Airpang

Direktlänk till inlägg 17 december 2014

Byråkrati och kostnader...

Av Johnny Ottosson - 17 december 2014 18:00
En ny tidning inför den kommande tävlingssäsongen..


  En tjock och fin tidning - fri från luftvapen..


Idag ramlade Svensk Skyttesport ner i brevlådan. Ett riktigt tjockt nummer som gör att den intresserade kan frossa i skyttegrenar som diverse hagelskytte, k-pistskytte (!), 300M fältskytte samt 50M korthållsskytte. Luftskytte då? Visst finns det även luftskytte med i tidningen, som vanligt iform av små barn med jättestora tävlingsgevär som sitter med vapnen uppallade på kuddar stansandes måltavlor 10 meter bort medest dioptersikte - that´s it.


"Vår" typ av luftvapen lyser totalt med sin frånvaro, som vanligt. Kanske inte så konstigt med tanke på hur få som pysslar med Hunter Field Target, Silhouette, Benchrest och Field Target men ändå. I nuläget så är ju HFT icke existerande, liksom Silhouette där BR förekommer högst sporadiskt, företrädelsevis hos klubbar som står fria från Svenska skyttesportförbundet. Field Target är onekligen den mest talrika grenen i antal skyttar, kanske totalt 20-30 stycken i hela landet - högt räknat.


En intressant notis påpekar myndigt att tävlingslicens är "obligatoriskt för den som vill tävla inom SvSFs verksamhet" liksom att den endast kan "beviljas" den som har skyttekort. Samtidigt berättar man i förbifarten att avgiften är 350 kr.


Upp 50 kr jämfört med 2014?  


Just detta gör mig så oerhört trött, all denna tramsiga förmyndarmentalitet i god DDR-anda!


Först höjer man tävlingslicensen till 350 kr men dessutom så gör man det utan att redovisa varför detta är absolut och oundgängligt nödvändigt. Inte ett ljud om vilka (misslyckade) åtgärder som man har vidtagit för att undvika en höjning och likaledes tyst om till vilket ändamål dessa ökade intäkter är nödvändiga.


Totalt så höjer man alltså priset med 16% samtidigt som man undfaller att motivera varför, detta hade exempelvis motsvarat en höjning av bensinpriset ifrån 15.00 kr till 17.40 kr.


Vad SvSF helt missar är kundperspektivet. Jag köper en tjänst av dem och om de inte kan motivera varför tjänsten är prisvärd för mig så kommer jag helt enkelt inte att köpa den. Jag skiter högaktningsfullt i om att de anser att tävlingslicensen är "obligatorisk" och att de måste "bevilja" den så att jag av nåder kan delta i en SvSF-tävling. 

SÅ intressant är det inte att tävla!


Nu bryr jag mig inte om kostnaderna i sak, det jag har ett problem med är SvSFs attityd mot de medlemmar som faktiskt utgör verksamheten och som man bara utgår ifrån gör vad förbundet anser vara bäst och förväntas betala det som dessa önskar inkassera.


  Är tuben äldre än 10 år får du inte tävla med vapnet!


Så, inkomsterna förefaller man kunna vilja säkra men hur är det med utgifterna då? Jodå, det kostar att hitta på lite byråkrati också, liksom att ordna årsmöte på Hotel Best Western Plus i Bromma. Tidningen förkunnar att förbundet numera kräver att vapnets tub inte är äldre än 10 år för att vapnet ska klara en vapenbesiktning och bli godkänd för tävling. Denna gräns gäller alltså helt oavsett om tillverkaren garanterar något annat!


Så, mina vänner - vem tror ni gör den bästa säkerhetsbedömningen, vapentillverkaren som är ansvarig för sin produkt eller SvSF som presenterar ännu en godtycklig regel utan att redovisa sina beslutsunderlag till detta?


Lyckligtvis så framgår åldern på tuben av en stämpel på vapnet. För säkerhets skull så kollade jag på mina egna fyra tryckbärande vapen och....gissa vad....ETT vapen hade en stämpel. Jag har sagt det förrut och jag säger det igen - SvSF har inte en susning av vad de talar om när de diskuterar luftvapenkonstruktioner!


Extra rolig är regeln för de vars vapen har en tub som utgör vapnets själva stomme och som dessutom är serienummerbärande. Det är ju alltid enkelt, billigt och smidigt att byta ut licensstommen till ett vapen för att få tävla med det under ytterligare en period.


Nej, SvSF börjar jag känna mig helt klart färdig med. Jag är för idén att vi tävlar i organiserad form, att våra vapen är legala och att tävlingarna sker på ett säkert sätt. Men inte under tomtarna i SvSF!


Det SvSF pysslar med berör inte oss, de har inget intresse av oss - förutom att vi matar in pengar i form av klubbavgift, tävlingsavgift, skyttekortsavgift och procent av startavgifterna till varje tävling. 


Ett sunt steg vore att vi istället gick tillbaka till SvJF och skötte våra tävlingar i deras regi.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Ogster

18 december 2014 00:59

Vad gäller tuber så är det krav på provtryckning precis som med dyktuber, dock gäller det bara över 500cc.

Johnny Ottosson

18 december 2014 10:04


Mycket sunt så sett.

Jag är positiv till att man kontrollerar sina tryckkärl, oavsett volym.

Men att ange 10 år rakt av är vansinnigt.

Igenom att ange en schablontid så finns risken att man inväggar människor i tanken på att alla tuber håller i tio år.

Jag skulle aldrig våga bruka exempelvis en tub från Hatsan eller Air Arms/BSA under 10 år non-stop utan att ha undersökt om den är rostig inuti eller inte.

När sedan en tillverkare påstår att dennes tub tål 15 år eftersom den är tillverkad av en högkvalitélegering av aluminium så ställer jag större vikt vid detta än en tävlingsorganisations påhitt.

 
Ingen bild

Lasse - Onsala

18 december 2014 08:29

Jag fick ett mail från SvSF för en månad sedan, där det stod att jag redan nu kunde betala min tävlingslicens för 2015.
Det stod att jag skulle betala 300:- för 2015.

Johnny Ottosson

18 december 2014 10:01


Jag fick också ett sådant men tänkte vänta med att betala då det är så osäkert om/vilka klubbar som ska ha tävlingar 2015.

Så damp tidningen ner med 350 kr som angiven avgift.

Man kanske hade någon slags "försäsongsrabatt" om man tecknade tävlingslicens innan årsskiftet?

 

Johnny Ottosson

18 december 2014 17:58


Ah!

Uppenbarligen ett tryckfel.

Tack för klargörandet.

De kanske skulle behöva få in lite mer pengar för att avlöna en korrekturläsare?

 
Ingen bild

Günther

18 december 2014 17:29

Regeln om luft tub är inte något som svenska förbundet har kommit på. Det står i ISSF reglerna.

Johnny Ottosson

18 december 2014 17:59


Frågan är vad SvSF har gjort för att bestrida reglerna och försöka förändra dem?

 
Ingen bild

Fonkystuff

18 december 2014 19:58

Tycker det var ett bra nummer med mycket intressant läsning. FT luftskyttet ligger väl ganska lågt just nu så det blir väl svårt att rapportera mycket om det?

Johnny Ottosson

18 december 2014 20:31


Det kan ju bero på att du också gillar krutskytte.

Sedan beror innehållet på vad man vill skriva, med tanke på hur sällan den tidningen kommer ut så hade man lätt kunnat fylla den helt med bara luftvapen om man hade velat.

Tänk bara på hur många inlägg bloggen har på de antal veckor som går emellan att två nummer kommer ut av tidningen.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se