Airpang

Direktlänk till inlägg 4 februari 2015

Tips o trix..

Av Johnny Ottosson - 4 februari 2015 10:00


Meka manometer !


  Observera skillnaderna mellan BSP och NPT


För inte så länge sedan så hade jag ett inlägg om manometrar, dess tekniska egenprecision och det fakum att olika manometrar kan vara olika precisa. För den som vill byta sin manometer mot en ifrån eftermarknaden så kommer idag en kort guide med saker som kan vara bra at beakta.


De allra flesta manometrar på marknaden anges som "1.00", vilket alltså borde vara 25.40 mm. I verkligheten så är de flesta dock bara 23 mm även om jag har sett vissa modeller ända upp till 28 mm. Ska man passa in en manometer i ett givet hål så är det alltså viktigt att ha detta i bakhuvudet.

  

Notera packningen på BSP


Nästa sak om är ännu viktigare att tänka på är anslutningen på gängan. Här är storleken normat 1/8" men det gäller att vara uppmärksam på att det existerar och används två helt olika sorter med denna storlek. En variant heter NPT (National Pipe Thread) och brukar förekomma på amerikanska vapen, en annan variant heter BSP (Brittish Standard Pipe) och den förekommer på många brittiska och kontenentala vapen. Skillnaden mellan dessa gängor är väsentlig, samma storlek till trots. Anledningen till detta är att NPT har en konande gänga som tätar igenom passning och tätningsmedel där BSP tätar igenom en packning. Den som kör NPT där det ska vara BSP får inte tätning i lika lång del av gänglängden (risk för läckage) och den som kör BSP där det ska vara NPT får en manometer som fastnar en bit ner i gängan och så att säga inte "bottnar". Även är så är konsekvensen oftast att kärlet börjar läcka. Steg 1 är alltså att kolla så att man har rätt manometer för rätt vapen, trots att i princip alla använder 1/8".

  NPT saknar packning och har konad gänga


Vidare så bör manometerns skala vara lämpligt för vapnet. Har man ett HPA-vapen som maxar på 140 Bar så finns det inget skäl att ha en 350 Bars mätare, då blir det ofta grova indelningar på enheten och svårt att läsa. Dock så bör manometern ha lite extra marginal, dels så att den inte bottnar vid exempelvis en temperaturhöjning och dels vid en oavsiktlig överfyllning så att den helt enkelt inte går sönder. Ett annat skäl med lite marginal är att de flesta manometrar är som mest exakta i mitten av sitt spann. Sedan så kan man välja färgsättning på tavlan, visade enheter (PSI eller BAR etc) osv efter eget gottfinnande.

 

Loctite 545 är en riktigt bra produkt


När man därfter ska montera manometern så måste man i de allra flesta fall använda ett tätningsmedel. Här finns två varianter, gängtejp ("teflontejp") eller gängtätning ("Loctite"). Båda fungerar men jag föredrar personligen kemisk gängtätning. Nackdelarna med tejp är att det kan vara svårt att behålla tätningen när man efterjusterar manometern så att den sitter rakt. Likaså kan man råka få in fragment av tejp i kärlet vilket kan skapa problem. Ska ni ändå tejpa, kör max tre varv och linda på åt rätt håll, motsols för en vanlig högergängad manometer. Låt de första varven på gängan vara fri från tejp.


När det gäller tätningsmedel så kör jag på Loctite och de har två-tre lämpliga produkter, 542, 545 och 577. Den förstnämnda är bäst men dyrast. Fördelen är att den inte lämnar rester på samma sätt som 545 men att den kräver lite mera nogrann applicering. Dock så är dessa två sorter ganska lika. Variant 577 är egentligen avsedd för grovgänga och mindre vattnig ("tjockare"). Den tätar lätt och bra men kan vara kladdigare att jobba med än de lösare varianterna. Det är lätt att man får på lite för mycket av bara farten med 577.


Oavsett vilken variant ni väljer så tänk på att Loctite måste härda, helst ett dygn, innan fogen har fastnat så att den är tät när den tryckbelastas. Läcker fogen så försök inte dra åt lite extra, risken är att fogen släpper och det sprutar Loctite högt och lågt över närområdet (ja, jag har testat). Innan fogen har härdat så kan man finjustera manometerns position lite. Lossar man manometern, se till så att kärlet inte är trycksatt. Även om manometern är satt med tätningsmedel så är den enkel att lossa.


Notera också att tätningsmedel för gängor INTE är samma sak som gänglåsning!



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards