Airpang

Direktlänk till inlägg 20 januari 2015

Logik...?

Av Johnny Ottosson - 20 januari 2015 13:00


Svenska Jägarförbundet på jägarnas sida...


     Detta vapen är olämpligt för jakt eftersom det är militärliknande och spektaulärt med sitt pistolgrepp


Idag så fick jag kännedom om ett intressant fall där en licensansökan hade drabbats med avslag baserat på att vapnet hade pistolgrepp. Detta trots att det aktuella vapnet var ett vanligt repetergevär och inte automatiskt. Det sökanden gjorde var att denne sökte tillstånd för jakt med en Verminator II och då tillståndsenheten inte kände sig bekanta med modellen så rådfrågade man Svenska Jägarförbundets förbundsjurist som saken. Denne avstyrkte ärendet med ett utlåtande som förkunnade att Svenska Jägarförbundet anser att Verminator II är ”militäriskt” och ”spektakulärt” samt försett med ett ”rent pistolhandtag” vilket automatiskt gör vapnet ”olämpligt för jakt”.


   Detta vapen har en konventionell formgivning och därför lämpligt till jakt..


Det man vänder sig emot är alltså det ”rena pistolgreppet” som igenom sin existens gör vapnet militärt och spektakulärt. Dessutom så tillåter tydligen pistolgreppet att man kan avfyra vapnet utan att ha det anlagt mot axeln.


Vänder man på resonemanget så har vapen utan pistolgrepp (typ tumhålsstockar) inget spektakulärt eller militärt utseende då dessa igenom avsaknaden av pistolgrepp omöjligtvis kan avlossas utan att vara anlagda mot axeln. Sålunda så är det alltså ingen bra idé att söka jaktlicens för en Indy utan istället får man göra det med en Bobcat för att bli beviljad licensen.


Tillståndsenheten behöver här inte själva ta något ansvar för varken resonemanget eller utfallet av ansökan då man har rådgjort sig med sakkunniga på området – Svenska Jägarförbundet.



 

Varslet om avslag i sin helhet..



 
 
Ingen bild

_Axel_

20 januari 2015 13:42

Jag har skjutit med helt normala hagelbössor utan att ha dem mot axeln, massor med ggr.

Detta utlåtande från SJF var bland det pinsammaste jag läst. Gick ut det förbundet för mycket länge sedan när jag insåg att det var "kontrollerad opposition".

 
Ingen bild

.22

20 januari 2015 18:22

När blev kaliber .22 6,35 mm?

Johnny Ottosson

20 januari 2015 18:57


Tja.

Tillståndsenheten är ju inte direkt kända för att hålla ordning på sådana detaljer.

Själv har jag en bekant som fick licens på ett luftvapen med "kaliber 22 (5,6x15R)".

Det krävde mycket övertalning för att få den licensen ändrad, handläggaren berättade med övertygelse om att det inte existerade någon annan 22-kaliber än just 5,6x15R till luftgevär.

 
Ingen bild

mile

20 januari 2015 18:59

'kaliber .22 (6,35)'. Bortsett från att tillståndsmyndigheten inte kan räkna är de dessutom rasister; Mk I kolv går bort, Mk II är okej. Tjena.

Allvarigare är; hur skall jag som skattebetalande medborgare ha förtroende för en sådan myndighet?

Varför följa lagen och vara rätt och riktig? 108 skjutningar här i Göteborg de senaste två åren - mer än det finns veckor på två år - trots åttiomiljonersprojektet 'Trygg i Göteborg'.

Tillståndsgrupperna hos polisen är okunniga, felinformerade och agerar utifrån personlig agenda, förmodligen med maktens goda minne. Detta är inte värdigt en rättsstat. Bort med godtycket!

I sammanhanget vill jag påminna om: http://airpang.bloggplatsen.se/2013/08/01/10065143-paverka/

 
Ingen bild

mile

20 januari 2015 19:39

Ryktet säger att två handläggare vid Tillståndsgruppen i Västra Götalandsregionen fick lämna sina tjänster på stående fot. En tredje blev uppmanad att säga upp sig själv. Detta under andra halvåret 2014.

En JO anmälan ger uppenbarligen effekt.

 
Ingen bild

Tjabo

21 januari 2015 07:45

FROM MY COLD DEAD HANDS.

citat:Charlton Heston, NRA.

 
Ingen bild

MG

21 januari 2015 21:22

Inte så konstigt med felaktigheter i fån polisen.
Detta står på min lic för Dragon Slayer Luftgevär cal50 (.50 12,7x99)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards