Airpang

Direktlänk till inlägg 19 januari 2015

Form eller funktion?

Av Johnny Ottosson - 19 januari 2015 18:30Bullpups!

 

 

KalibrGun Cricket

Som de flesta i vår hobby säkert har noterat så har så kallade bullpumps blivit den senaste heta trenden hos luftvapnen av vår typ. Vår inhemska tillverkare, FX Airguns, har två modeller i sitt sortiment och Cricket från KalibrGun har också ett par varianter som har blivit väldigt populära. Som det ser ut nu så är det förmodligen bara en tidsfråga innan vi får se ännu fler olika bullpups ifrån andra etablerade tillverkare.


Populariteten hos detta koncept har också inneburit att jag har fått en hel del frågor runt den här vapenkonfigurationen och oftast så har det varit vapen ifrån FX Airguns som man har funderat över. Naturligtvis så är då den vanligaste frågan om det är bättre att välja en Bobcat/Indy än ett mer konventionellt luftgevär.


Vilka för- och nackdelar har då bullpups?


Detta beror generellt sett mot vad man jämför dem. Låt oss därför börja med att se på de fördelar som bullpups har:


* De är kortare


Thats it! Förutom då en udda design. Nu är de dock inte bara korta i största allmänhet, det är nämligen också andra typer av korta vapen, exempelvis karbingevär eller pistolkarbiner, utan de är både korta i sin totallängd samtidigt som de behåller det konventionella vapnets långa piplängd.


En lång piplängd har som bekant två stora fördelar, den lämnar högre effekt och den ger lägre skottljud. Alternativt så kan man kombinera en hyfsat lång pipa med likaledes lång och därmed effektiv shroud. När behöver man då en lång pipa och en effektiv shroud? Jo, när man tar ut hög effekt ur vapnet. Lite raljant så kan man alltså säga att en bullpup på 10J inte tillför speciellt mycket jämfört med exempelvis ett konventionellt karbingevär på samma effekt - förutom bullpupens nackdelar.


Om man däremot har ett behov av ett vapen med kort totallängd samtidigt som man vill ha en hög effekt eller låg skottljudsnivå, då fyller bullpupen sin fulla konstruktiva funktion.


Nackdelar då?


Som regel så har bullpups långa flerledade länkage mellan avtryckarbladet och centrat av avtryckarmekanismen och detta gäller i synnerhet för bullpups som är baserade på mekaniker som i grunden har skapats för en konventionell gevärsdesign. Nackdelen med detta är att man då får ett mindre bra avtryckarsystem. Nästa och den kanske mest visuellt uppenbara nackdelen med bullpups är en besynnerlig egonomi, vilket följer som en naturlig konsekvens på det faktum att man vilar kinden mot blocket när man lägger an vapnet. Just omdisponeringen av vapnets normala proportioner gör att många bullpups känns topptunga och därmed ranka, något som förstärks av de stora och tunga kikarsikten som dagens mode dikterar.


Är då bullpups fördelar värda nackdelarna?


Knappast för kaliber 177 och 22 med effekter upp till och med 16J. I det läget så finns det smartare vapen om det nu nödvändigtvis måste vara kort i sin totallängd, exempelvis en Verminator vs en Bobcat. Den förstnämnda ger ett bättre avtryckarsystem, en bättre ergonomi (även om just det sannerligen inte är Verminatorns starka sida) och betydligt fler skott på en fyllning igenom en större tub. Den korta piplängden räcker gott för att ge dessa måttliga effekter och Verminator är ändå kort nog för att rymma en bra shroud utan att raka iväg i längd.


Om vi däremot snackar kaliber 25 och 30 på full effekt och dessutom inte vill skjuta med hörselskydd samtidigt som vi fortfarande vill ha en kort totallängd, då kan man kanske leva med bullpupens nackdelar i skenet av konstruktionsprincipens fördelar. 


Slutligen så har vi utseendet, vars värde man absolut inte ska ringakta. En bekant på jobbet har en sleten gammal Volvo med gigantiska fälgar. När jag påpekade det lustiga med detta i mina ögon så berättade han på fullt allvar att stora fälgar var ett måste för att få så låg ofjädrad vikt som möjligt samtidigt som att man kunde få plats med jättestora bromsskivor. Att nyss nämnda gamla V70 med 15 år på nacken närmast var färdig för skroten och ändå hade originalets assiettstora skivbromsar spelade ingen roll - i hans ögon så var denna hans första bil en vertiabel racer och fälgarna ett absolut måste.


Så kan det naturligtvis även vara med vapen och var och en blir salig på sin tro. Visst är det svårt att motstå charmen av att vara med en stillsam lätt korpulent medelålders man med ett till vardags avsvarsfullt administrativt arbete då han första gången håller i en Bobcat, gör stora ögon och utbrister -"Den ser ju ut som en FAMAS!"


Till detta så bara måste han skaffa ett jättelikt F/T-sikte ("Snajpersikte", kallade han det) och entusiasmen gick inte att ta miste på - som ett barn på julaftonen! Men, så vadå - detta är ju också uttryck för ett vapen, skytte och en ägarglädje i sin allra renaste form. Att sedan själva mishmashen är en veritabel kakafoni i mina ögon blir en helt annat sak, något som jag klädsamt nog behöll för mig själv. 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se