Airpang

Direktlänk till inlägg 2 december 2014

Bra vapen...

Av Johnny Ottosson - 2 december 2014 17:00



 

 

Två populära val - o lite alternativ...


Air Arms S410 (foto: Air Arms)


Om man ska välja ett bra vapen i mellanprisklassen runt 7-9000 kr för såväl rekreativt skytte som tävlingsbruk i Field Target utan att vilja ta steget upp på ett rent tävlingsvapen så är det ganska många som förr eller senare överväger Air Arms S410 eller FX Airguns Royale 400.


Detta är två vapen på ungefär samma prisnivå och med ungefär samma målgrupp, men ändå två helt väsensskilda konstruktioner. Gamla S410 har sina rötter tillbaka till de första S300 ifrån mitten av 1990-talet där Royale-serien dök upp på marknaden först 2008. Givetvis så har båda modellerna utvecklats och förbättrats avsevärt igenom åren ända sedan dess så man kan alltså med rätta presentera dem som två mycket mogna produkter.


Om vi börjar med själva grundkonstruktionen så består S410 av en lufttub som också utgör själva stommen i vapnet. Ovanpå denna skruvar man sedan fast ett halvblock (en ”överhalva”) med tillhörande pipa. En Royale består av ett helblock till vilken man skruvar fast en separat lufttub och därtill själva pipan. Att byta tub är därför enkelt på Royale och man kan välja lite olika tubstorlekar efter behov. På S410 så måste man däremot byta hela vapnets själva stomme om man vill ersätta eller förändra tuben. Behovet av att byta tub uppstår vanligtvis av tre olika skäl; 1.) man tappar vapnet och skadar tuben, 2.) man vill ändra tubens volym eller 3.) tuben har helt enkelt tjänat ut och måste ersättas med en ny. Livslängden på en tub varierar men man bör nog betrakta 10-15 år som den yttersta gränsen under bästa tänkbara förhållanden.


Båda vapnen har ett snarlikt magasinsystem med automatindexerande magasin, en skillnad är dock att Royale repeteras med en modern sidelever där S410 har en äldre och traditionellt brittisk lösning av typen ”dörrhandtag Volvo PV” som sitter baktill på lådan.  Vilket man föredrar är till stor del naturligtvis en ren smaksak men rent tekniskt sett så brukar alla vapen med långa matarpinnar drabbas av en viss ”byrålådeeffekt” om de inte hålls väl smorda, likaså tenderar repeterrörelsen att bli lite mera yvig och inexakt jämfört med om repeterhandtaget sitter på mitten av matarpinnen.  Här har sidolevern en klar fördel igenom sin geometriska utformning som tillåter en distinkt repetering med en ytterst liten kraftinsats.


  FX Airguns Royale 400 (foto: AoA)


Undertill så har vi avtryckarsystemen och det är inga fel på någondera, för FX så finns det en extra fördel eftersom vapnet (mot tillägg) kan förses med ett riktigt matchavtryck. En udda detalj är att Royale numera är försedd med en repeterbar fartomställare, vilket saknas på S410. Visserligen så har också Air Arms fartomställare på vissa andra modeller men dessa är inte repeterbara utan helt steglösa, ungefär som instrumentbelysningen på en bil. De omställare som sitter på vapen ifrån FX Airguns däremot har distinkta klick och byter man hastighet och tillbaka igen så hamnar man faktiskt på precis samma fart. Sedan om fartomställaren har något värde i verkligheten för den enskilde användaren är en helt öppen fråga, själv så använder jag dem aldrig utan kör alltid på full effekt.


Piporna är också två saker som skiljer de båda modellerna åt. FX Airguns använder en egentillverkad Smoothtwist-pipa där Air Arms köper in tyska matchpipor ifrån Lothar-Walther. En vanlig fråga är vilken som är bäst. I min erfarenhet så har pipor varit det som har skapat absolut minst besvikelse hos mina egna vapenköp igenom åren. En bra pipa är helt enkelt en bra pipa oavsett vem som tillverkar dem. Visst, Hatsans och Crosmans egna pipor vet jag av egen erfarenhet kan vara högst mediokra men alla pipor som jag har ägt ifrån Smoothtwist, BSA, CZ eller LW har alltid presterar på ett sätt som har haft mig mer än nöjd - oavsett på vilket vapenfabrikat som dessa har varit placerade. 


Sammanfattningsvis så kan man säga att Royale objektivt sett är ett betydligt modernare och tekniskt sett bättre - men dyrare - vapen än S410. Därmed så är det dock inte sagt att Royal nödvändigtvis också alltid är det bättre valet för den enskilde vapenköparen. Till att börja med så kan man förvärva en S410 för 6295 kr. Önskar man valnöt så är priset +1000 kr vilket betyder 7295 kr. Detta ska då jämföras med Royale för 8995 kr (valnöt) - en skillnad på 1700 kr. Om valnöt och magasin inte är nödvändigt utan man klarar sig med singelskott och bokstock så kan en vanlig S400 köpas för 5395 kr. Det är 1900 kr under S410 valnöt och 3600 kr under Royale. Tänkvärt för den som överväger en Air Arms - är magasin och valnöt värt 1900 kr och är en Royale verkligen 3600 kr "bättre" för ett 10/16J/.177-vapen?


  Typhoon US - det smartaste valet?


Tittar man på alternativ ur FX Airguns lineup så kan exempelvis Typhoon T17 US vara intressant. Här handlar det om 6095 kr vilket är 1200 kr mindre än motsvarande S410, båda med magasin och valnöt. Trots detta så ingår shroud i priset, vilket saknas på S410. Ett mycket prisvärt val om man måste ha magasin/valnöt. Utan magasin så betingar motsvarande vapen 5295 kr, fortfarande valnötsstock. Vill man ha valnöt men är inte så noga med magasin så blir den modellen, Typhoon Match valnöt, helt rätt. Svårt att hitta ett billigare valnötsvapen av vettig kvalité.

 
 
Ingen bild

Martin arvidsson

2 december 2014 22:15

Tack så mycket för detta inlägg och dina andra svar på mina andra frågor!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards