Airpang

Direktlänk till inlägg 27 februari 2015

Prisläget..

Av Johnny Ottosson - 27 februari 2015 21:30



Prisläget för FX nya Wildcat



En intressant sak som jag noterade med FX nya Wildcat är dess prisbild. Kollar man på det enda officiella priset som jag har sett på den så är det högst modesta $1299 i USA enligt AoAs hemsida. Detta innebär att den kostar 59 % av en BOSS ($2195). OM vi hade översatt detta till svenska förhållanden där en motsvarande BOSS betingar 10.995 kr så skulle Wildcat på svensk mark kosta 6487 kr.


Rätt så billigt, eller hur?


Jämför med en Bobcat på 10.200 kr eller en Cutlas på 6995 kr.


Utan att påstå mig vara alltför synsk så finns det nog ingen chans i världen att vi kommer att få se Wildcat hos en svensk handlare över disk för under 6500 kr. Detta gör då att vi måste ställa oss frågan om prisbilden i USA. En inte alltför avancerad gissning är att det hela handlar om ren prispolitik. Priset på Wildcat är helt enkelt dumpat där. 


Frågan är då varför?


Min gissning är att det har att göra med den lokala konkurrensen där andra importörer i USA tar in enklare och billigare kokurrentfabrikat som börjar ta marknadsandelar. Börjar vi sedan fundera i vidare kretsar så är frågan hur mycket varje såld Wildcat egentligen kostar för FX Airguns i USA. Den kostnaden måste tas in på något annat sätt, antingen via andra vapen eller via andra marknader, bortom USA. I bästa fall så kostar den inget alls utan har ändå en anständig marginal också i USA. Då kan vi istället kostatera att både Wildcat och även de andra äldre konstruktionerna har riktigt bra marginaler överlag.


Med detta i bakhuvudet så ska det bli väldigt intressant att följa utfallet för Wildcat på den amerikanska marknaden.


Ett helt nytt vapen ifrån FX Airguns i den absolut hetaste vapengruppen med väsentliga fördelar jämfört med konkurrenterna och ordentliga förbättringar i relation till företagets tidigare bullpups och nu dessutom till ett riktigt brutalt dumpat pris kan inte bli något annat än en dundersuccé.


Några som däremot förmodligen lätt kan hålla sig för skratt är de som för ett par månader sedan köpte en Mk 1 Bobcat för över $2000. Gillar man Bullpus mycket, vilket är sannolikt om man har betalat $2000 för en Bobcat, så kanske man tänder ännu mer på Wildcat. Ska man i detta läge sälja sin Mk 1 Bobcat för att finansiera en Wildcat så lär man inte få speciellt mycket över $1000 för den med ett par månader på nacken.


Detta måste svida riktigt illa...


Hur ser den kunden på FX Airguns som varumärke räknat efter en sådan erfarenhet? Vågar denne överhuvudtaget köpa något mer vapen ifrån en sådan tillverkare efter den resan? Här kanske FX Airguns ska styra upp situationen på något sätt. Inom hemelektroniken så finns det ju en viss acceptans för att nästa mobiltelefon kan bli både bättre och billigare men hos luftvapen? Bättre, javisst - men knappast både bättre och groteskt mycket billigare.




 
 
Ingen bild

Ogster

28 februari 2015 18:58

Blir nog att köpa en sån, tycker den ser väldigt tilltalande ut.

Vad gäller USA priset så måste väl också varje bössa försäkras från tillvärkaren och det kostar väl minst en tusing.

Johnny Ottosson

3 mars 2015 12:54


Tyvärr så slarvar många tillverkare med ansvarsförsäkringar och riskerar då att själva bli stämda i USA om det sker en olycka på grund av att vapnen exempelvis har varit felaktigt monterade vid tillverkningen etc.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards