Airpang

Alla inlägg under januari 2015

Av Johnny Ottosson - 19 januari 2015 19:00



Crosman Bulldog 357


     

Crosmans helt nya skapelse för 2015 - Bulldog


Idag på SHOT-Show så har Crosman då slutligen officiellt visat sin bullpup, lustigt nog benämnd Bulldog, ett vapen som har cirkulerat inofficiellt på Internet under flera månader. Efter fiaskot med Rouge så har man nu laddat om och satsar på det nu så moderiktiga bullpupformatet - en mycket bra idé med tanke på vapnets prestanda.


Crosman utlovar nämligen mycket kraft för lite pengar i ett förhållandevis kompakt format. 


Effekten anges till över 200 fpe (!) med 10 skott på en fyllning vid användandet av 145 grains ammunition och prislappen landar vid $999. Här har vi alltså ett klass IV-vapen i rimlig prisklass och bara detta torde göra den välkommen i samlingen hos många entusiaster här i Sverige med en jägarexamen i bagaget.


Detta verkar klart mycket mera lovande än Rouge!

Av Johnny Ottosson - 19 januari 2015 18:30



Bullpups!

 

 

KalibrGun Cricket

Som de flesta i vår hobby säkert har noterat så har så kallade bullpumps blivit den senaste heta trenden hos luftvapnen av vår typ. Vår inhemska tillverkare, FX Airguns, har två modeller i sitt sortiment och Cricket från KalibrGun har också ett par varianter som har blivit väldigt populära. Som det ser ut nu så är det förmodligen bara en tidsfråga innan vi får se ännu fler olika bullpups ifrån andra etablerade tillverkare.


Populariteten hos detta koncept har också inneburit att jag har fått en hel del frågor runt den här vapenkonfigurationen och oftast så har det varit vapen ifrån FX Airguns som man har funderat över. Naturligtvis så är då den vanligaste frågan om det är bättre att välja en Bobcat/Indy än ett mer konventionellt luftgevär.


Vilka för- och nackdelar har då bullpups?


Detta beror generellt sett mot vad man jämför dem. Låt oss därför börja med att se på de fördelar som bullpups har:


* De är kortare


Thats it! Förutom då en udda design. Nu är de dock inte bara korta i största allmänhet, det är nämligen också andra typer av korta vapen, exempelvis karbingevär eller pistolkarbiner, utan de är både korta i sin totallängd samtidigt som de behåller det konventionella vapnets långa piplängd.


En lång piplängd har som bekant två stora fördelar, den lämnar högre effekt och den ger lägre skottljud. Alternativt så kan man kombinera en hyfsat lång pipa med likaledes lång och därmed effektiv shroud. När behöver man då en lång pipa och en effektiv shroud? Jo, när man tar ut hög effekt ur vapnet. Lite raljant så kan man alltså säga att en bullpup på 10J inte tillför speciellt mycket jämfört med exempelvis ett konventionellt karbingevär på samma effekt - förutom bullpupens nackdelar.


Om man däremot har ett behov av ett vapen med kort totallängd samtidigt som man vill ha en hög effekt eller låg skottljudsnivå, då fyller bullpupen sin fulla konstruktiva funktion.


Nackdelar då?


Som regel så har bullpups långa flerledade länkage mellan avtryckarbladet och centrat av avtryckarmekanismen och detta gäller i synnerhet för bullpups som är baserade på mekaniker som i grunden har skapats för en konventionell gevärsdesign. Nackdelen med detta är att man då får ett mindre bra avtryckarsystem. Nästa och den kanske mest visuellt uppenbara nackdelen med bullpups är en besynnerlig egonomi, vilket följer som en naturlig konsekvens på det faktum att man vilar kinden mot blocket när man lägger an vapnet. Just omdisponeringen av vapnets normala proportioner gör att många bullpups känns topptunga och därmed ranka, något som förstärks av de stora och tunga kikarsikten som dagens mode dikterar.


Är då bullpups fördelar värda nackdelarna?


Knappast för kaliber 177 och 22 med effekter upp till och med 16J. I det läget så finns det smartare vapen om det nu nödvändigtvis måste vara kort i sin totallängd, exempelvis en Verminator vs en Bobcat. Den förstnämnda ger ett bättre avtryckarsystem, en bättre ergonomi (även om just det sannerligen inte är Verminatorns starka sida) och betydligt fler skott på en fyllning igenom en större tub. Den korta piplängden räcker gott för att ge dessa måttliga effekter och Verminator är ändå kort nog för att rymma en bra shroud utan att raka iväg i längd.


Om vi däremot snackar kaliber 25 och 30 på full effekt och dessutom inte vill skjuta med hörselskydd samtidigt som vi fortfarande vill ha en kort totallängd, då kan man kanske leva med bullpupens nackdelar i skenet av konstruktionsprincipens fördelar. 


Slutligen så har vi utseendet, vars värde man absolut inte ska ringakta. En bekant på jobbet har en sleten gammal Volvo med gigantiska fälgar. När jag påpekade det lustiga med detta i mina ögon så berättade han på fullt allvar att stora fälgar var ett måste för att få så låg ofjädrad vikt som möjligt samtidigt som att man kunde få plats med jättestora bromsskivor. Att nyss nämnda gamla V70 med 15 år på nacken närmast var färdig för skroten och ändå hade originalets assiettstora skivbromsar spelade ingen roll - i hans ögon så var denna hans första bil en vertiabel racer och fälgarna ett absolut måste.


Så kan det naturligtvis även vara med vapen och var och en blir salig på sin tro. Visst är det svårt att motstå charmen av att vara med en stillsam lätt korpulent medelålders man med ett till vardags avsvarsfullt administrativt arbete då han första gången håller i en Bobcat, gör stora ögon och utbrister -"Den ser ju ut som en FAMAS!"


Till detta så bara måste han skaffa ett jättelikt F/T-sikte ("Snajpersikte", kallade han det) och entusiasmen gick inte att ta miste på - som ett barn på julaftonen! Men, så vadå - detta är ju också uttryck för ett vapen, skytte och en ägarglädje i sin allra renaste form. Att sedan själva mishmashen är en veritabel kakafoni i mina ögon blir en helt annat sak, något som jag klädsamt nog behöll för mig själv.



Av Johnny Ottosson - 18 januari 2015 13:00



Ett bygge..


  Byggare/foto: Ian Newman, UK


En av de mest populära och modulära luftvapnen på marknaden är Crosmans ikoniska 2240. I grunden en enkel och billig (995 kr/ny) Co2-pistol med marknadens absolut största sortiment av tillbehör och customdelar ifrån eftermarknaden. Ofta börjar man med att köpa pistolen och några Co2-patroner för lite plinking. Därefter kan man gå vidare och då finns det i princip inga som helst gränser för vad den intresserade entusiasten kan skapa.


En AR-stock, en stålbreech med riseradapter, shroud med ljuddämpare och en bulkfylld HPA/Co2 tubflaska. Tillsätt en kinesisk klon på Harris bipod, ett kikarsikte och lite färg så har man skapat en taktisk minikarbin. 


Det låter som ett avancerat bygge men det handlar inte som några större summor. Köper man prylarna över eBay så kan man förvärva breech och stock för en tusenlapp tillsammans, tubflaskan betingar $29 medan bipod och ett noname kikarsikte kan köpas för rena växelpengarna. Ett dylikt bygge borde kunna landa på under 3000 kr med nya delar och har man redan infrastrukturen för fyllning av exempelvis HPA så kan man lätt skapa sig ett roligt andra- eller tredjevapen .


Tyvärr ligger mycket av fokuset i vår hobby runt dyra och avancerade vapen där tonvikten finns hos 16J F/T-riggar för 20.000 kr och hos potenta grovkalibriga bullpups ifrån premiumtillverkare i ungefär samma prisklass.


Med en sådan utveckling så är därför utomordentligt viktigt att också kunna peka på de billiga, roliga och tillgängliga vapen som alla och envar har råd och möjlighet att förvärva. Enklare vapen med individuell prägel och ypperlig precision med enorma mängder skjutglädje för såväl nybörjaren som den hängivne entusiasten.


Billigt och enkelt behöver inte vara fjäder - bra precision, rekylfrihet och bekvämlighet behöver inte kosta skjortan.

Av Johnny Ottosson - 17 januari 2015 19:00



Färdigtskivat bröd !


Foto: Tjelek - AirChronys svenska importör  


Idag så har jag roat mig med omfattande kronografmätningar, vilket många av er som även följer Airpang på Instagram har noterat. Först sköt jag utomhus men när mörkret föll så fortsatte jag inomhus, både i dunkel och i starkt sken ifrån en taklampa. Mängder med skott och olika vapen - fjäder, mest PCP och dessutom en hel del Co2. Kaliber 177, 22 och 25 med effekter på allt mellan 9 till 65 joule. Kort sagt mängder med skjutande under varierande betingelser.


Plötsligt så slog det mej - inte ett enda skott missades att registreras!


Alla som är vana vid kronografer från Chrony, Combro och allt vad de heter förstår säkert hur unik den känslan upplevs. 


Då och då så finns det vissa punkter i livet då man når en omtumlande insikt. Detta kan vara vid vitt skilda tillfällen och i helt olika sammanhang. Man gör något nytt och på ett nästan magiskt sätt så faller bitarna på plats på ett sådant sätt att allting känns totalt rätt och harmoniskt. Man förstår ögonblickligen att nu har något ändrats, nu har man hittat rätt och nu kommer man aldrig mera att titta tillbaka till det som har varit.


Jag upplevde detta första gången då jag körde motorcykel, när jag tog steget ifrån 1 hkr Crescent Compact till en 13 hkr stark Suzuki GT125 i början av 80-talet. Samma sak hände första gången jag sköt ett magasin med en Webley Axsor, det första PCP som jag kom i kontakt med - i detta ögonblick så började mitt intresse för fjädervapen sakta men säkert att dö ut. Listan kan bli lång om man funderar lite. Tänk när jag sköt JSB första gången och jämförde med Accupells, när jag kikade i ett Leupold efter att ha varit van vid Tasco och Bushnell. När man fyllde bössan med dykarflaska istället för att svettas över en trög och tung handpump, ja - ni fattar.


Jag har prövat en lång rad kronografer igenom åren, mest av nöd då jag har skjutit sönder dem succesivt och därför tagit tillfället i akt att pröva nya fabrikat och modeller. Alla har haft sina för- och nackdelar. Livet har så att säga rullat på. Det är ungefär som när jag bytte datorer (ända tills jag upptäckte Chromebook), man bara skiftar men upplevelsen är ungefär densamma, på ont och gott.


AirChrony är dock av en helt annan kaliber - den fungerar alltid perfekt och är otroligt genomtänkt!

Många tillbehör till skyttehobbyn är bra, vissa är riktigt bra och man upplever dem snart som oundgängliga men så finns det också ett fåtal produkter som helt enkelt bara är bäst och i en klass för sig själva, ungefär som JSBs ammunition.


Till denna kategori hör utan tvekan AirChronyn.


Prismässigt sett så finns det absolut inget att klaga över, en AirChrony kostar 1170 kr. Det kan man jämföra med en Alpha från Chrony som kostar 1195 kr (Hurricane). Då är Alphan ändå en klunsigare enhet, som kräver perfekta belysningsförhållanden för att funka bra (alternativt med en belysningssats för 595 kr extra). Den är större, tyngre och betydligt omständigare att hantera. I rättvisans namn så borde Alphan kosta max 500 kr (ink belysningssatsen) för att kunna konkurrera. Nästa populära alternativ är Combron, vilken har en överlägsen storleksfördel. Den är dock lurig att hantera och har inte samma mätprecision som AirChrony och Alphan. Största nackdelen med den är dock att den inte alltid registrerar alla skott och att den igenom sin konstruktion är lätt att råka skjuta sönder. Priset är från England ca 650 kr ink frakt. Borde vara några hundra billigare för att matcha AirChronyn men har ändå en funktion igenom sitt oslagbara format.


Nackdelar med Airchronyn då?


Skjuter man för nära så registrerar den ett på tok för lågt värde. Minst en halvmeter bort måste man skjuta. När man gör det så är dess andra nackdel mer tydlig - ett smalt skjutfönster. Det känns alltid lite nervöst att skjuta igenom den när man är ovan eftersom skjutfönstret är snålt tilltaget jämfört med Alpha. Detta är dock en avvägning mellan yttre format och tillgängligt utrymme för skjutfönstret.


Allt sammanvägt så är dock AirChronyn rent av överraskande billig om man ser till vad man får för pengarna. Tekniskt sett så finns det idag ingen bättre kronograf på marknaden för vår typ av skytte som jag känner till.


Kort och gott en riktig vinnare!


Länk: http://shop.tjelek.se/sv/skyttesport/air-chrony/


Av Johnny Ottosson - 16 januari 2015 19:00


 

Manometrar!


Manometer från FX Airguns  


Något som vi alla som skjuter PCP är väl bekanta med är manometrar. Ofta tänker vi inte ens på dem trots att vi faktiskt använder dem ganska så flitigt. I de allra flesta fall så används de till två ändamål, vi ser hur mycket luft vi har kvar inuti våra vapen och vi ser så att vi inte överfyller vapnen när vi tankar dem med luft ifrån dykarflaskan (eller i värsta fall ifrån handpumpen).


Vanligtvis så har vi två storlekar på våra manometrar, en mindre på 23 mm som sitter på vapnet och en större på 50 mm som sitter på dykarflaskans fyllkit (eller handpumpen). Vad många däremot inte vet är att storleken på manometern direkt påverka dess precision. Med andra ord – ju större manometer, desto exaktare värde visar den. Exakt hur mycket en manometer får lov att avvika ifrån sanningen är noga reglerat i en standard som heter EN 837-1.


 
  En stor manometer ger bättre precision..


Läser man den standarden så kan vi konstatera att avvikelsen för en manometer på under en tum (25.40 mm) får maximalt vara 5.00% Den större manometern på 50 mm (2.00”) får som värst avvika 2.50% Därefter så har vi 63 mm (2.50”) där man tillåter en variation på 1.60% De riktigt stora manometrarna på 100 (4.00”) landar på 1.00% avvikelse.


Som ni säkert inser här så är alltså avvikelserna betydligt större än vad man trodde innan, i alla fall så var detta en upptäckt för min egen del. Visst, jag hade väl noterat att fyllkittets manometer var pålitligare än vapnets men börjar man räkna på det så är skillnaderna faktiskt riktigt hårresande. Tänk exempelvis på att ni ska fylla 220 Bar, ett ganska typiskt starttryck hos ett modernt PCP utan regulator. Då kan ni alltså på vapnets manometer får ett utslag av 210 Bar likaväl som 230 Bar utan att det i sak är något fel på manometern! Märk sedan att detta är manometerns konstruktiva felvisning vid +20 grader. Kyla, värme liksom slitage ökar därefter avvikelsen ännu mera.


  Infästningen av en manometer inuti tuben, här Crosman Challenger


Jag har igenom åren hört många entusiaster som har ondgjort sig över avvikelser hos kronografer (vanligtvis max 1.00%) liksom variation av diabolvikter men mycket sällan hör man någon som tar upp frågan om huruvida manometern visar tillräckligt rätt för att man ska kunna veta att man verkligen mäter vid det intervall där drivkällan presterar optimalt. Mäter man exempelvis att de ”bra skotten” börjar vid 180 Bar (på manometern) och man sedan ska börja skjuta vid dessa 180 Bar på en tävling så kan man lika väl råka  ha såväl 170 som 190 Bar i vapnet vid det aktuella tillfället. Där kan alltså skillnaden i skottvariation vara större på grund av manometerns felvisning än vad skillnaden är mellan diabolernas vikter. Har man däremot ett vapen med regulator så påverkas man naturligtvis inte utav detta på samma sätt eftersom dessa vapen inte har någon effektkurva på samma sätt som ett självregulerande vapen.


Hur löser man då dessa problem, med manometrarnas inexakthet?


Jo, självfallet så finns det grader i helvetet, så att säga. En tillverkare som Hatsan vars vapen som kostar upp till 5000 kr använder naturligtvis enkla och billiga manometrar, dels för att deras tillverkningsbudget är blygsam och dels eftersom deras kunder ofta inte är så nogräknade. Kollar vi däremot på Daystate som tillverkar vapen mellan 10-20.000 kr så har man en helt annan tillverkningsbudget och en betydligt mer krävande kundkrets varpå de inte kan välja de billigaste tänkbara manometrarna på underleverantörernas marknad. Det är alltså i sämsta tänkbara fall som dessa max tillåtna 5.00% är aktuella och visst finns det mer påkostade produkter att välja, om tillverkaren så önskar. Likaså kan vi som redan äger ett eller flera vapen välja att ersätta våra originalmanometrar med mer exakta enheter ifrån eftermarknaden, om vi känner behov därav.


  Manometer ifrån CZ - tubmonterad.


Ett problem för vapenmanometrarna är dock att man av utrymmesskäl nästan alltid är begränsad till maximalt 23 mm manometerdiameter enär vapnets stock etc är utformat för maximalt den här storleken. En del tillverkare (ex FX Airguns) är dock medvetna om manometerproblemen och har då valt att utforma vapnet redan ifrån ritbordet så att de är utrustade med fysiskt sett större och därmed exaktare manometrar. Skillnaden blir som ni förstår stor om man går upp ett eller två steg i storlek och dessutom väljer enheter av bra kvalité. Den här fysiska begränsningen gäller emellertid sällan själva fyllkittet. Här kan man med andra ord kosta på sig att ersätta fyllkittets originalmanometer med en fysiskt större och betydligt mer exakt manometer, om man känner ett behov av detta. Då större manometrar kostar lite grann så kanske man inte springer åstad för att köpa en ny manometer bara för sakens skull men skulle den börja läcka eller krångla så kan dagens inlägg kanske vara med i tankarna så att man skaffar en bättre manometer om man ändå ska byta.


För tyvärr är det så - manometrar går sönder.


Numera så är det tack och lov inte lika vanligt som förr. I slutet av 90-talet och runt milleniumskiftet så var läckande manometrar vardagsmat på alla möjliga luftvapenforum världen över och bland annat FX Airguns hade nästan epidemiska bekymmer med usla manometrar. Skulle ändå oturen vara framme så finns det mängder med manometrar att köpa online på exempelvis eBay. Ibland är det ju så att den manometer som är "original" till ett vapen och kanske också upploggad med tillverkarens varumärke kan vara förbluffande kostbar. I skenet av detta så kan det alltså vara bra o veta att det går att hitta alternativ som ofta är både bättre och nästan alltid klart billigare än originalenheten.


  Manometer för Dualfuel - inte vacker..


Samma sak gäller också om man vill byta skala eller design på den aktuella manometern. Min Challenger har exempelvis två skalor, en för Co2 och en för HPA, där jag bara använder den sistnämnda. Förutom dessa två färgglada skalor, som jag själv inte ser som så estetiskt tilltalande, så innebär dualfuel-graderingen att man bara använder ungefär hälften av manometerns hela spann. Sålunda så har jag nu beställt en lös manometer med önskad gradering online. Som alltid och i synnerhet här så gäller principen att man får vad man betalar för. Köper man två stycken manometrar för totalt 60 kr så får man troligtvis helt andra enheter än om man köper en styck för 200 kr etc. Varumärkesmanometrar brukar i allmänhet betyda att man får en bättre produkt än kina noname osv.


Career 707 har en udda utformning - linjär och inte cirkulär...


Ett bra tips är att alltid ha en extra manometer hemma (eller en passande plugg för hålet, oftast 1/8" NPT/BSP). Skulle man drabbas av en läcka vid ett olämpligt tillfälle så går det snabbt och enkelt att byta manometer, även ute i "fält". Manometrar kan alltså gå sönder på två sätt, inte bara "smygpunktering" utan även i form av ett totalt och omedelbart tryckbortfall, varvid vapnet naturligtvis blir helt oanvändbart. I det läget, om det sker vid en tävling, så är den extra manometern guld värd.

Av Johnny Ottosson - 15 januari 2015 10:00



Kronografen!


 


Vår hobby kräver inte så många specialverktyg men ett av de få är synnerligen oundgängligt och det gäller såväl för fjädervapen som för PCP - nämligen kronografen. En bra kronograf är ett absolut fundamentalt tillbehör för luftvapenfantasten, erfaren som nybörjare.


Varför då?


Jo, till att börja med så har vi ju en effektgräns för våra luftvapen som vi måste förhålla oss till. Maximalt 10 eller 3 joule gäller vid fyra meter ifrån mynningen helt oavsett vapnets kaliber. Vi kan tycka lite vad vi vill om detta, och det gör vi - men det rubbar inte det faktum att detta är lagen och den måste vi följa om vi vill hålla vår hobby legal.


För att veta om vårt vapen är lagligt för oss att inneha utan att bryta mot lagen så behöver vi alltså kronografen. Detta är det mest grundläggande behovet. Tävlar vi sedan i exempelvis en tävlingsklass för 16 eller 45 joule där effekten är en del av reglementet så måste vi också ha en kronograf för att kontrollera detta så att vi deltar i tävlingarna på lika villkor och inte riskerar att bli diskade på övereffekt. 


Bortsett ifrån de legala och etiska aspekterna så är kronografen också oerhört nyttig för att låta oss bedöma i vilket skick vi har vårt vapen. Dels så kan kronografen tjänstgöra som en "konditionsmätare" för vapnet, det vill säga att om det tidigare alltid har legat på en viss nivå och nu plötsligt ligger på en annan, vanligtvis lägre nivå, så kan vi direkt få en föraning om att något är fel och att något kanske har gått sönder inuti bössan och dels så kan man använda kronografen som ett mätinstrument för att finjustera vårt vapen. 


Just det sistnämnda är kanske det allra vanligaste användningsändamålet för kronografen till våra PCP. Kronografen hjälper oss att få optimerad effekt till priset av lägsta möjliga hastighetsvariation ifrån skott till skott, lägsta möjliga skottljud och största möjliga antalet skott på en fyllning. Här finns ingen genväg utan kronografen är det optimala redskapet för detta.


Oavsett vilket fabrikat eller modell av kronograf man väljer så är en pålitlig kronograf ett av de allra mest grundläggande tillbehören för luftvapenfantasten.



Av Johnny Ottosson - 14 januari 2015 18:00


En annons!


  BSA Airsporter .22


En bekant vill nu sälja sitt luftgevär och använder därför Airpang, vilket övriga läsare också kan göra om de så önskar. Detta kostar naturligtvis ingenting och ni når ca 3500 unika besökare per månad igenom bloggen.


Vapnet i fråga är ett klassiskt brittiskt karbingevär, en BSA Airsporter Carbine med kaliber 22 (5.60 mm), tillverkat 1986. Vapnet är med andra ord en äkta Pre-92 och i licensfritt skick, stämplat med serienummerprefix GR. Med original slagfjäder så gör vapnet ca 185 mps enligt dess ägare. Geväret beskrivs vara i "bruksskick" och med "små repor på kolven", enligt ägaren.


Priset är 3000 kr (+ frakt).


Kontakt via mail till mig eller via kommentarfältet så förmedlar jag kontakten vidare till säljaren.

Av Johnny Ottosson - 14 januari 2015 06:00



Dianawerke i blåsväder och diaboler som försvinner...




Idag kunde jag notera att Dianawerke i Rastatt fortfarande befinner sig i djupa ekonomiska problem även efter övertagandet av GSG. Nu hotas alla de 65 anställda av uppsägning i samband med att de ekonomiska tillgångarna rinner ut.


Länk: http://www.badisches-tagblatt.de/topthema_alles/00_20141129073000_110012897-Sorge-um-Rastatter-Diana-Werk.html


Vidare så fick jag besked av HN att miniéprojektilen "Hurricane Exterminator", ofta bara kallad Defiant Exterminator, har utgått ur produktionen för kaliber 25 (30.00 gn). Mycket trist då den ofta sköt väldigt bra i bland annat min egen FX Airguns Elite. Orsaken påstås vara en ringa efterfråga. Detta understryker också det faktum att det är utomordentligt värdefullt att ha ett vapen som trivs med och skjuter bra med flera olika sorters diaboler och helst ifrån olika fabrikat. För, som sagt, vad händer annars om en viktig aktör försvinner? Värt att tänka på inte minst för alla oss som skjuter andra kalibrar än 177 & 22.

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards