Airpang

Direktlänk till inlägg 25 januari 2015

Värdet av 10 joule...

Av Johnny Ottosson - 25 januari 2015 11:00


10 joule


På forumet så pågår det just nu en lång och vindlande tråd om fenomenet 10 joule - alltså vår svenska effektgräns för ett icke tillståndspliktigt luftvapen av konventionell typ. Som vanligt så finns det en del som har synpunkter på om den här gränsen är bra eller inte men största delen av tråden avhandlade hur noga det är att man ligger precis på eller under just den här exakta gränsen, alltså vilken tolerans det finns mot eventuella avvikelser rent juridiskt sett. Den största delen av resonemangen fram och tillbaka tänkte jag här lämna därhän.


Det som däremot intresserar mig är den skillnad som ofta utmålas mellan de olika effekterna och detta då i relation till deras praktiska användbarhet.


Dessa skillnader är nämligen inte så stora som många gärna påskiner. Som regel så brukar den allmänna åsikten vara att våra 10 joule är en låg effekt, vilket det inte är i verkligheten sett till de användningsändamål till vad vi använder våra luftvapen. En effekt av 10 joule räcker gott till all typ av rekreativt skytte ut till 30 meter. Bra vapen och bra förutsättningar i övrigt gör att effekten räcker till 40 meter.


Fråga dej själv - hur ofta skjuter du bortom 40 meter?


Om vi sedan ökar effekten till 16 joule, vad vinner vi då?


Grovt sett så drar vi ut den praktiska räckvidden med ca 10 meter i kaliber 177. Vi ökar alltså räckvidden ifrån 40-50 meter under riktigt goda omständigheter. En ökning i räckvidd med 25% till priset av 60% ökad effekt. Principen är densamma som mellan motoreffekt och ett fordons toppfart. Ska man öka toppfarten lite så måste man öka effekten mycket etc.


Det är just detta faktum som gör mig själv personligen helt ointresserad av ett vapen på 16J. Den effekten ligger i praktisk användning för nära vad jag får ur 10 joule samtidigt som mängder med andra juridiska omständigheter tillkommer (vapenskåp, licens, förvaring under färd, kostnader vid anskaffande och kostnader vid vapenbyte osv). Ska jag då ta alla dessa juridiska omständigheter så vill jag själv ha mer valuta för detta. Skillnaden mellan fria 10J och dess praktiska nytta måste med andra ord vara avsevärd och då talar vi i min värld om minst 30 joule och uppåt för kaliber 22 och 25. Ju större skillnad mot 10J, desto bättre skäl att gå hela den byråkratiska vägen.


Mindre än 10 joule då?


Även här är skillnaden mindre än vad de flesta tror. Skjuter man på 10-30 meter, vilket är de vanligaste skottavstånden för luftvapen generellt sett, så fungerar 7.50 joule precis lika bra som 10 joule. Även i våra tävlingar i klassen 10 joule så har vapen på blott 7.50 joule presterat bra. Den som känner sig obekväm med att ligga för nära 10 joule så att en del diaboler kan tippa över gränsen kan alltså vara trygg i att den praktiska skillnaden mellan 9 och 10 joule i praktiken är försumbar. Ställ då bara ner bössan lite så kan man sova tryggt både vad gäller juridiken och det praktiska skyttet.


"-Men jag vill tävla ju....?"


Även detta går utmärkt med 10 joule, helt oavsett om vapnet står på 9 eller just 10 joule i praktiken. Man behöver bara ha 16 joule om man avser att tävla internationellt, där det kanske inte finns en separat klass för just 10 joule. Man behöver alltså inte ha 16 joule för att tävla meningsfullt, snarare tvärtom. Field Target är nämligen mer utmanande på 10 joule än på 16 joule och ju större utmaningar, desto viktigare blir skyttens insats.

 
ANNONS
 
Ingen bild

gubbe

25 januari 2015 17:08

60% mer kraft och 25% längre räckvidd, visst.
100% roligare. Har knappt skjutit med vare sig 45J eller 10J sen jag fick en bössa i 16J. Man känner att det är precis så här skytte med ett luftgevär ska vara.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se