Airpang

Alla inlägg under januari 2015

Av Johnny Ottosson - 24 januari 2015 10:45


 

Wizard of Wood

 


  Skicklighet med träarbeten i den högre skolan..


Wizard of Wood kallas han, Łukasz Pietruszka, som har skapat dessa mästerverk i stockväg med inriktningen specifikt mot Field Target-gevär. Lokaliserad i Polen så tillverkar han på beställning unika stockar till luftvapen igenom LP Gunstocks Ltd.

 


  En hel del timmar nedlagda här..


  Andra sidan av samma Steyr

 

  I sin helhet..

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 24 januari 2015 10:30


Annonser?


En del hör hört av sig och grymtat över de annonser som finns på Airpang. Eftersom Airpang ligger på Bloggplatsen och är gratis så ingår dessa så att säga i konceptet. Tidigare så hade jag möjlighet att betala lite för att bli av med dem, till besökarnas fromma - men den möjligheten har tyvärr försvunnit numera.


Istället så rekommenderar jag den som stör sig på dessa att installera ett program som blockerar dem. Själv så kör jag med ADblock på min Chromebook och det fungerar helt ypperligt.

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 23 januari 2015 09:30


Effektmätning!

 Eriks Crosman 2240 helt original med en ny Powerlet samt 16.00 gn JSB Jumbo ExactIdag så fick jag en stund över så då passade jag på att provmäta grabbens Crosman 2240 som jag köpte för ett par månader sedan. Nu när man har en smidig och bra kronograf (AirChrony) så kliar det ju i fingrarna för att mäta allt möjligt igen. Jag har dessutom byggt en smidig setup för kronografen med tillhörande projektilform som jag tänkte göra ett separat inlägg om här på Airpang framöver.


Då hela familjen 22XX har samma drivkälla i original så kan man tydligt se hur piplängden påverkar vapnets effekt. Man brukar säga att 2240 ger 7.50 joule, 2250 (med sin 14" pipa) ger 10.00 joule och 2260 (med 18" pipa) ger 15 joule. För tiotalet år sedan ägde jag en 2250 och den gav då rätt så exakt 10.00 joule så ovanstående tumregel har hittils visat sig stämma bra mot de vapen jag har mätt tidigare, både egenägda och lånade.


Som projektil för mätningen använde jag JSB Jumbo Exact på 16.00 grains. Detta eftersom att just den här diabolen är populär och välanvänd så att de flesta läsare kan relatera till den. Den är också förhållandevis tung och därmed effektiv hos ett kortpipigt Co2-vapen, om än inte extrem som exempelvis Baracudan med sina 21.10 grains.


Resultatet blev 15 bra skott och ytterligare 10 acceptabla.


För att göra det hela mer åskådligt, förutom grafen högst upp på dagens inlägg, så har jag delat in resultaten i två serier, en för bra skott och en för de efterföljande acceptabla skotten.


Serie 1) 427, 25, 24, 23, 22, 21, 20, 18, 17, 09, 05, 06, 04, 04, 398 = Genomsnitt 415 fps (126 mps - 8.20 joule)


Serie 2) 389, 90, 85, 85, 82, 74, 84, 81, 78, 71 = Genomsnitt 382 fps (382 fps - 116 mps - 7.00 joule)


Toppresultatet (427 fps) motsvarar 130 mps och 8.70 joule.


Som synes så är drivkällan i nuvarande inställning en smula topptrimmad, något som tydligt framgår av grafen. Här kan man se en ständigt nedåtgående bana, ifrån skott till skott. Med en mildare förspänning på hammarfjädern så borde man ha fått en jämnare och lite längre kurva, till priset av lite lägre effekt. Runt 385-390 fps verkar vara en bra startpunkt för det första skottet om man vill ha en sådan kurva. I så fall så borde man nå 20 bra skott och 10 acceptabla skott.


Något som också var tydligt när man mäter dessa 22XX är hur farliga de är att använda. Man behöver inte skjuta alls speciellt mycket innan man drabbas av 22XX-sjukan - en stor lust att köpa in diverse prylar för att modifiera originalet. Helt osökt börjar man fundera lite, -"En metallbreech, HPA-matning, en kolv...osv...osv...". Kruxet här är att det (tyvärr) inte finns några gränser, det är som Ruger 1022 - man kan bygga hur mycket och hur dyrt som helst.


Denna gång så tänker jag emellertid inte falla i den fällan. Någon mer 22XX-blir det inte, däremot så funderar jag en hel del runt en 1701 - alltså en 177-version av 2240 som redan ifrån början är byggd för HPA. Vi får se vad framtiden bär med sig..

Av Johnny Ottosson - 22 januari 2015 21:30Vad ger den egentligen?


  Ted Brier illustrerar tydlig längden hos Texan (foto Tedsholdover)


När nya Texan presenterades så var det många som funderade över hur mycket 500 fpe innebär. Mattematiskt sett så kan man snabbt räkna fram att detta värde motsvarar 678 joule men vad innebär det i praktiken? Man behöver perspektiv helt enkelt. Av den anledningen så har jag gjort en liten referenslista:


* 357 Magnum (lätt laddning) - 778 joule (skjuten ur en revolver med 6" pipa, 130 gn kula)

* 45 Colt (medelladdning) - 650 joule (skjuten ur en revolver med 7.50" pipa, 230 gn kula)

* 9 mm Parabellum (hård laddning) - 632 joule (skjuten ur en pistol med 150 mm pipa, 115 gn kula)

* 44 Magnum (lätt laddning) - 1030 joule (skjuten ur en revolver med 7.50" pipa, 200 gn kula)

* 22 Magnum (hård laddning) - 439 joule (skjuten ur ett gevär med 24" pipa, 50 gn kula)


För de som inte är så bevandrad i krutvapnens värld så kan man lite enkelt säga att Texan hamnar någonstans mitt i nivån av enhandsvapnens olika kalibrar. Den är dock fjärran ifrån vad ett gevär kan prestera med modernt röksvagt krut - där är skillnaden himmelsvid. Likaså om man skulle skjuta en revolverkaliber (typ 357 Mag) i ett gevär med dess betydligt längre pipa än en revolver.


En lämpligare referensram i fråga om utgångshastighet och kaliber torde vara ett svartkrutsgevär. Kollar man på laddtabeller där så ligger en .36 Kentucky Longrifle runt 400 fpe och dessa vapen användes under tidigt 1800-tal till all form av jakt i USA.


I anslagsenergi räknat så ligger en kaliber som 357 Mag hos klass II som jaktvapen räknat, det betyder att den är tillåten för allt i Sverige förekommande vanligt vilt utom älg och vildsvin samt ett antal mer ovanliga arter. Alla vanliga villebråd (räv, grävling, hare, rådjur etc) är godkända för 357 Mags artgrupp i klass II.


Det rör sig alltså om en ansenlig kraft med 650-700 joule, ungefär jämn nivå med en vanlig polis tjänstepistol.


I dessa illustrationer så måste man också betänka att en projektil med såpass grov kaliber har en helt annan effekt i målet än en träff av ett vapen med klenare kaliber som exempelvis 38/357 Mag. I USA så räknar man 357 Mag som tillräcklig för såväl wapiti-hjort som svartbjörn och samma energi i en grövre kaliber är naturligtvis ännu mer effektiv. Om man bortser ifrån legala aspekter så bör det inte vara några större problem att fälla exempelvis en älg med en Texan på ett avstånd ut till 50 meter och med ett välplacerat skott.
Av Johnny Ottosson - 21 januari 2015 19:00Marknadens villkor

 

 

 

Skapad av marknaden i USAIngen torde ha undgått det massiva intresse för kraftfulla PCP som har florerat de senaste åren. Först så kom kaliber 25, den största av våra traditionella kalibrar, på bred front och därefter har tre tillverkare gått vidare med en medium big bore calibre i form av kaliber 30. Lagom till 2015 så kommer också ett flertal tillverkare med serietillverkade bigbores i kaliber 357 och 45.


Ett bekymmer för oss lokalt här i Sverige är att man numera i de flesta distrikt har svårt att få ut jaktlicenser på luftvapen över 150 joule om dessa inte har ett konventionellt utseende, alltså inte är utrustade med pistolgrepp och liknande. Detta diskvalificerar med andra ord de nya modellerna Bulldog från Crosman och Texan från Airforce Airguns ifrån andra licensformer än möjligtvis BR unlimited här i Sverige.


Hur det sedan ligger till med tumhålsvapen är ännu en öppen fråga..


Oavsett detta, vad tillför då den här typen av extrema luftgevär?


Ett problem, som jag ser saken, är att de allt mer närmar sig krutvapnen och då inte bara i form av anslagsenergin. Ett mer bekymmersamt faktum är att man drabbas av en glupsk luftförbrukning, hög ljudnivå och problem att hitta tillräckligt stora ytor för att nyttja dem. Till detta kommer också en avsevärt dyrare ammunitionskostnad och ibland även problem att överhuvudtaget hitta lämplig ammunition.


Slutigen så är användningsändamålen begränsade. Visst kan man tavelskjuta men då krävs, som sagt, avstånd en hel del bortom 50 meter för att detta ska vara meningsfullt. Likaså saknas det vettiga tävlingsgrenar då BR Unlimited är sällsynt. Jakt/skyddsjakt är inte legalt på målskyttelicens och problem finns ju att få ut vapnen på jaktlicens (se ovan).


Med andra ord, kostnader, krångel och begränsade användningsändamål.


Men i skenet av att luftvapen är växande i USA där en stor del av den här problematiken inte existerar och att den här typen av vapen både är lönsamma och har ringa konkurrens, annat än av krutvapen, så kan man förstå att många tillverkare lägger sitt fokus här istället för exempelvis hos vapen för FT/HFT och liknande. Förmodligen så är detta en marknadsdriven utveckling som vi kommer att se allt tydligare i framtiden. Det är numera inte England utan USA som driver marknaden och skapar de behov som våra tillverkare åtar sig att uppfylla.


Det är där det finns volym och lönsamhet.

Av Johnny Ottosson - 20 januari 2015 18:00


Daystate Pulsar


  Den här tror Daystate att kunderna ska betala 24.000 kr + frakt för att köpa...


När jag första gången fick bilden av Daystates nya Pulsar på min mobil så trodde jag att avsändaren skojade. Första tanken var att man hade lekt i Photoshop och passat på att göra sig lite rolig över pekoralen Wolverine C eller att man i värsta fall ville misskreditera detta anrika varumärke.


Så väl var det inte..


Detta är faktiskt vad Daystate presenterar som årets nyhet 2015!Av Johnny Ottosson - 20 januari 2015 13:00


Svenska Jägarförbundet på jägarnas sida...


     Detta vapen är olämpligt för jakt eftersom det är militärliknande och spektaulärt med sitt pistolgrepp


Idag så fick jag kännedom om ett intressant fall där en licensansökan hade drabbats med avslag baserat på att vapnet hade pistolgrepp. Detta trots att det aktuella vapnet var ett vanligt repetergevär och inte automatiskt. Det sökanden gjorde var att denne sökte tillstånd för jakt med en Verminator II och då tillståndsenheten inte kände sig bekanta med modellen så rådfrågade man Svenska Jägarförbundets förbundsjurist som saken. Denne avstyrkte ärendet med ett utlåtande som förkunnade att Svenska Jägarförbundet anser att Verminator II är ”militäriskt” och ”spektakulärt” samt försett med ett ”rent pistolhandtag” vilket automatiskt gör vapnet ”olämpligt för jakt”.


   Detta vapen har en konventionell formgivning och därför lämpligt till jakt..


Det man vänder sig emot är alltså det ”rena pistolgreppet” som igenom sin existens gör vapnet militärt och spektakulärt. Dessutom så tillåter tydligen pistolgreppet att man kan avfyra vapnet utan att ha det anlagt mot axeln.


Vänder man på resonemanget så har vapen utan pistolgrepp (typ tumhålsstockar) inget spektakulärt eller militärt utseende då dessa igenom avsaknaden av pistolgrepp omöjligtvis kan avlossas utan att vara anlagda mot axeln. Sålunda så är det alltså ingen bra idé att söka jaktlicens för en Indy utan istället får man göra det med en Bobcat för att bli beviljad licensen.


Tillståndsenheten behöver här inte själva ta något ansvar för varken resonemanget eller utfallet av ansökan då man har rådgjort sig med sakkunniga på området – Svenska Jägarförbundet. 

Varslet om avslag i sin helhet..Av Johnny Ottosson - 19 januari 2015 19:15Världens kraftfullaste serieproducerade luftgevär!


  Airforce Texan


Ännu en amerikansk dunderbössa har nu fått premiär på SHOT-Show, denna gång monstermodellen Texan ifrån Airforce. Här talar man om över 500 fpe ifrån slugs med kaliber 45! En piplängd på 34" ställer den också i särklass.

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

863 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se