Airpang

Direktlänk till inlägg 28 december 2014

Full power i full vinter..

Av Johnny Ottosson - 28 december 2014 19:00
Vinterskytte!


  Bistert kallt men ändå väldigt kul..


Idag blev det en sväng till skjutbanan och för första gången sedan i september så passade jag på att ta med Eliten för att damma av den en smula. Vapen mår ju alltid bäst av att användas så då och då får man ta sig tid att skjuta även med de vapen som annars ser en mycket sparsam användning.


  Laddat och klart ifrån skjutbänken


Som vanligt så körde jag med Hurricanes Defiant Exterminator samt JSB King. Båda dessa projektiler levererar goda resultat i min Elite. Exterminator ger mer anslagsenergi men är dyrare, King är snabbare och billigare men båda skjuter som sagt bra, King har en edge under vindstilla förhållanden och det omvända förhållandet råder vid blåst då Exterminator dominerar.


  Vyn ifrån kikarsiktet (Bushnell Legend) på 9 gångers förstoring över 50 meter


Vapnet är utrustat med ett Bushnell Legend 5-15/40 Ao, ett numera utgånget kikarsikte som har ett genuint gott rykte på marknaden, inte minst i USA. Mycket kikarsikte för lite pengar även om jag själv tycker att det är en smula stort och skrymmande, personligen så använder jag mycket sällan en förstoring över x9 ens på avstånd runt 50 meter eller mer. Kikarsiktet sitter i FX egna No Limit fästen vilka jag främst använder för att de är takedown. En synnerligen praktisk egenskap på ett stort vapen när man har en måttligt stor vapenkoffert.  Fem skott river upp rejäla hål även i frusen sand..


Som vanligt så slår Elite ordentligt hårt! Med över 65 joule anslagsenergi vid mynningen så river de grova och tunga kvarttumsdiabolerna upp hål stora som pingisbollar vid varje träff, även i frusen sand. För de som jagar med sina vapen så finns det ingen som helst tvekan - ju större kaliber desto större måleffekt.   En typisk 5-skotts träffbild över 50 meter.


Den praktiska precisionen är inte att klaga på. Elite är otroligt lättskjuten, lätt att anspänna, angenämnt låg ljudnivå och nästan ingen som helst rekyl. Det enda som hörs är ett "fooop" när skottet går, ett "swooosh" när projektilen klyver lufthavet åtföljt av ett ljudligt "smack" när projektilen laddar av all sin burna energi i målet. 


Idag så sköt jag 16 mm (King, fotot på bilden), 11 mm (King), 28 mm (Exterminator), 26 mm (King), 12 mm (King) samt slutligen 19 mm (King). Genomsnittet för dessa 5-skottsgrupper på 50 meter blev alltså: 18.66 mm,


  Ett klassiskt vapen som definitivt kommer att bli ett framtida samlarobjekt..


Som ni säkert vet så har FX Airguns Elite utgått ur produktionen hos FX Airguns. Detta gör den unik på grund av att FX aldrig tidigare har lagt ner en plattform ("block") förrut med så liten produktion, rena prototyper (typ MicroBurst) oräknade. När jag talade med Fredrik om saken för några månader sedan så kunde han berätta att minst 30 exemplar har tillverkats, men förmodligen ett gäng till - kanske ända uppåt 50 exemplar.


Störst antal verkar vara de som är byggda som Royale, alltså Theoben Rapid-stuk med 400 eller 500 cc tubflaska framtill. Dock så har man även tillverkat ett antal Elite på Independencebas, alltså som en vanlig Independence men med Elites unika block. Vidare så är vissa tillverkade med block som är oborrade och därmed oförberedda för det senaste avtryckarsystemet "Match". De senare är dock borrade och gängade för nyss nämnda avtryckarsystem. De flesta är sålda som original full power, mot licens eller för export där ett mindre antal såldes strypta till lägre effekt. 


Vidare så har vissa i efterhand modifierats (borrats & gängats) för Matchavtrycket, trots att de egentligen är Mk I. Likaså vet jag om i alla fall ett exemplar där ägaren har byggt en "Bobcat" baserad runt ett modifierat Eliteblock. Det antal omodiferade Elite som existerar minskar alltså ännu, en del byggs om till bullpups eller BR-vapen där andra bara stukas till enligt ägarnas eget tycke och smak. Ifrån denna lilla skara av 30-50 exemplar (ska försöka klämma fram exakt antal av Fredrik vid tillfälle), så kommer det snart inte att finnas så många exemplar kvar över tid.


  En hel del snö och -7 grader denna decembereftermiddag..


Det är med andra ord givna samlarobjekt framöver. FX Airguns är en etablerad tillverkare som har producerat betydelsefulla modeller under lång tid. Förutom detta så ger man generellt sett inte ut förproducerade "samlarobjekt" såsom exempelvis Daystate, vilka här verkar tillämpa "Franklin Mint-principen" känd av bland annat Winchester som i tid och otid gav ut femtioelva varianter av Limited Edition-versioner i mässing (!).


Då FX är attraktiva på marknaden så är det därför inte en alltför avancerad gissning att många samlare framöver kommer att få upp ögonen för Elite som rent samlarobjekt - FX första modell med fullpower regulator och med sin unika laddning-rakt-in-i-pipan.


För att försöka få koll på vilka Elite som återstår på marknaden så har jag försökt upprätta ett register på FX Owners Clubs forum: http://www.fxoc.info/viewtopic.php?f=20&t=2670


Där och via FB ska jag försöka spåra fram och notera upp så många Elite som jag kan hitta.

 
ANNONS
 
Ingen bild

gubbe

28 december 2014 21:16

Gott att se att det är lite stake i dig.

 
Ingen bild

Luftvapen.miffo

29 december 2014 06:59

burr så kallt det såg ut . Ditt ansiktet vekar ha Finskt påbrå .Hur mycket kyla tål ett kikarsikte innan riktmedlet inuti brister,har hört att det ska vara ett par jätte tunna trådar som bildar korset och de kan frysa av ?

 
Ingen bild

Ogster

29 december 2014 11:21

Nånting säger mig att det finn flera hundra på marknaden, iallafall med tanke på siffrorna på mitt block som är väldigt tidigt ;)

Johnny Ottosson

30 december 2014 19:31


Numren kommer inte i ordningssekvens.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 26 mars 18:00


  Större eller störst?     Med 580 cc så finns det massor med luft tillgängligt - dessutom med låg vikt!   Talon Tunes har nu presenterat en ovanligt stor tubflaska av kolfiber som passar till diverse vapen från FX Airguns. Sedan länge s...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se