Airpang

Direktlänk till inlägg 17 februari 2015

Värd sina pengar...?

Av Johnny Ottosson - 17 februari 2015 11:00 

Discovery eller Challenger?

 

 


Crosman Discovery 


En hel del har under årets lopp misstagit min Challenger för en Discovery när jag har lagt ut foton på Instagram, Facebook eller olika forum. Anledningen till detta är naturligtvis att jag har monterat en 2260-stock på min bössa vilket gör den visuellt sett snarlik en Discovery. Tittar man dock på den ekonomiska aspekten så är skillnaderna mellan dessa två vapen himmelsvid - en Discovery kostar numera 3995 kr där en Challenger betingar 6995 kr, till vilket man då får räkna en trästock som jag köpte ny för 800 kr via eBay. Grovt räknat så kan man alltså säga att en Challenger är dubbla pengarna jämfört med en Discovery och frågan är naturligtvis om den är värd detta?


Jag har ju som sagt en Challenger och jag har dessutom ägt en Discovery i samma kaliber för några år sedan då modellen kom ny på marknaden. Lite enkelt så kan man säga att modellerna skiljer sig åt på 4 väsentliga punkter:


Pipan


Crosman tillverkar normalt sett egna pipor. Jag har ägt lite 22XX-vapen med dessa egna pipor och de är ärligt talat lite av ett lotteri. Vissa pipor är acceptabelt bra och andra är helt enkelt usla. Undantaget är pipor med kaliber 25 som Crosman köper in utifrån (Green Mountain) liksom vissa 177-pipor som man köper ifrån tyska Lothar-Walther. Den pipa som jag hade till min egen Discovery sköt inte bra, i relation till vad man har rätt att kräva ifrån ett modernt PCP även i budgetklassen. 


  På 30 meter så är inte detta acceptabelt - detta var de fyra bästa diabolern..


Crosman Discovery har däremot en matchpipa ifrån Lothar-Walther och där fick jag dessutom en bra sådan. Jag har haft LW-pipor tidigare ifrån både FX Airguns (på en Cyclone) och CNC Process (Logun Axsor Carbine) och ingen av dessa har imponerat på mig. De bästa 177-piporna jag har prövat tidigare var faktiskt CZs. MIna 177-pipor på BSA har förvisso varit acceptabla men inte på CZs nivå. Denna LW-pipa på Challengern däremot skjuter kusligt bra!


  Samma avstånd som för Discovery ovan (30 meter) med Challengern och 10 st JSB RS.


Att man har en bra pipa ÄR otroligt viktigt. Kan man inte träffa där man siktar så försvinner ju mycket av idén med skyttet. Sannolikt så betalar Crosman en hel del extra för att utrusta sina vapen med LW-pipor och på forumet GTA så påstår man att Crosman därtill har betalat ett premium för att få hålcentrerade och extra prima pipor. Mina egna erfarenheter motsäger inte det påståendet.


Avtryckarsystemet


Här har vi den näst största och viktigaste punkten som skiljer Discovery ifrån Challengern. TIll Discovery så använder man samma avtryck som till Co2-geväret modell 2260 där Challengern använder avtryckarenheten ifrån Crosmans Marauder. Det enklare avtrycket ifrån 2260 är betydligt simplare men faktiskt väl fungerande i all sin plastiga enkelhet. Det känns billigt, det är billigt men det fungerar ändå acceptabelt. Till Challengern så är avtrycket helt i metall och inställbart för 1) avtryckarvikt, 2) avtryckarbladets position, 3) första steget utlösningslängd samt 4) andra stegets utlösningpunkt.


  Avtryckarsystemet för Discovery/2260


Som framgår av bilden ovan så har 2260s avtryckarsystem ingen egentlig inställningsmån. Mitt avtryck ovan modifierade jag dock och det är enkelt eftersom hela huset är gjort i plast. Jag borrade och gängade ett hål framför varbygeln som lättade upp avtryckarvikten liksom två hål bakom varbygeln. Det övre för att korta ner utlösningspunkten och det nedre som ett overtravelstop. 


