Airpang

Direktlänk till inlägg 14 december 2014

Lagom är bäst..

Av Johnny Ottosson - 14 december 2014 13:00


 

"Ska jag skaffa en licens eller inte?"

 


Kaliber 177 med JSB RS 7.33 - 10J mot 16J (samma inskjutningsavstånd) 



Nej, det är en ärligt ställd fråga av en entusiast som faktiskt INTE tänker bryta lagen. Frågan ställs eftersom frågeställaren, som önskar vara anonym, har ett vapen på 10J som hen är fullkomligt nöjd med men som ändå överväger att öka effekten på för att komma upp till 16J inför den kommande säsongens tävlingar.


Så, är det alltså en bra idé att gå upp till 16J eller är det rentav smartare att stanna på 10J?


Som jag ser saken så finns det två variabler som har stort inflytande på detta beslut. Har man licenser sedan tidigare och tillhörande vapenskåp etc så är naturligtvis tröskeln för att skaffa ännu ett licensvapen lägre. Har man däremot inget licensvapen tidigare och måste köpa ett skåp enkom för detta vapen så kan situationen bli en helt annan. Nästa faktor är om man har tänkt att tävla i Sverige eller om man vill tävla internationellt. Som bekant så har vi i Sverige en stor och livskraftig tävlingsklass för 10J så möjligheterna att tävla meningsfullt i just den här klassen är utomordentligt stora. Trots detta så vill många tävla internationellt och där finns ingen klass för 10J utan 16J blir vad som gäller.


Nu känner jag inte till de exakta förutsättningarna här, hen bifogade inte den här ytterligare informationen, men i de allra flesta fall så har man inte inte ett skåp tidigare om man är en renodlad luftvapenentusiast eller ny till sporten och likaså är det förhållandesvis ovanligt att man har ambition att tävla utomlands.


Givet inga internationella tävlingar och inget vapenskåp så hade jag alla gånger rekommenderat att man enbart kör 10J.


Med ett licensfritt vapen så får man en enorm frihet som man tappar så fort vapnet registreras på licens. Förutom att man slipper köpa skåp (ca 2-6000 kr, nytt/beg) samt betala 750 kr (licensavgift) så kan man skjuta betydligt friare, både av juridiska och rent praktiska skäl - licensfria vapen smäller mindre, drar mindre luft och riskerar inte att förstöra projektilfång lika lätt.


Det man förlorar är ju möjligheten att tävla internationellt (på samma villkor) samt ett vapen som får en mer krökt projektilbana på lite längre avstånd. Just här kunde jag läsa mig till en viss oro hos frågeställaren, hur mycket förlorar man egentligen?


Kort sagt så kan man säga att min erfarenhet är att man förlorar mindre i projektilbanans höjdled än vad man gör i sidled. Alltså, projektilen ifrån 10J drabbas betydligt lättare av yttre påverkan som exempelvis sidvind, än ett vapen på 16J. Skillnaden i höjdled, den krökta projektilbanan, är betydligt enklare för skytten att kompensera för och dessa problem uppstår dessutom först bortom 30 meter - inom detta avstånd så är skillnaden endera försumbar eller till och med fördelaktig till förmån för vapnet på 10J.


Om man inte tävlar internationellt så bör man nog ha en stark önskan om ett vapen med betydligt högre effekt än "bara" 16J för att motivera kostnaden och omaket för att ta ut en licens. I en sådan situation så får man betänka att det är precis lika enkelt/svårt att få ut licens på i princip vilket vapen som helst över 10J. Ett naturligt val är då ett vapen med kaliber 25 och 60-70 joule eftersom detta är tekniskt sett överlägset ett motsvarande vapen med kaliber 22 och 40-50 joule. Det enda rimliga skälet att skaffa det svagare 22-vapnet är att det fortfarande (oklart hur länge) går att använda i en för Sverige unik tävlingsklass på maximalt 45J, där detta vapen fungerar bättre än den grövre kalibern.

 
 
Ingen bild

fattar inte

14 december 2014 20:23

Om jag förstår det rätt så är den blå linjen cal .20 och den röda .177?
Vilken motsvarar 16j?

Johnny Ottosson

15 december 2014 18:21


Det är ett tryckfel i diagrammet.

Blå linje är 177 - 16J
Röd linje är 177 - 10J

 
Ingen bild

Luftvapen.miffo

16 december 2014 15:05

Men hallå,jag har läst på diverse forum att de allra flesta börjar sitt skytte med en vanlig så kallat laglig Jula bössa som de ganska snart hemma i lägenheten trimmar upp till starkare. Har lästa att ett sätt att trimma är då att såga av pipan 25 centimeter,då lämnar kulan loppet tidigare och får därmed en högre hastighet. Någon enstaka individ av de här Svenssons skyttarna åker vart efter åren har gått iväg till en klubb som fixar med tävlingar. Då blir de mer eller mindre tvingade att gå med på att söka licens,och då söker de naturligt vis på det starkaste som finns .

 
Ingen bild

piplängd

16 december 2014 18:55

Vet inte om föregående skribent skojar, men det finns ingen korrelation mellan högre effekt/kortare pipa på fjädervapen. Tvärtom (till en viss gräns, såklart).

 
Ingen bild

Archon

17 december 2014 02:57

Det är knappast värt besväret att skaffa ett luftvapen på licens i Sverige. Då får man allt vara en riktigt hängiven luftvapenentusiast.

 
Ingen bild

hotshot

17 december 2014 09:06

Figuren er misvisende:
"Samme innskytingsavstand", ja, men den ene er skutt inn på toppen av kulebanen og den andre med overslag ift. "null-linjen". Hvis det kraftigste våpenet ble skutt inn med litt overslag, ville man se en mye større gevinst av den flate kule-banen.

 
Ingen bild

Luftvapen.miffo

17 december 2014 16:34

piplängden@ Ett luftgevär behöver inte ha så lång pipa som många tror,om fjädrar,tuber,vintiler och mekanismer är rätt avstämt och inställt och fungerar perfekt så behövs en liten snabb luft puff för att få upp projektilen i max hastighet inuti pipan,till vad som händer i skottögonblicket behöver pipan vara blott 30 cm. Efter de betingelserna så fungerar friktionspipor som är längre än 30 cm enbart som projektilbromsare .Efter skottögonblicket har du också en komprimerad luftmassa som skjuts framför kulan i loppet som bromsar hastigheten på projektilen .Summa sumarum,kort pipa högre hastighet .

 
Ingen bild

piplängd

21 december 2014 11:37

Intressant diskussion. Men nu pratar du om pcp?

Fjäder: av de tester jag sett så är en piplängd på ca 40 cm optimal i .177. För .22 ca 35 cm. Detta gäller 16j.

Över dessa längder håller jag helt med om ditt resonemang att projektilen bromsas upp.

 
Ingen bild

Luftvapen.miffo

22 december 2014 01:10

Pipplängden@ Jag pratar om lite varje,men om jag ska prata om mer specifikt om kompressionsbössor så är det en lite annorlunda teknisk avvägning som måste till för att det ska fungera med kort pipa. De flesta stora brytbössor och hävstängsbössor är tillverkade för en högre effekt än de 10 piss tråkiga joul som är i det här landet. Ta en Hatsan grissly dominator 4,5 mm såld i sverige som exempel . Lång kompressions kammare med en linjär kraftproducerande fjäder á 10 joul, 400 mm lång pipa, därtill ett transferhål som är anpassat till ett helt annat förhållande än de livsfarliga svenska 10 joulen. Klart att det inte fungera med den förhållandevis korta pipan ihop med den uppsättningen . Stoppar du in en riktigt duktig fjäder så går det pricis som Hatsan har tänkt sej med deras kraftfulla konstruktion. En tunn kaliber kan du ha längre pipa och en en tjock kaliber kan du ha kortare pipa med den duktiga fjädern . För att en få ut den perfekta energin ur en kompressionsbössa skulle konstruktionen behöva se ut och vara helt annorlunda än dem är i dag. Minst dubbelt så stor kompressionskammare i diameter räknat med kortare och progressiv fjäder i en givet kortare kompressionstub . En liten ventil kopplad till transferhålet som öppnas när trycket i kammare uppnått en viss grad av tryck som står i förhållande till resterande kraft som fjädern klarar av att utveckla . I det ögonblicket släpps den ackumulerade och komprimerade luftmassan ut blixtsnabbt, allt detta för att få ett så snabbt system som möjligt anpassat till kort pipa. Det är inga konstigheter med den här fysiken ,det sura med den perfekta konstruktionen är att den inte blir estetiskt tilltalande om man inte är miljöpartist förstås,för då kan verkar det som man kan äga vilken tokigt estetisk känsla som helst,gärna opraktisk också,lägga ned Arlande,förbifart Stockholm mm .

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards