Airpang

Direktlänk till inlägg 30 januari 2015

Udda när man tänker på det...

Av Johnny Ottosson - 30 januari 2015 14:38Väsentligen vitalEn sak som jag konstaterar med viss förvåning är den förvirring och godtycklighet som verkar röra vitala vapendelar. I RPS FAP 551-3 så fastslår man att ett vapen ska vara försett med ett "tillverkningssnummer" (serienummer), där kan man notera följande:


10 § Med tillverkningsnummer avses hela den siffer- och bokstavskombination

som finns på vapnet. Har ett vapen olika tillverkningsnummer

på pipa och låda, ska numret på lådan anses vara tillverkningsnumret.


När jag nu studerar min egen vapengarderob så kan jag konstatera att dessa serienummer är vitt spridda. På min Challenger så sitter nummret på tuben, på FX Airguns Elite så sitter det på lådan och för min BSA Ultra så återfinner man nummret på pipan. Någon given regel förefaller alltså inte finnas.


En konsekvens av detta är att om man exempelvis knackar in ett annat nummer på breechen till min Challenger eller BSA så har detta nya nummer "förtur" framför originalet. En breech till Crosman och vissa BSA är alltså en vital vapendel som inte är serienummerpräglad. Något krav på var nummret ska sitta eller hur beständigt det ska vara utformat har jag ännu inte hittat.


Skulle man förlora ett vapen på licens som mitt BSA, exempelvis via stöld, så är det alltså enkelt att köpa ett nytt och sedan knacka in det gamla nummret på det nya vapnets låda.


Skulle det stulna vapnet återfinnas så har det nya vapnet en prioritet eftersom det är märkt via lådan, om de båda vapnet skulle jämföras sida vid sida. Lagstiftningen halkar alltså betänkligt i dessa regioner.


Kollar man sedan på hur handlarna resonerar så är det absolut inga probem att köpa exempelvis en Crosmanbreech (låda) över disk utan frågor, samtidigt som en pipa kan möta på patrull med hänvisning till att den är en vital del som kräver licens till det licenspliktiga vapnet. Lite lustigt då det borde vara tvärtom eftersom lådans nummer väger tyngre än pipans när vapnet är ihopsatt.


Man kan med andra ord kostatera att som alltid så är den svåra delen i Sverige att få fatt på en licens och inte att få fatt på ett licenspliktigt vapen. Licenen är många gånger den viktiga delen och kan ibland överleva flera olika vapen om ägaren är skrupelfri.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se