  Man kan justera Challengerns avtryckarsystem på många sätt..


Avtrycket ifrån Marauder är något helt annat. Förutom de fyra punkternas inställningsbarhet så är detta ett riktigt tvåstegs matchavtryck helt i metall med härdade kontaktytor och en utsökt passning mellan komponenterna. Original så har avtrycket en begränsningsfjäder som gör att man inte kan ställa ner avtrycket för lätt. Detta då i enlighet med en amerikansk tävlingsform Om man däremot kapar av nyss nämnda fjäder så kan man justera in Marauderavtrycket så lätt att det löser ut när man i princip bara nuddar avtyckarbladet. Riktigt kusligt fjäderlätt helt enkelt.


Repetersystemet

 

Även i fråga om repetersystemet så skiljer sig modellerna åt radikalt. Discovery har en stålbreech med ett traditionellt repeterhandtag monterat på höger sida om lådan. Det är enkelt, gediget och känns rejält. Challengern däremot har ett T-handtag som gör repeteringen helt ambidextriös och lådan är tillverkad av aluminium. När Challengerns system fungerar som det ska (som det har gjort för mej hittills) så är det kortslagigt, hyfsat distinkt och känns behagligt modernt. Om det däremot krånglar så påstås det vara en mardröm att meka med. Discoveryns repeterhandtag må vara primitivare men jag var mycket nöjd med det och hade även Challengern haft ett sådant så hade det varit helt okej också.


  Min Crosman Challenger, som ibland misstas för en Discovery


Slutligen så har Challengern en annan liten praktisk finess som Discovery saknar, en liten ratt för fininställningen av utgångshastigheten. Denna lilla ratt sitter baktill på hammarhuset under T-handtaget och med dess hjälp så kan man justera 10-15 fps på utgångshastigheten så att man hamnar precis på eller under en given utgångshastighet. Då slipper man ett vapen som ligger på 11 joule och man får inte heller en bössa som hamnar på 9 joule, man kan justera in helt exakt.


Gemensamt


Bortsett ifrån de fyra skillnaderna så finns det detaljer som skiljer, exempelvis placeringen av manomentern samt antalet pipband etc, men det finns också stora likheter - vilket är logiskt med tanke på att modellerna delar en lång rad väsentliga komponenter som tub, stock och liknande. Två riktigt smarta detaljer är Duelfuel-systemet som tillåter ett behagligt lågt systemtryck samt degasser-möjligheten så att man säkert och bekvämt på ett lätt sätt kan tömma ur all luft ur vapnet. Detta är två värdefulla detaljer som tyvärr saknas på många andra dyrare PCP.


Bra köp?


Är de då värda att köpa? Nej, egentligen inte. Detta är entusiastvapen som kräver att man uppskattar dess unika detaljer (ex duelfuel) för att man ska kunna betrakta dem som bättre köp än bredare modeller som Typhoon eller AA S400. Just Typhoonen betingar 5295 kr och en S400 kostar 5395 kr mot Discoveryns 3995 kr - en skillnad på 1500 kr. Typhonen är här en smartare konstruktion och har valnötsstock där S400 har en bättre finish, i båda fallen tror jag de flesta anser att detta motiverar prisskillnaden upp mot Discoveryn.


I USA däremot så kan man köpa en Discovery för $249 vilket motsvarar 2020 kr, att jämföra med Typhoon på $849 eller S400 på $899 så där är saken en helt annan. Till detta måste man också väga in att man inte kan fylla dykartuber på samma sätt som i Sverige så duelfuel-konceptet blir än värdefullare.


En Discovery är alltså byggd med fokus på USA och är ett lika smart köp där som ett udda val här.


Challengern går på 6995 kr och den naturliga konkurrenten blir AA MPR FT för 7995 kr, en tusenlapp upp som jag tror att de flesta svenska entusiaster lätt betalar för AAs starkare varumärke och bättre passning/finish. I USA så är skillnaden dock halva priset på Challengern, $499 mot $999 och då blir saken en helt annan.
 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se