Airpang

Direktlänk till inlägg 28 februari 2015

Dags för kikarsikte..

Av Johnny Ottosson - 28 februari 2015 18:00Med monterat kikarsikte...


  Nu är riggen i princip färdig men går fortfarande på Co2


Idag så kom äntligen kikarsiktet som jag beställde via eBay i förra veckan. Totalt så kostade siktet 219 kr inklusive frakt. Varumärket är tydligen Bestek (nej, jag hade aldrig hört talas om det tidigare). Tillverkat i Kina så är det väl närmast att jämnställa med ett noname-sikte.


  För tydlighetens skull så var lådan märkt med "Riflescope"..


Förutom själva kikarsiktet så ingick även två stycken höga Weaverfäste av skäligen enkel kvalité, liksom linsskydd av "bikinityp" och en putsduk samt en insexnyckel för ringarnas överfall. Allt kom bra emballerat och leveranstiden var ungefär en vecka. Inga ytterligare avgifter tillkom.


  Ett "Riflescope" - knappast, detta är ett hårkors för armborst!


Rent tekniskt sett så är siktet 4/32 med 1.00" rör. Parallaxen var satt till 25 yards, vilket var ett skäl till att jag valde just detta sikte. Anledningen till den korta parallaxinställningen blev uppenbar så fort jag tittade igenom siktet och då förbluffat kunde konstatera att siktet, trots texten på förpackningen, är avsett för ett armborst?!


Lite lätt förvånande. Nåväl, det funkar ju lika bra med detta riktmedel och att byta föreföll krångligt vilket tillsammans med siktets låga pris gjorde att jag ändå beslutade att behålla det. Att vapenägaren (Erik) tyckte att det var coolt kändes betryggande. Justeringen av siktet sköts med myntskåra på rattarna och har en "tunn" klickjustering.


  Den första tavlan var skott 9-13 på Co2-patronen.


Jag började med att ladda upp med en helt ny Co2-patron och sköt in siktet på 15 meter, varav halva sträckan var utomhus i ganska blåsigt men ändå läskyddat väder. Två tavor med 4 skott vardera krävdes för att göra själva inskjutningen. Efter dessa båda tavlor så sköt jag tavlan ovan, det skott som gick off var helt och hållet mitt eget fel eftersom jag var ovan vid det förhållandevis hårda enstegsavtrycket. Ammunitionen var 16.00 gn FX-P.


  Här har vi skott 14-18 på Co2-patronen, klart bättre samling när man har vant sig.


Efter den första riktiga tavlan med ett retfullt sneskott så sköt jag ännu en 5-skottstavla där tre skott skapade ett enda hål med två träffar strax brevid. Vinden låg på till vänster. För att hinna med en 10-skottsgrupp så lät jag nästa bli en sådan.


  Här är en 10-skottsgrupp med skott 19-28 på samma Co2-patron.


När jag sköt över kronografen så fick jag inte så många skott på en Co2-patron som jag hade väntat mig och jag ville gärna få till en 10-skottsgrupp också, utan att behöva ladda in en ny Co2-patron. Vid det tillfället, med den gamla plastbreechen, så fick jag ut 25 skott innan kurvan ramlade ner i källaren. I praktiken, när jag sköt på tavlor idag, så visade sig skott nr 28 träffa på samma höjd som de första skotten. Vilken hastighet detta skott 28 hade vet jag emellertid inte. Förmodligen så har jag 25-30-35 skott (beroende på avstånd och temperatur) tillgängliga med en anslagsenergi mellan 7-9 joule med dessa diaboler.


Nu har riggen totalt betingat 1695 kr och jag hoppas att Junior blir nöjd med den när han får möjlighet att testa den ordentligt till nästa helg.


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 juli 23:00

En aldrig sinande utveckling..     I begynnelsen var FX2000.....i alla fall för dagens FX Airguns AB För någon vecka sedan så skrev jag lite om hur imponerad jag är av utvecklingen hos FX Airguns och när den här typen av lovord haglar öve...

Av Johnny Ottosson - Söndag 7 juli 16:30

Gammalt gevär - nya diaboler...     JSB pressar ständigt gränsen för vad som är möjligt - till gagn för alla entusiaster!   Efter många om och men så begav jag mig äntligen iväg till min skjutplats för att pröva de JSB Heavy Mk2 som jag...

Av Johnny Ottosson - Lördag 6 juli 21:00

    Den iranska vinden!     Air Arms Shamal var ett mycket viktigt vapen i utvecklingen av dagens moderna PCP.   I mitten av 1980-talet så ägdes varumärket Air Arms av Bob Nicholls genom sitt företag NSP och direktören för den här verk...

Av Johnny Ottosson - Måndag 1 juli 19:00


  Globaliseringen!     I april 2001 så köpte jag mitt första PCP från FX Airguns - ett litet företag med ett enda vapen i sortimentet.   På det svenska luftvapenforumet så går det just nu en intressant tråd om huruvida FX Airguns har "g...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se