) fick dessutom passera min Air Chrony kronograf och de värden som noterades blev; 668, 671, 671, 669, 667, 665, 668, 665, 657 och 665 fps.

Genomsnittet där blev 667 fps (203.30 mps) och 8.01 fpe (10.80 joule) E0.


När man betraktar utfallet i precisionshänseende så är jag positivt överraskad av dessa diaboler. Med lite kortare avstånd, de är ju med handen på hjärtat avsedda för 10 meter och inte 15 meter, skjutna inomhus med ett vapen som har något lägre effekt (1-2 joule typ) så skulle de säkert prestera ännu bättre. Jag räknar kallt med att jag med bra regelbundenhet borde få in 5 skott inom den yttre tian på ovanstående tavla under sådana förutsättningar. Vidare så är det inte sagt att just mitt vapen (varken som modell eller individ) är helt representativt för vad ett annat vapen skulle kunna leverera. Troligtvis så skulle ett rent matchvapen kunna skjuta dessa diaboler betydligt bättre än min Crosman, givet allt lika. 


Börjar vi därefter väga in prisbilden, dessa diaboler kostar normalt 90 kr/200 st ask (Skyttespecialisten tar dock 80 kr/200 ask) så är nog min uppfattning att man får väldigt mycket diaboler för pengarna. Riktigt erkänt bra diaboler som är handplockade på samma sätt (typ R10, JSB Premium etc) brukar ligga runt 140-160 kr för 200 st. Prisnivån är alltså en helt annan än vad vi är vana vid för vanliga diaboler (60-80 kr/500st). 


För min egen del så blir det nog ingen sort som jag kommer att använda i en större utsträckning. Jag skjuter nästan alltid längre än 10 meter, vanligtvis 15-40 meter och där har jag svårt o tro att dessa diaboler kommer att kunna hävda sig mot JSB RS, då de inte heller är skapade för en sådan uppgift. Till detta så är också JSB RS avsevärt billigare och presterar bättre i just mitt vapen.


Hade jag däremot exempelvis skjutit luftpistol etc i källaren på 10M eller till och med tävlat i en sådan tävlingsform så hade dessa billiga kinesiska diaboler definitivt varit ett av mina absoluta förstahandsval att börja med i jakten på den perfekta diabolen.






 
 
Ingen bild

Skyttespecialisten

4 mars 2015 21:27

Hej skyttespecialisten igen

Dom finns inte att köpa med 100 st så du kan inte vara helt säker på att det är olympic grade du har fått

Borde inte vara det
Trots att det är 100 st så har du fortfarande betalat under inköpspriset

Johnny Ottosson

4 mars 2015 21:39


Tja, de jag köpte hade i alla fall 100 st.

Säljaren där saluför också röda boxar med 200 st för 27 kr och gröna boxar med någon form av andrasortering för 13 kr.

Frakten som tillkommer är frakt £3.90.

Länk:

http://www.ebay.com/itm/Qiang-Yuan-100pcs-177-Olympic-Hand-Selected-RWS-R10-H-N-JSB-/121576997260?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item1c4e8dc18c

 
Ingen bild

_Axel_

5 mars 2015 09:00

Det här är bara börja, snart kan vi räkna med att köpa bra tävlingsvapen från Kina/taiwan oxå. Jag så en tråd om ett nytt märke från Taiwan som gjorde kopior på bl a Tjekiska luftpistoler.

taiwan-airgun.com

Johnny Ottosson

5 mars 2015 18:31


Japp. Det ska bli spännande att se alla de vapen som kommer att ramla ut på marknaden i länder som Kina, Indien och liknande.

 
Ingen bild

hotshot

5 mars 2015 09:23

Er det tilfeldig at du og Gaylord ("B.B.Pelletier") tester disse samtidig? http://www.pyramydair.com/blog/2015/03/qiang-yuan-pellet-comparison-test-part-2/ .
Dere bruker begge "amatør"-våpen som ikke gir et fullstendig bilde av kulenes kvalitet. Med et topp moderne match-gevær og fastspent våpen bør man forvente bedre presisjon av Premium ammunisjon.

Johnny Ottosson

5 mars 2015 18:30


Jag noterade också detta med stor förvåning, hur stor är sannolikheten för detta?

Bakgrunden till mitt inlägg var att jag inspirerades över en entusiast som lyckades köpa JSB Premium Exact före alla andra och som skrev om detta på vårt svenska luftvapenforum.

Då kollade jag om någon handlare i Europa kunde sälja dem till mig innan de officiellt kommer ut här i Sverige och jag hittade då en.

I samband med att jag scannade av olika handlare, inklusive eBay, så noterade jag dessa kinesiska diaboler.

Då uppstod tanken att pröva dyra och billiga handplockade diaboler, JSB blev de dyra och dessa kinesiska diaboler var de billigaste jag kunde hitta.

Självfallet så hoppas jag att dessa diaboler presterar ännu bättre i bättre vapen än just min bössa.

 
Ingen bild

X&y

5 mars 2015 11:15

Vad bra, snart gör man kopior på kopiorna också! Kan det bli bättre i en global värld?

Johnny Ottosson

5 mars 2015 18:27


Kopiering gör ofta att produkter faller i pris och blir tillgängliga för människor som kanske inte kan har råd att förvärva originalen.

Det är ett tveeggat svärd på det sättet.

 
Ingen bild

kj

5 mars 2015 14:22

eftersom jsb skjuter bra i mina fx och hatsan så köper jag inga andra,sen med test av ammo bör ju ett vapen vara fastspänt mellan varje skott,går inte att bedöma hur en viss diabol är med en skytt som kanske inte är i form den dagen,vissa dagar skjuter man bättre o andra tvärtom.

Johnny Ottosson

5 mars 2015 18:25


JSB RS går ohyggligt bra i just mitt vapen men det innebär ändå inte att jag stänger dörren för att pröva nya sorter. Även om jag inte tror att någon ny sort slår den jag har så är det ju alltid kul att pröva något nytt.

Inlägget är inte test i den meningen, jag prövar om den nya diabolen kan prestera bättre i mitt vapen under mina förutsättningar och det är allt som inlägget handlar om.

 
Ingen bild

Elitskytt

5 mars 2015 14:53

1. Ditt test säger ju precis ingenting för det första ska ju vapnet sitta fast.
2. Sedan så ratar ju till och med ungdomsskyttet din Crosman Challanger.
3. Den Diabolen ska inte skjutas på några 15 meter med dom 5 sista utomhus.
4. Tveksamt om det är ok att hänga ut handlare till höger och vänster och skriva stolt vart man köpt diaboler med tvivelaktig härkomst
5. Sedan kan jag ju berätta att ägaren till skyttespecialisten är en riktigt reko kille har länge försökt att få tag på nån som kan sponsra vårt ungdomsskytte på nått sätt har frågat alla dom stora aktörerna och fått ett blankt nej.
Men jag ringde skyttespecialisten och förklarade att vi hade det knapert i vår klubb han sa direkt jag hjälper er med inköpspriser till era ungdomar.
riktigt fint gjort tack igen om du läser detta :)

Johnny Ottosson

5 mars 2015 18:23


1. Vad förväntas testet visa då? Jag försöker bara visa hur min eftermiddag blev med med just mitt vapen, med just mig som skytt under de omständigheter som rådde just då. Inget annat.

2. Det är väl bra om tävlingsskyttar har råd att köpa bättre vapen än en Crosman? Grattis till dem. Hoppas de får lika mycket skjutglädje ur sina vapen som jag får ur mitt.

3. Den diabolen skjuts på det sätt som jag önskar. Sedan är den inte konstruerad för det ändamålet - det vet jag om och det påtalas också i inlägget.

4. Vem hängs ut? Jag har absolut inget emot Skyttespecialisten, tvärtom - han verkar mycket sympatisk tycker jag. Trevligt att han deltar i diskussionen runt inläggen och jag delar hans vånda över nackdelarna med den globala öppna marknaden med alla dess för- och nackdelar.

5. Trevligt att han sponsrar er, ett bra föredöme för alla handlare.

 
Ingen bild

hotshot

5 mars 2015 21:16

På bruktmarkedet finnes det vesentlig bedre våpen enn Challenger for en helt OK pris. Walther, Anschutz, FWB er typiske eksempler på tungvekter-fabrikat med en ganske annen presisjon.

Johnny Ottosson

6 mars 2015 08:48


Visst finns det mycket att välja mellan för den som är intresserad av gamla matchvapen.

Nackdelen är ju just som du skriver att det är tungviktare, inte sällan på vikter långt över 4000 gram redan utan kikarsikte.

Gillar man matchvapendesignen och ändå vill ha ett lätt vapen så finns den utmärkta 200-serien ifrån CZ.

Att jag valde Challengern före CZ denna gång berodde på modularitet med övriga Crosman samt att man här på ett enkelt sätt kunde montera en konventionell stock.

 
Ingen bild

karim

6 mars 2015 14:58

Det var ett väldans tjat om matchbössor. Den som vill ha ett båtankare att skjuta med kan ju skaffa ett, vi andra kör med lätta prylar som skjuter bra ändå.

 
Ingen bild

fspjuth

8 mars 2015 14:42

Hej Jonny.
Vad drar du för slutsater av det test du precis har gjort?

Johnny Ottosson

8 mars 2015 19:08


Ungefär som vad jag skrev i inlägget.

Det förefaller vara prisvärd ammunition för att vara handplockad och den kan säkert leverera mycket bra precision i rätt vapen.

Dessutom så var det en trevlig eftermiddag.

 
Ingen bild

Peter Å

10 mars 2015 11:25

Om intresse finns så har jag 50 askar Meisterkugeln handsortiert som jag säljer.Allt i originalförpackningar 5000kulor.Pris 2500krFinns i Blekinge.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards