Airpang

Direktlänk till inlägg 11 januari 2015

Det var en gång....

Av Johnny Ottosson - 11 januari 2015 10:00



Pungslagen!



   En annons ifrån då det begav sig...


Att bli pungslagen är aldrig skönt, varken rent fysiskt eller ekonomiskt. När man ändå pratar pung så kommer tankarna osökt in på ett mycket udda brittiskt vapen som var på tapeten för snart 20 år sedan, inte minst på grund av att en del köpare, annonssäljare för vapnet och liknande, aldrig fick varken varor eller betalning för sina tjänster.


Historien börjar i mitten på 1990-talet då marknaden för PCP fortfarande var ung och då en mängd udda och mer eller mindre handbyggda vapnen försökte mätta marknaden i förhållandevis små serier. En stor skara entusiaster hade då intresse för PCP men var fortfarande "bara" fjädervapenägare. Innan de stora tillverkarna hade "vaknat" så fanns det en ansenlig skara småaktörer som snabbt började mata ut enkla PCP på marknaden. En stor aktör som exempelvis BSA hade då (1995) fortfarande inte ett enda PCP på hela sin lineup och så var även fallet för en del andra tillverkare. Med andra ord så var alltså marknaden het och intresset för PCP växande, samtidigt som utbudet var begränsat. Intresset underblåstes också av att de få PCP som dök upp i samtida tidningstester (ex GC-2, Shamal etc) drog ned enorma lovord.


Allt detta hade noterats av en Graham Trim i Portland, Dorset. Han började fundera lite runt tankarna att skapa ett exklusivt hemmabyggt PCP att saluföra på den succesivt växande marknaden. Sagt och gjort, under hösten 1996 så ramlade hans första gevär ut igenom det företag som blev känt som Blax Fox. Kreationen fick namnet Pneumatic Carbine No 1, eller mera känt som Black Fox PC-1.


Själva vapnet var en skäligen enkel för att inte säga basal bössa av karbintyp med en särdeles udda och iögonfallande förstock. Intressantast var egentligen själva reptermekanismen. För att skjuta vapnet så vred man ner ett stort kromat handtag nästan 180 grader i förhållande till vapnets längdriktning. Igenom detta så roterade man hela den bakre delen av vapnets överblock och blottade möjligheten att ladda en diabol direkt i pipan. Själva anspänningen av mekanismen skedde separat igenom att man drog tillbaka en guldfärgad knopp längst bak på underblocket. Hela systemet fick den lätt självförklarande och krystade benämningen Rota-Breech.


Tack vare den udda förstocken så gick det åt relativt lite virke åt allt det trämaterial som utgjorde själva stocken. De måttliga mängderna gjorde att man kunde saluföra vapnet med stock av diverse olika träslag som exempelvis körsbär, hyedua, lönn, tre sorters valnöt, bok osv.. Valfriheten och de exklusivt klingande träslagen gjorde att en påkostad aura började spridas runt vapnet, dess formgivning till trots. Handtillverkad, karaktärsfull (!) formgivning, påkostade träslag till stockarna samt unika konstruktionsdetaljer med egennamn ("Rota-breech") gjorde att en hel del köpare faktiskt lät sig övertalas att hosta upp de £495 som vapnen kostade i basutförande - en ansenlig summa pengar för 19 år sedan.


Förutom runt 60 skott med 12 fpe så kunde man också välja en PC-1 som FAC med ruggiga 20 fpe för ungefär 30 skott. Detta är naturligtvis inte så mycket att skryta med idag men då får man komma ihåg att de första Rapid 7 som kom med full effekt pumpade bara ut 22 fpe. Axsorn ansågs som riktigt vass med sina 28 fpe vid ungefär samma tid. Idag däremot så är det få fullpower 22 som ger under 30 fpe och 33-36 fpe brukar anses som ganska normalt.


Trots den måttliga effekten så väckte modellen till och med intresse i USA och en del köpare där började beställa vapnet bara för att springa på leveransproblem. Huruvida detta var Black Fox fel eller varför det hela inträffade är fortfarande omtvistat. Sant var dock att många köpare kände sig snuvade och sura spaltmeter skrevs på diverse forum världen över. Sakta så började försäljningen dala, priset på vapnen ökade (som mest vid milleniumskiftet så såg jag redan då hårresande £995!) och slutligen så hade verksamheten tappat momentum till den grad att fabrikatet försvann.


Idag så är modellen närmast ett kuriosium på grund av de ringa antal man tillverkade och eftersom exporten blev mycket sparsam. Fördelen, om man nu önskar införskaffa en dylik, är att den bisarra formgivningen har gjort att dessa vapen trots en intressant bakgrundshistoria ändå har ett ganska ringa intresse hos samlarna.


Konstruktionen som sådan förefaller det emellertid inte ha varit några större problem med, visst den är lite grovhuggen men funktionsprincipen som sådan är sund och den hantverksmässiga tillverkningen borgade för att man inte släppte ut några konstigheter på marknaden. En brasklapp får man dock lägga in när det gäller tillgången på reservdelar.






 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards