Airpang

Direktlänk till inlägg 30 januari 2015

Udda när man tänker på det...

Av Johnny Ottosson - 30 januari 2015 14:38Väsentligen vitalEn sak som jag konstaterar med viss förvåning är den förvirring och godtycklighet som verkar röra vitala vapendelar. I RPS FAP 551-3 så fastslår man att ett vapen ska vara försett med ett "tillverkningssnummer" (serienummer), där kan man notera följande:


10 § Med tillverkningsnummer avses hela den siffer- och bokstavskombination

som finns på vapnet. Har ett vapen olika tillverkningsnummer

på pipa och låda, ska numret på lådan anses vara tillverkningsnumret.


När jag nu studerar min egen vapengarderob så kan jag konstatera att dessa serienummer är vitt spridda. På min Challenger så sitter nummret på tuben, på FX Airguns Elite så sitter det på lådan och för min BSA Ultra så återfinner man nummret på pipan. Någon given regel förefaller alltså inte finnas.


En konsekvens av detta är att om man exempelvis knackar in ett annat nummer på breechen till min Challenger eller BSA så har detta nya nummer "förtur" framför originalet. En breech till Crosman och vissa BSA är alltså en vital vapendel som inte är serienummerpräglad. Något krav på var nummret ska sitta eller hur beständigt det ska vara utformat har jag ännu inte hittat.


Skulle man förlora ett vapen på licens som mitt BSA, exempelvis via stöld, så är det alltså enkelt att köpa ett nytt och sedan knacka in det gamla nummret på det nya vapnets låda.


Skulle det stulna vapnet återfinnas så har det nya vapnet en prioritet eftersom det är märkt via lådan, om de båda vapnet skulle jämföras sida vid sida. Lagstiftningen halkar alltså betänkligt i dessa regioner.


Kollar man sedan på hur handlarna resonerar så är det absolut inga probem att köpa exempelvis en Crosmanbreech (låda) över disk utan frågor, samtidigt som en pipa kan möta på patrull med hänvisning till att den är en vital del som kräver licens till det licenspliktiga vapnet. Lite lustigt då det borde vara tvärtom eftersom lådans nummer väger tyngre än pipans när vapnet är ihopsatt.


Man kan med andra ord kostatera att som alltid så är den svåra delen i Sverige att få fatt på en licens och inte att få fatt på ett licenspliktigt vapen. Licenen är många gånger den viktiga delen och kan ibland överleva flera olika vapen om ägaren är skrupelfri.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 juli 23:00

En aldrig sinande utveckling..     I begynnelsen var FX2000.....i alla fall för dagens FX Airguns AB För någon vecka sedan så skrev jag lite om hur imponerad jag är av utvecklingen hos FX Airguns och när den här typen av lovord haglar öve...

Av Johnny Ottosson - Söndag 7 juli 16:30

Gammalt gevär - nya diaboler...     JSB pressar ständigt gränsen för vad som är möjligt - till gagn för alla entusiaster!   Efter många om och men så begav jag mig äntligen iväg till min skjutplats för att pröva de JSB Heavy Mk2 som jag...

Av Johnny Ottosson - Lördag 6 juli 21:00

    Den iranska vinden!     Air Arms Shamal var ett mycket viktigt vapen i utvecklingen av dagens moderna PCP.   I mitten av 1980-talet så ägdes varumärket Air Arms av Bob Nicholls genom sitt företag NSP och direktören för den här verk...

Av Johnny Ottosson - Måndag 1 juli 19:00


  Globaliseringen!     I april 2001 så köpte jag mitt första PCP från FX Airguns - ett litet företag med ett enda vapen i sortimentet.   På det svenska luftvapenforumet så går det just nu en intressant tråd om huruvida FX Airguns har "g...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se