Airpang

Direktlänk till inlägg 10 februari 2015

Variation med 10 joule..

Av Johnny Ottosson - 10 februari 2015 13:00



LIte kul varianter


  En 2260 med 2250 pipa, i övrigt original förutom lite mässing..  


En god vän och tillika entusiast nämnte vid ett samtal för inte så länge sedan att 10J förvisso var trevligt och bra men att det fanns en så stor begränsning i urvalet av vapen. Hen menade att om man har ett vapen som 10J/177, varför skulle man då köpa ett till? Man får ju i princip samma prestanda. Har man däremot en en 45J/.22 så kan man ju komplettera med exempelvis 10J/.177 och 65J/.25 och få olika vapen med distinkt olika prestanda och därtill tilltänkta användningsområden. Tio joule däremot är ju - tio joule och inte mycket mera.


Själv så kan jag dock tänka mig 2-3 olika vapenlayouts som kan vara rimliga för 10J. Först ett kort karbingevär med kaliber 22 för plinking och liknande. Visserligen så tappar man räckvidd med kaliber 22 och bara 10J men den grova kalibern kommer helt till sin rätt när man har till syfte att påverka det man träffar och inte bara markera en träff. Tittar man hos Crosmans 22XX-serie så är 2260 egentligen lite för kraftfull, eftersom den ger en bit över 10J. Om man däremot förser den med en kortare och mindre effektiv 14" pipa ifrån den mindre 2250 så hamnar vi nästan prick på 10 joule. Som en extra bonus så blir vapnet dessutom en smula mera lätthanterligt igenom sin kortare längd.


Då detta vapen är tänkt mest som ett kompetteringsvapen så kan Co2 fungera som drivkälla, alternativet är att komplettera den med en Proton eller liknande för HPA.


  Andra vägen om - här en 2250 i en rejält modifierad 2260-stock.


Bortsett ifrån den här lite långsammare plinkern så behöver man också ett litet smidigt precisionsvapen med kaliber 177. Där har man längre räckvidd och detta vapen blir därför ofta mer av ett allroundvapen. En intressant modell är Crosmans Field Target-pistol modell 1720T som kan förses med den klassiska 1399-stocken. Lite förenklat så kan man säga att den består av en Marauder-pistol där blocket är enkelskotts och pipan en riktig matchpipa i kaliber 177 ifrån tyska Lothar-Walther. Även avtrycket är uppdaterat jämfört med 22XX-vapnen och modellen har också behållit sin i Sverige juridiskt tveksamma shroud, vilken borgar för diskret skytte. Crosman själva uppger 750 fps vilket bör lägga den rakt på vår svenska gräns om 10 joule.


  Crosman 1720T med 1399-stock, kikarsikte och en extra ljuddämpare..


Modell 1720T är också intressant eftersom den är ambidextriös tack vare sitt vänbara repeterhandtag. Modellen är kanske i sig självt lite klumpig att använda som ren pistol men 1399-stocken har det goda med sig att vapnet blir enkelt takedown med hjälp av en enda skruv. En trevlig modell som borde fungera bra även i våra tävlingsformer.


  Om man tycker att 1720T är för stor så är 1701P modellen mindre..


För den långa kalla vintern så kanske 1720T blir lite för stor, inte minst för den som ska färdas kollektivt eller som är fundersam runt om man vill ha en shroud eller inte. Har man dessutom tänkt dubblera med vapnet som pistol på riktigt så är kanske inte 1720T helt optimal. För dessa kunder så har Crosman än ännu mindre pistolkarbin, sin Silhouette-pistol modell 1701P. Även denna kan naturligtvis förses med 1399-stocken om man inte vill ta ett avsteg ifrån denna stocks plastighet och istället satsa på en wire-stock i metall. Gör man det så kan man också byta originalets pistolgrepp i plast mot dito i exempelvis valnöt.


  Exempel på en wirestock i metall som dessutom tillåter valfria pistolgrepp


En hel del wirestockar är skruvade på vapnens bakstycken och blir därför takedown helt utan verktyg. Dessa små stockar är därtill mindre skrymmande och betydligt mindre plastiga än Crosmans egen 1399-stock. Den lilla 1701P är angiven till 450 fps vilket bör lägga den runt 6-7 joule någonstans. Nu vet jag att entusister har tagit upp den till över 10 joule men här måste man betänka nackdelarna av en liten tub och en kort pipa när det gäller ljudnivån.


Har man redan exempelvis en 1720T för allroundbruk så kan en 1701P vara ett utmärkt kompliment för inomhusskytte varvid effekten kanske inte är lika intressant eftersom skottavståndet som regel blir tämligen korta. Precis som sin storebror så är också 1701P utrustad med matchpipa ifrån Lothar-Walther.


Som synes så behöver man inte känna sig begränsad av blott 10 joule, det går utan vidare att skapa en intressant och mångfacetterad vapengarderob där vapnen kompletterar varann bra trots att man håller sig på en licensfri nivå. Ändå så har jag i det här inlägget bara hållit mej inom en enda tillverkares nuvarande sortiment.


 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards