Airpang

Direktlänk till inlägg 17 januari 2015

Efter dagens övningar

Av Johnny Ottosson - 17 januari 2015 19:00Färdigtskivat bröd !


Foto: Tjelek - AirChronys svenska importör  


Idag så har jag roat mig med omfattande kronografmätningar, vilket många av er som även följer Airpang på Instagram har noterat. Först sköt jag utomhus men när mörkret föll så fortsatte jag inomhus, både i dunkel och i starkt sken ifrån en taklampa. Mängder med skott och olika vapen - fjäder, mest PCP och dessutom en hel del Co2. Kaliber 177, 22 och 25 med effekter på allt mellan 9 till 65 joule. Kort sagt mängder med skjutande under varierande betingelser.


Plötsligt så slog det mej - inte ett enda skott missades att registreras!


Alla som är vana vid kronografer från Chrony, Combro och allt vad de heter förstår säkert hur unik den känslan upplevs. 


Då och då så finns det vissa punkter i livet då man når en omtumlande insikt. Detta kan vara vid vitt skilda tillfällen och i helt olika sammanhang. Man gör något nytt och på ett nästan magiskt sätt så faller bitarna på plats på ett sådant sätt att allting känns totalt rätt och harmoniskt. Man förstår ögonblickligen att nu har något ändrats, nu har man hittat rätt och nu kommer man aldrig mera att titta tillbaka till det som har varit.


Jag upplevde detta första gången då jag körde motorcykel, när jag tog steget ifrån 1 hkr Crescent Compact till en 13 hkr stark Suzuki GT125 i början av 80-talet. Samma sak hände första gången jag sköt ett magasin med en Webley Axsor, det första PCP som jag kom i kontakt med - i detta ögonblick så började mitt intresse för fjädervapen sakta men säkert att dö ut. Listan kan bli lång om man funderar lite. Tänk när jag sköt JSB första gången och jämförde med Accupells, när jag kikade i ett Leupold efter att ha varit van vid Tasco och Bushnell. När man fyllde bössan med dykarflaska istället för att svettas över en trög och tung handpump, ja - ni fattar.


Jag har prövat en lång rad kronografer igenom åren, mest av nöd då jag har skjutit sönder dem succesivt och därför tagit tillfället i akt att pröva nya fabrikat och modeller. Alla har haft sina för- och nackdelar. Livet har så att säga rullat på. Det är ungefär som när jag bytte datorer (ända tills jag upptäckte Chromebook), man bara skiftar men upplevelsen är ungefär densamma, på ont och gott.


AirChrony är dock av en helt annan kaliber - den fungerar alltid perfekt och är otroligt genomtänkt!

Många tillbehör till skyttehobbyn är bra, vissa är riktigt bra och man upplever dem snart som oundgängliga men så finns det också ett fåtal produkter som helt enkelt bara är bäst och i en klass för sig själva, ungefär som JSBs ammunition.


Till denna kategori hör utan tvekan AirChronyn.


Prismässigt sett så finns det absolut inget att klaga över, en AirChrony kostar 1170 kr. Det kan man jämföra med en Alpha från Chrony som kostar 1195 kr (Hurricane). Då är Alphan ändå en klunsigare enhet, som kräver perfekta belysningsförhållanden för att funka bra (alternativt med en belysningssats för 595 kr extra). Den är större, tyngre och betydligt omständigare att hantera. I rättvisans namn så borde Alphan kosta max 500 kr (ink belysningssatsen) för att kunna konkurrera. Nästa populära alternativ är Combron, vilken har en överlägsen storleksfördel. Den är dock lurig att hantera och har inte samma mätprecision som AirChrony och Alphan. Största nackdelen med den är dock att den inte alltid registrerar alla skott och att den igenom sin konstruktion är lätt att råka skjuta sönder. Priset är från England ca 650 kr ink frakt. Borde vara några hundra billigare för att matcha AirChronyn men har ändå en funktion igenom sitt oslagbara format.


Nackdelar med Airchronyn då?


Skjuter man för nära så registrerar den ett på tok för lågt värde. Minst en halvmeter bort måste man skjuta. När man gör det så är dess andra nackdel mer tydlig - ett smalt skjutfönster. Det känns alltid lite nervöst att skjuta igenom den när man är ovan eftersom skjutfönstret är snålt tilltaget jämfört med Alpha. Detta är dock en avvägning mellan yttre format och tillgängligt utrymme för skjutfönstret.


Allt sammanvägt så är dock AirChronyn rent av överraskande billig om man ser till vad man får för pengarna. Tekniskt sett så finns det idag ingen bättre kronograf på marknaden för vår typ av skytte som jag känner till.


Kort och gott en riktig vinnare!


Länk: http://shop.tjelek.se/sv/skyttesport/air-chrony/


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se