Airpang

Direktlänk till inlägg 16 januari 2015

Måttet är rågat..

Av Johnny Ottosson - 16 januari 2015 19:00


 

Manometrar!


Manometer från FX Airguns  


Något som vi alla som skjuter PCP är väl bekanta med är manometrar. Ofta tänker vi inte ens på dem trots att vi faktiskt använder dem ganska så flitigt. I de allra flesta fall så används de till två ändamål, vi ser hur mycket luft vi har kvar inuti våra vapen och vi ser så att vi inte överfyller vapnen när vi tankar dem med luft ifrån dykarflaskan (eller i värsta fall ifrån handpumpen).


Vanligtvis så har vi två storlekar på våra manometrar, en mindre på 23 mm som sitter på vapnet och en större på 50 mm som sitter på dykarflaskans fyllkit (eller handpumpen). Vad många däremot inte vet är att storleken på manometern direkt påverka dess precision. Med andra ord – ju större manometer, desto exaktare värde visar den. Exakt hur mycket en manometer får lov att avvika ifrån sanningen är noga reglerat i en standard som heter EN 837-1.


 
  En stor manometer ger bättre precision..


Läser man den standarden så kan vi konstatera att avvikelsen för en manometer på under en tum (25.40 mm) får maximalt vara 5.00% Den större manometern på 50 mm (2.00”) får som värst avvika 2.50% Därefter så har vi 63 mm (2.50”) där man tillåter en variation på 1.60% De riktigt stora manometrarna på 100 (4.00”) landar på 1.00% avvikelse.


Som ni säkert inser här så är alltså avvikelserna betydligt större än vad man trodde innan, i alla fall så var detta en upptäckt för min egen del. Visst, jag hade väl noterat att fyllkittets manometer var pålitligare än vapnets men börjar man räkna på det så är skillnaderna faktiskt riktigt hårresande. Tänk exempelvis på att ni ska fylla 220 Bar, ett ganska typiskt starttryck hos ett modernt PCP utan regulator. Då kan ni alltså på vapnets manometer får ett utslag av 210 Bar likaväl som 230 Bar utan att det i sak är något fel på manometern! Märk sedan att detta är manometerns konstruktiva felvisning vid +20 grader. Kyla, värme liksom slitage ökar därefter avvikelsen ännu mera.


  Infästningen av en manometer inuti tuben, här Crosman Challenger


Jag har igenom åren hört många entusiaster som har ondgjort sig över avvikelser hos kronografer (vanligtvis max 1.00%) liksom variation av diabolvikter men mycket sällan hör man någon som tar upp frågan om huruvida manometern visar tillräckligt rätt för att man ska kunna veta att man verkligen mäter vid det intervall där drivkällan presterar optimalt. Mäter man exempelvis att de ”bra skotten” börjar vid 180 Bar (på manometern) och man sedan ska börja skjuta vid dessa 180 Bar på en tävling så kan man lika väl råka  ha såväl 170 som 190 Bar i vapnet vid det aktuella tillfället. Där kan alltså skillnaden i skottvariation vara större på grund av manometerns felvisning än vad skillnaden är mellan diabolernas vikter. Har man däremot ett vapen med regulator så påverkas man naturligtvis inte utav detta på samma sätt eftersom dessa vapen inte har någon effektkurva på samma sätt som ett självregulerande vapen.


Hur löser man då dessa problem, med manometrarnas inexakthet?


Jo, självfallet så finns det grader i helvetet, så att säga. En tillverkare som Hatsan vars vapen som kostar upp till 5000 kr använder naturligtvis enkla och billiga manometrar, dels för att deras tillverkningsbudget är blygsam och dels eftersom deras kunder ofta inte är så nogräknade. Kollar vi däremot på Daystate som tillverkar vapen mellan 10-20.000 kr så har man en helt annan tillverkningsbudget och en betydligt mer krävande kundkrets varpå de inte kan välja de billigaste tänkbara manometrarna på underleverantörernas marknad. Det är alltså i sämsta tänkbara fall som dessa max tillåtna 5.00% är aktuella och visst finns det mer påkostade produkter att välja, om tillverkaren så önskar. Likaså kan vi som redan äger ett eller flera vapen välja att ersätta våra originalmanometrar med mer exakta enheter ifrån eftermarknaden, om vi känner behov därav.


  Manometer ifrån CZ - tubmonterad.


Ett problem för vapenmanometrarna är dock att man av utrymmesskäl nästan alltid är begränsad till maximalt 23 mm manometerdiameter enär vapnets stock etc är utformat för maximalt den här storleken. En del tillverkare (ex FX Airguns) är dock medvetna om manometerproblemen och har då valt att utforma vapnet redan ifrån ritbordet så att de är utrustade med fysiskt sett större och därmed exaktare manometrar. Skillnaden blir som ni förstår stor om man går upp ett eller två steg i storlek och dessutom väljer enheter av bra kvalité. Den här fysiska begränsningen gäller emellertid sällan själva fyllkittet. Här kan man med andra ord kosta på sig att ersätta fyllkittets originalmanometer med en fysiskt större och betydligt mer exakt manometer, om man känner ett behov av detta. Då större manometrar kostar lite grann så kanske man inte springer åstad för att köpa en ny manometer bara för sakens skull men skulle den börja läcka eller krångla så kan dagens inlägg kanske vara med i tankarna så att man skaffar en bättre manometer om man ändå ska byta.


För tyvärr är det så - manometrar går sönder.


Numera så är det tack och lov inte lika vanligt som förr. I slutet av 90-talet och runt milleniumskiftet så var läckande manometrar vardagsmat på alla möjliga luftvapenforum världen över och bland annat FX Airguns hade nästan epidemiska bekymmer med usla manometrar. Skulle ändå oturen vara framme så finns det mängder med manometrar att köpa online på exempelvis eBay. Ibland är det ju så att den manometer som är "original" till ett vapen och kanske också upploggad med tillverkarens varumärke kan vara förbluffande kostbar. I skenet av detta så kan det alltså vara bra o veta att det går att hitta alternativ som ofta är både bättre och nästan alltid klart billigare än originalenheten.


  Manometer för Dualfuel - inte vacker..


Samma sak gäller också om man vill byta skala eller design på den aktuella manometern. Min Challenger har exempelvis två skalor, en för Co2 och en för HPA, där jag bara använder den sistnämnda. Förutom dessa två färgglada skalor, som jag själv inte ser som så estetiskt tilltalande, så innebär dualfuel-graderingen att man bara använder ungefär hälften av manometerns hela spann. Sålunda så har jag nu beställt en lös manometer med önskad gradering online. Som alltid och i synnerhet här så gäller principen att man får vad man betalar för. Köper man två stycken manometrar för totalt 60 kr så får man troligtvis helt andra enheter än om man köper en styck för 200 kr etc. Varumärkesmanometrar brukar i allmänhet betyda att man får en bättre produkt än kina noname osv.


Career 707 har en udda utformning - linjär och inte cirkulär...


Ett bra tips är att alltid ha en extra manometer hemma (eller en passande plugg för hålet, oftast 1/8" NPT/BSP). Skulle man drabbas av en läcka vid ett olämpligt tillfälle så går det snabbt och enkelt att byta manometer, även ute i "fält". Manometrar kan alltså gå sönder på två sätt, inte bara "smygpunktering" utan även i form av ett totalt och omedelbart tryckbortfall, varvid vapnet naturligtvis blir helt oanvändbart. I det läget, om det sker vid en tävling, så är den extra manometern guld värd.

 
 
Ingen bild

kj

16 januari 2015 20:36

du sa att hatsan hade billiga manometrar,kanske det?men fx säljer ju exakt samma manometer som tillbehör till sin typhoon,montering i tubgaveln,vem är tillverkaren av den?eftersom ja sysslat mycket i jobbet med manometrar vet ja att dom bara ger ett någorlunda värde,dom bästa var tysktillverkade.

Johnny Ottosson

16 januari 2015 21:47


Även Typhoonens manometer är av en enkel och billigt typ, ja.

Båda dessa vapen ligger ju i samma budgetklass och ingen av tillverkarna kan trolla med knäna. Billiga vapen har ofta billiga komponenter, där får man gilla läget eller öppna plånboken för mer pengar.

 
Ingen bild

kj

16 januari 2015 22:50

tja vad skall man säga,tobbe säljer ju dom ,och kallar dom superkvalite manometer? 650spänn,ja är nöjd med min,crosmans ser ju ut som rena leksaken,sitter ju illa utsatt åxå.

 
Ingen bild

kj

16 januari 2015 23:18

glömde säga att samma manometer är ju även till fx monsoon,den bössan är ju inte billig?men du menar säkert vapen som kostar från 20,000 och uppåt,klart att man kan få bättre grejor i dom,men inte alltid det stämmer heller

 
Ingen bild

gubbe

17 januari 2015 17:37

En gummibricka med samma diameter som gängan på manometern kan också rädda situationen tillfälligt vid läck. Skruva ur manometern, i med brickan, skruva tillbaka manometern.

Johnny Ottosson

18 januari 2015 12:24

En mycket bra idé!

Dessutom så är den billigare och tar mindre plats än en reservmanometer.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards