Airpang

Direktlänk till inlägg 7 januari 2015

Olika diaboler

Av Johnny Ottosson - 7 januari 2015 10:00



Värdet av ett utbud..


  Fem olika sorters diaboler på 15 meters avstånd.


I inlägget om RAWs nya TM1000 med kaliber 357 så berörde jag som hastigast utbudet av diaboler för de större och mer udda kalibrarna. Personligen så tycker jag att utbudet av diaboler till kaliber 25 är ganska snålt - jag har två stycken som går riktigt bra i min Elite (som är ovanligt tolerant mot olika sorter) samt 2-3 som går sisådär. De två som går bra fungerar på 50 meter och de övriga fungerar på ut till 25-30 meter. Allt annat går - inte.


Kollar man på kaliber 30 så har exempelvis Hurricane (som med rätta brukar anses som synnerligen välsorterad) för närvarande två sorter listade, båda under FX eget fabrikat. Det är möjligt att man utomlands med lite god vilka kan hitta ytterligare en eller kanske två sorter till, eventuellt kanske också någon rundkula därtill. Det mesta är förmodligen variationer på samma JSB lineup.


För kaliber 357 är saken inte heller bättre, kanske 3-4 sorter som man kan få fram. JSB gör en, HN har sin Grizzly, Nosler gör en variant ursprungligen tänkt till den floppande Crosman Rouge och sedan kan man säkert hitta en rundkula även här.


Vad skulle hända om JSB lägger ner?


Tänk om intresset för den kaliber man väljer svalnar och man inte längre kan hitta ammunition? Bortsett ifrån detta så är inte alltid prisbilden så rolig, FXs ammunition är ordentligt prisvärd men kostar ändå 115 kr för 150 st - alltså 78 öre/st. Tänk då om dessa försvann ifrån marknaden och man var tvungen att köpa ammunitionen ifrån utlandet med fraktkostnader och liknande tillkommande?


I andra ändan av skalan så har vi kaliber 177 - världens i särklass vanligaste kaliber. I det land där det finns luftvapen så finns även kaliber 177 samt dessutom i massor av utföranden och prisklasser. Detta är världens vanligaste kaliber för skjutvapen, helt oavsett typ! Idag roade jag mig med att provskjuta fem helt olika diaboler på 15 meters avstånd och den tavlan ser vi högst upp på dagens inlägg.


Ifrån vänster upptill och vidare nedåt så har vi JSB RS, Defiant Exterminator, Crosman Premiers Lite (mitten), samt JSB Express och slutligen JSB Exact.


En stor fördel med just kaliber 177 är att man kan pröva sig fram vilka preferenser ens eget unika vapen egentligen har. Det är nämligen så att variationsrikedomen på vad som fungerar i ett och samma vapen är förbluffande bred och likaledes fascinerande och frustrerande. 


Om vi prövar 5 sorters diaboler som ovan så kan det mycket väl vara så att den sorten som ger de bästa grupperna på 15 meter inte alls gör detsamma på 30 meter. Ytterligare en annan sort kan vara bättre på 40 meter. Ändrar jag sedan effekten, säg att jag går ifrån 10J till 16J så kan den diabolen som tidigare gav bäst grupper plötsligt ha tappat den positionen till förmån för en helt annan diabol, ibland även av ett helt annat fabrikat. Slutligen så kan en sort gå bra när vapnets pipa är ren för att sedan inte alls vara det bästa valet när vapnets pipa är smutslig. Ett annat allmänt känt faktum är att en sort kan skjuta bäst vid vindstilla förhållanden för att inte alls skjuta bra när det blåser och viceversa.


Det är kort sagt ingen slump att ledande tävlingsskyttar lägger en avsevärd tid vid att testa fram olika ammunitioner. För de som tävlar i Int 10M-skytte så är situationen riktigt bekväm, de skjuter alltid på samma avstånd och alltid under prefekta vindstilla förhållanden. För de som däremot skjuter Field Target eller Hunter Field Target så är saken en helt annan. Förutom varierande avstånd, vind, nederbörd (!) så skjuter man också i olika skottvinklar. Detta gör att dessa tävlingsformer är de absolut mest krävande typerna av skytte som en diaboltillverkare måste konfrontera.


Vikten av rätt ammunition kan alltså inte underskattas för den som tävlar i dessa tävlingsformer.


Här kommer alltså värdet av ett stort ammunitionsutbud fram. Jag möter ofta entusiaster som menar på "vadå, jag har ju hittat min sort" men detta är oftast bara en sanning med modifikation. Förmodligen så har man bara prövat ett fåtal sorter på ett avstånd som man lite subjektivt tycker är "långt" eller möjligtvis det avstånd som man oftast skjuter på för skoj. Utifrån detta har man sedan höftat fram vilken sort som är bäst och när detta är gjort så har man ofta låst sig vid detta som om det vore en sanning huggen i sten. Än värre är det när man uppgraderar effekten hos sitt vapen och automatiskt utgår ifrån att den gamla sorten är bäst även nu.


Den verkliga sanningen är naturligtvis en nogrannt analyserad avvägning av en mängd olika faktorer.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards