Airpang

Direktlänk till inlägg 23 december 2014

Det började för tjugo år sedan..

Av Johnny Ottosson - 23 december 2014 13:00



 

Ett arv som lever vidare..


Första stocken med sin udda strippling på pistolgreppet och vågformade förstock...  


När vi hade luftvapenmässan i Fagerlid för några år sedan så hade jag nöjet att skjutsa Ben Taylor ner till flygplatsen i Göteborg - en mycket minnesvärd resa på många sätt. Eftersom jag i samma veva hade fått låna en Theoben Rapid ifrån Tobbe på Hurricane att använda till ett jämförande test mot den då relativt nya FX Airguns Royale så passade jag på att pumpa honom om information runt just Rapidens tillblivelse. Av någon outgrundlig anledning så valde tidskriften som jag då skrev för att inte publicera artikeln utan den kom sedemera (i förkortad version) ut här på Airpang istället. Lite trist men jag får trösta mej med att det var den enda artikeln som jag skrev vilken aldrig blev publicerad, bortsett ifrån symposis till artiklar av fjädervapen, vilka (då) inte ansågs intressanta.


Nåväl.


Jag kunde i alla fall med glädje konstatera att i det nu aktuella nummret av Vapentidningen så finns det en kort blänkare om just FX Airguns Royale så man kan ju kanske säga att den modellen till sist fick sin publicering även om Rapiden ännu inte har kommit därhän. En mycket läsvärd artikel är det emellertid, även om skribenten (kanske snarare publicisten) har förväxlat bilderna med modellen som omnämns i texten. Nuförtiden så brukar de flesta publiceringar av produkter ifrån FX Airguns mest centreras runt Bobcat och Indys eftersom bullpups är en stark trend just nu, inte minst i USA. Därför är det extra roligt att se några spalter om de mer klassiska och tidlösa modellerna.


När det gäller Rapiden så kan man tycka lite vad man vill om modellen som sådan men få andra luftvapen har haft en sådan impact på luftvapenmarknaden som just Rapid (o i rättvisans namn även den svenska Axsorn). Än mer spännande blev historien när han berättade att själva magasinet var begynnelsen till Rapidprojektet. Unikt för sin tidsepok, en period när alla andra vapen var singelskott, var just det automatindexerande 7-skottsmagasinet som såg sin första användning i den besynnerliga men för sin tid tekniskt avancerade SLR-88 (Self Loading Rifle 1988).


Förutom detta genialiska magasin så var även tryckkärlet en av de första fundamentala parametrarna som avgjorde vilket utformning som Rapiden skulle få i färdigt skick. Här valde man att köpa in en färdig produkt ifrån Luxfer och nu återstod det att bygga ihop ett så bra vapen som möjligt utifrån magasinet och tubflaskan. Den relativt grova tubflaskan gjorde att man per automatik fick ett relativt högt block, vilket också var gynnsamt för att få plats med magasinet på höjden. På bredden så var 7-skottsmagasinet relativt smalt och fick då utgöra minimimåttet för blockets bredd. Ett smalt block ansågs vara fördelaktigt eftersom detta gjorde det enklare att få tag på lämpliga stockar, vilka då inte behövde vara så breda. Av samma anledning så beslöt man att tubflaskan skulle vara blottad, vilket gav en kortare stock med dito mindre materialåtgång. Kruxet med ett smalt block blev dock ett tight utrymme för avtryckarsystemet men detta löste man också enkelt igenom att även här köpa en komplett och färdig enhet utifrån.


När allt detta var klart så återstod det bara att sätta till en pipa och så var modellen komplett. En modern tänkbar nackdel med den här konfigurationen var att man inte kunde få plats med ett shroudrör mellan tubflaskan och pipan men detta var på den tiden inget bekymmer på hemmamarknaden eftersom man bara skruvade dit en ljuddämpare längst fram.


Utseendet på skapelsen blev alltså lite därefter. Den stora tubflaskan gick inte att dölja utan den fick bli en del av vapnets visuella karaktär, något som faktiskt blev trendsättande eftersom många nya vapenmodeller kom att följa konceptet. Rent praktiskt så fanns det inga egentliga invändningar - gott om luft, man behövde ingen pingdämpare och tubflaskan kunde lätt bytas mot en likvärdig för långa sessioner och non-stop skytte. Den enda egentliga nackdelen var, enligt en del belackare, utseendet. Själv tycker jag nog att utseendet är mer en fördel än en nackdel. En Rapid ser vekligen ut som ett luftgevär med sin stora blottade tubflaska och inget wannabe krutvapen. En ärlig formgivning med andra ord.


Sedan så kan man naturligtvis klaga en hel del på dessa första Rapider. Piporna kom att bli bättre, avtryckarsystemen var i sanningens namn inga höjdare, repeterrörelsen yvig, det var bökigt att fylla tubflaskan eftersom quickfill saknades. Likaså hade man ingen manometer så mängden kvarvarande luft fick alltid uppskattas lite flytande. Därtill så var man alltid tvungen att använda magasinet då vapnet saknade faciliteter för enkelskottsmatning.


Det fanns alltså stora tillkortakommanden jämfört med moderna vapen sisådär två decennier senare men ändå - Rapiden blev en legendarisk trendsettare vars konceptuella tankegods formade en stor del av dagens luftvapenmarknad.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards