Airpang

Direktlänk till inlägg 10 januari 2015

Så tyst som möjligt...

Av Johnny Ottosson - 10 januari 2015 14:00

  


Ljudnivå Challenger



En läsare och tillika spekulant på en Crosman Challenger hörde i veckan av sig och undrade över hur tyst man kunde få en Challenger. Anledningen till frågan var att denne entusiast tydligen avsåg att skjuta i en extremt ljudkänslig miljö och därför önskade lägsta tänkbara skottljudsnivå.


Som de flesta läsare av Airpang förmodligen har noterat så är Challengern i standardskick en av de absolut tystaste PCP som man kan köpa på marknaden idag, oräknat vapen med shroud eller ljuddämpare. Anledningarna till detta är flera; vapnet har dualfuel-system med ett extremt lågt systemtryck (bara max 135 Bar), man har också en förhållandevis lång pipa, ett måttligt effekuttag samt kaliber 177 - allting egenskaper som hjälper till att hålla ner avfyrningsljudet.


Personligen så anser jag nog att Challengern är "tyst nog" för allt rimligt normalt bruk även i extremt ljudkänliga miljöer men det finns alltid människor som har ännu större behov än vad jag själv har, oavsett ämnet.


Vill man gå utöver standardskick på vapnet så handlar det, som vanligt, om någon typ av shroud eller ljuddämpare. Dessa kräver normalt sett alltid en separat vapenlicens som i praktiken är omöjlig att erhålla på ett licensfritt vapen eller ett vapen avsett för målskytte. De ljuddämpare och hemmabyggda shrouds som ändå florerar på nätet och som kan köpas online blir sålunda i de allra flesta fall illegala, vilket naturligtvis kan föra med sig grava konsekvenser för innehavaren.


Detta sagt så finns det fungerande illegala lösningar som gör att man får ner ljudnivån ännu lägre på Challengern. Till att börja med så ska vi dock studera de tekniska förutsättningarna för dessa. Här har nämligen Challengern en smula orginell konstruktion som försvårar de flesta konventionella dämpförsök. Detta illustreras tydligast av nedanstående fotografi, från mitt eget vapen:


  Crosman Challenger utan pipvikten monterad..


Som synes har Challengern en extremt kort pipa i förhållande til lufttubens längd. I de allra flesta fall så har ju våra PCP en pipa som är jämnlång med lufftuben och som dessutom vanligtvis avslutas med en standard 1/2" UNF-gänga på 28 Tpi. I ett sådant läge så är det bara till att skruva på en helt vanlig ljuddämpare. Här däremot, här finns ingen gänga och eftersom pipan är så förhållandevis kort och dessutom sitter placerad så nära tuben så finns det inte heller någon möjlighet att skruva dit en 1/2" UNF adapter eller få plats nog till ett shroudrör.


Skälet till den här "idiotkonstruktionen" är naturligtvis att vapnet anses tyst nog av tillverkaren men främst att den riktar sig till en tävlingsform där den i standardskick diskreta ljudnivån som ändå finns inte är något som helst praktiskt problem. Huvudmarknaden är därtill i USA där det endera är dyrt/krångligt eller omöjligt för en privatperson att få ut tillstånd för en ljuddämpare.


Hur löser man då problemet?


Frigången mellan pipa och shroud kräver en extremt slimmad och gärna konkav adapter/ljuddämparkropp. Godsgrovleken får högst vara en millimeter tjock. Detta är i praktiken väldigt svårt att få till, jag har sett lyckade exempel på sådana konstruktioner till Discovery, vars pipa slutar längre fram, men aldrig till Challengern. Nästa variant är att lägga till en adapterplatta mellan tuben och blocket, alltså höja blocket och därmed också pipan i förhållande till tuben så att man kan skaffa mera utrymme. Den lösningen finns på diverse byggen baserade på Crosmans 22XX plattform. På Challengern så är detta lite bökigare eftersom den har pipband och en helt annan breechkonstruktion, som jag inte har sett något eftermarknadsblock riktat mot som bolt-on.


Den enda vettiga lösningen som jag själv har sett är ett hemmabygge där man utnyttjade original pipvikt som bas. Den pipvikten som sitter på Challengern är lätt fyrkantig och innhåller en kilbas upptill för kornsiktet, som används för Int 10M-skytte och liknande. Vidare så är pipan förskjuten ganska långt in i pipvikten på grund av den relativt korta pipan i relation till lufttuben. Det runda hålet inuti pipvikten är 7 mm i diameter och avståndet mellan mynningen på pipvikten och pipans mynning är 57 mm.


Det man hade gjort här var helt enkelt att sticka in ett tunnt plaströr i själva pipvikten och sedan runt detta rör skapa en ljuddämpare. Självfallet är ju ett alternativ att man istället använder ett sådant rör till att montera en adapter för att gänga på en fabrikstillverkad ljuddämpare. Den typen av adapters finns på Ebay för runt hundralappen inklusive frakt hit till Sverige.






 
 
Ingen bild

MG

10 januari 2015 20:12

Det är en enkel sak att fixa så man kan montera dämpare mm.Jag kan göra om någon är intresserad.

Johnny Ottosson

12 januari 2015 18:06


Jo, har man ditt kunnande och utrustning så är det naturligtvis inte så svårt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards