Airpang

Direktlänk till inlägg 20 december 2014

Mer än vad man först tror..

Av Johnny Ottosson - 20 december 2014 19:00


 

Mångfalden hos 10 joule


Weihrauch HW30S, ett dugligt vapen i många kalibrar  


Som de flesta läsare av Airpang vet så föredrar jag att använda licensfria luftvapen. Faktum är att jag känner mig så bekväm med dessa så jag skulle aldrig sakna att skjuta med tillståndspliktiga vapen om så vore. Självklart så möts den här typen av kontroversiella åsikter alltid av invändningar av olika slag. En av dem brukar vara att man inte kan få en omväxlande och rolig vapengarderob om man enbart är begränsad till bara 10 joule. Här menar man alltså på att alla vapen på 10J/.177 är varandra så lika att ytterligare ett dylikt med samma prestanda inte tillför något utöver det första.


Jag förstår tanken och kontrasten inom spannet 1-10 joule är naturligtvis mindre än mellan vapen som har 10 och kanske 40-60 joule. Likväl så finns det ändå mångfacetterade skillnader även mellan licensfria vapen och dessutom så till den milda grad att det mycket väl kan motivera innehavet av lite olika modeller, för att komplettera varann. Personligen så hade jag resonerat på följande sätt om jag hade byggt upp en licensfri vapengarderob under 10 joule.


  Tio skott på 40 meter inomhus med Challengern - retfull flyer..


Primärvapen.


Ett PCP på så nära 10 joule som möjligt. Detta är det absolut mest mångsidiga vapen som vi luftvapenentusiaster kan besitta. Detta vapen duger till precis allt - ifrån 8 meter inomhus i källaren till 40 meter utomhus på skjutbanan och allt där emellan. Här är kaliber 177 utan tvekan det absolut mest mångsidiga valet. Ett gammalt motto är "accuracy is everything" och inga vapen har bättre teknisk egenprecision än ett 177 matchgevär på 10J. Mitt egna och personliga val här blev Challengern eftersom denna modell är unik till att kombinera näst intill riktig matchprecision med ett traditionellt utseende. Gillar man inte traditionella 5 kg tunga matchgevär (typ P700 etc) så finns också smidigare modeller som CZ/AAs olika matchinspierarade vapen (200/400-serien). Viktigast av allt är att de har riktigt bra teknisk egenprecision. Kravet här är bra pipor, bra avtryckarsystem och jämnt levererande drivkällor. Resten blir en fråga om smak och budget.


  Kaliber 20, HN FTT (11.50 gn) med Vo om 170 mps, inskjuten på 23 meter - inom 10J E4


Sekundärvapen.


Visst behöver man ett fjädervapen? Även om jag själv oftast kan tygla mitt begär efter dessa så är fjädervapen trots allt en stor del av vad vi alla menar med luftvapen i allmänhet. Här hade jag valt ett vapen med brytpipa, detta eftersom de (oftast) är lättare och därtill smidigare att ladda/volymskjuta. Här ser jag det primära användningsändamålet som en rekreativ precisionsplinker och som sådan så är en grövre kaliber faktiskt inte helt fel. Mitt personliga val hade nog varit en Weihrauch HW30S, ett vapen som fungerar bättre än vad många tror i exempelvis kaliber 20. Ett sådant vapen kan dessutom komplettera primärvapnet för den som till vill tävla i fler klasser i våra Field Target-tävlingar.En pistolkarbin är aldrig fel..  


Nästa vapen.


Mitt tredje vapenval hade varit en pistolkarbin. Alltså ett ultra karbingevär som enkelt även kan konverteras till pistol så att man kan använda den till båda delarna. Ett mångsidigt vapen som kan transporteras enkelt och som fungerar bäst på riktigt korta avstånd. Perfekt för exempelvis inomhusskytte vintertid och i nödfall även inomhus i en lägenhet, då kanske främst som frihandsskjutande pistol till vilken även avstånd som 6-8 meter kan vara utmanande. Måttlig effekt naturligtvis, både för att skona målen, ge måttlig avfyrningsknall samt många skott ur små tuber. Ett PCP-vapen eftersom pistoler är svårskjutna redan som PCP och då infrastrukturen i fråga om fyllningar och liknande redan finns i och med primärvapnet. Mitt eget val hade varit en Crosman 1701 med någon form av demonterbart axelstöd, typ skelettskolv.


Som synes så finns det god variationsrikedom även i effektklassen under 10 joule. Olika tänka användningsändamål kan ge en ganska djup grad av specialisering även hos dessa vapen med relativt låg effekt. Det enda som fungerar tveksamt är kanske den stora kvarttumskalibern som även i sina lättaste utföranden (ca 20 gn) blir på tok för tung för 10 joule. Jag vet av egen erfarenhet ty en gång byggde jag en huvudlös kreation baserad på en Mk VI BSA Meteor utrustad med en kaliber 25-pipa ifrån en Supersport. Pjutt! Ungefär. Däremot så ska man inte avfärda varken kaliber 20 eller ens 22 för bruk under 10 joule. För specialiserade ändamål så fungerar de ypperligt även om de kanske inte är ett lika givet och perfekt endavapensval som kaliber 177.

 
ANNONS
 
Ingen bild

_Axel_

20 december 2014 21:11

Bara området pistol ger ju utrymme för en stor variation. Allt från Co2 plinkers, till kikarsiktesförsedda match pistoler.

Jag måste hålla med om att .22 inte alls är att räkna bort bara för att effekten är låg. den ger klart trevligare effekt mot mål som ska förstöras. Kunde gjärna tänka mig en HW50 eller liknande i .22 på 10J för trägårdsskytte.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se