Airpang

Direktlänk till inlägg 1 februari 2015

Estetik...

Av Johnny Ottosson - 1 februari 2015 10:30



Varför är alla vapen så fula numera?


     

En representant för dagens okonventionella luftvapenmode - FX Airguns Bobcat


Den frågan fick jag av en förvisso äldre men ändå mycket intresserad entusiast häromdagen. Vad svarar man på en sådan ledande fråga? Till att börja med, är de fulare eller inte? Dessutom, vad är fult och vad är vackert när man ser på saker i vapenväg?


Inga frågor är så svåra att besvara som sådana som berör estetik, detta eftersom människor är så otroligt olika och en så subjektiv sak som utseende är till sin natur otroligt svårt att värdera eller gradera.


Om vi försöker hålla oss så objektiva som möjligt i detta synnerligen subjektiva ämne så finns det emellertid vissa trender som vi kan spåra och som radikalt har påverkat utseendet hos våra olika vapen. Dessa förändringar beror då främst på ekonomi och på teknologi, de två faktorer som mest av allt påverkar utseendet på våra vitt skilda föremål i människans värld.



  Traditionellt vapen med plaststock - HW97k


Ekonomi


Alla vill tjäna pengar på sin produktion. Ständiga krav på ökad tillväxt betyder att man hela tiden måste tjäna mera pengar på samma produktkategori. För att öka marginalen så finns det bara två vägar att gå, antingen så höjer man priset på varan eller så förbilligar man tillverkningen av densamma. I en ökad konkurrens (fler aktörer) så kan man inte höja priset uppåt, då kunderna istället går till konkurrenterna. Istället måste man minska produktionskostnaderna - utan att den tekniska kvalitén försämras. Ett enkelt sätt att göra detta är att använda stockar av plast istället för trä. Gör man det så sparar man rejält med pengar. Samtidigt så förändrar man dock utseendet radikalt.


Ett sätt att få köparna att acceptera ett otraditionellt utseende är att framhäva det som modernt och jämföra designen med det som finns hos krutvapen, vilka numera har tagit allt större intryck av militära formgivningar. Det betyder att man allt mer frångår ett traditionellt trästocksutseende i plastutförande och istället allt mera försöker skapa en futuristisk eller militär design. På detta sätt så slipper man en rent estetiskt jämförande beskådan rakt av mellan en trästock och en plaststock vilket för de flesta betraktare ställer plaststocken i dålig dager.


För att öka attraktiviteten och acceptansen för plaststocken ytterligare så har nu många tillverkare börjat bredda utbudet av kulörer ifrån bara tråksvart via olika trendiga designer (typ 3-camo, skulls etc) liksom med olika inlägg eller finishar med gummi och liknande mjuka syntetmaterial. Detta, tillsammans med mer solida strukturer inuti stocken, ger en större känsla av exklusivitet och kvalité än vad som var fallet för forna tiders mer ihåliga plaststockar.


  Traditionellt vapen med trästock - BSA Techstar


Teknologi


Trästockar är ett tillverkningstekniskt elände, som en luftvapentillverkare en gång konstaterade. För att tillverka en plaststock så räcker det med en påse plastkulor som via en maskin kan formas till önskat utseende och format. Ska man däremot tillverka en trästock så måste man ha tillräckliga mängder av ett naturmaterial (trä) av rätt format, kvalité och utseende. Dessutom så är detta material mer känsligt för transport och förvaring än påsen med plastkulor. Slutligen så måste man också ha en fräs för att framställa stocken. Den skapar mängder med spån, om inte kan återanvändas i själva produktionen på samma sätt som de plastkulor som man kan gjuta om. Dessutom så står man där om stocken blir misslyckad och måste kasseras eftersom den heller inte kan gjutas om, möjligtvis bara säljas som andra hand - något som emellertid kan vara lurigt med tanke på varumärkesvärde och liknande.


Ett annat bekymmer är att den mer komplicerade framställningen av trästockar som regel betyder att vapentillverkaren själv inte producerar stocken utan man hamnar i händerna på en av de få stockmakare som kan tillverka stora serier stockar i industriell skala. Dessa aktörer tillverkar då också stockar även till konkurrenterna och har en stark position när det gäller att bestämma över pris och tillgänglighet på sin produktion. För en mindre tillverkare så finns det alltså många fördelar med att ha en egen plaststocksproduktion i källaren än att köpa in en färdig och dyrare produkt ifrån en utomstående underleverantör och lagerföra denna periodvis tills behovet av den uppstår. Plaststocken gjuter man ju ihop i takt med produktionens behov och man kan då framställa precis den stocken som tillverkningen för ögonblicket behöver utan att behöva betänka vilka stockar som råkar finnas i lager för ögonblicket.


 

Laminatstockar blir allt vanligare - Air Arms 500 HFT


Framgångar?


Funkar detta i verkligheten då? Jo, det får man nog säga. Acceptansen för plaststockar hos den vapenköpande allmänheten har ökat succesivt. Bättre plaststockar ger utan tvekan en högre acceptans för materialvalet. Sedan så har ju vapen av bullpupstyp kommit starkt de senaste två-tre åren och denna trend har också gynnat etableringen av plaststockar. En okonventionell vapentyp gynnar ju alltid ett okonventionellt material och de flesta förefaller anse att en bullpup klär bättre i syntetstock jämfört med trä i relation till preferenserna för mer konventionella vapen.


För tillverkarna så är bullpupmodet en riktigt välsignelse eftersom den här "nya" typen av vapen motiverar entusiasten till ännu ett vapenköp då han ju oftast inte redan äger just en bullpup sedan tidigare. Dessutom så underlättar den för införsäljningen och acceptansen för plaststockar i gemen även för den övriga produktionen.


  Förstock anno 2015 med tillverkaren varumärke inpräntat - HW50S


Trästockarnas framtid?


Det kommer alltid att finnas stora mängder entusiaster som vill ha trästockar och där en plaststock inte är ett realistisk alternativ. Detta är ett faktum som tillverkarna på något sätt måste förhålla sig till, vare sig de vill det eller inte. Ett problem här är tillgången på de bättre råmaterialen, främst då valnöt. Luftvapen kräver ju som bekant större klumpar av trä för att man ska kunna framställa de, relativt krutvapnen, mer volymiösa stockarna. Tyvärr så tar det ett par hundra år för ett träd att växa till sig så att de kan skördas för råmaterial till en stock och detta i kombination med att vi framställer mer vapen nu än någonsin under människans historia gör att vi helt enkelt har en brist och därmed ett allt högre pris på dessa träslag. Det extra prisplåslag som vi får betala för exempelvis valnöt över standard plaststock kommer alltså förmodligen att öka än mer i framtiden.


För att lösa den här ekvationen så har en del tillverkare försökt föra in andra trämaterial i produktionen för att konkurrera med valnöt, för de kunder som inte accepterar en plaststock. Det rör sig om allt ifrån poppel till diverse laminat som ges otraditionella färgsättningar och formgivningar för att framstå som något extra i kundernas ögon. Funkar inte detta så återstår det att fresta med bok och att öka bokens konkurrenskraft igenom en modernare ("organisk") formgivning liksom en mer sofistikerad laserskuren "nätskärning".  


I en allt tuffare konkurrens med rena lågprisaktörer så ser vi också att många tillverkare har börjat gravera in sitt varumärkesnamn på stocken, i syfte att stärka det förstnämnda. Stocken blir på så sätt en intressant och iögonfallande "reklamplats" för varumärket. 

 
 
Ingen bild

kopov

1 februari 2015 18:02

Ville bara korrigera dig att hw har haft logon inprintat sen 2013 på hw 50 iaf

Johnny Ottosson

1 februari 2015 20:43

Det är helt riktigt. Fotot föreställer dock ett vapen tillverkat 2015.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards