Airpang

Direktlänk till inlägg 1 december 2014

Udda men uppskattade..

Av Johnny Ottosson - 1 december 2014 20:00


 

Pistolkarbiner - vinterns vapen

 


FX Airguns Ranchero (foto: AoA)

  


Under de senaste åren så har karbinvapen blivit populära, inte minst i England. Förutom riktiga karbingevär (typ BSAs Ultra) så förekommer det också en rad pistolkarbiner. Gemensamt för dessa är att de är baserade på rena luftpistoler som därefter har försetts med små gevärskolvar för att skapa en typ av minikarbiner.


Här har olika tillverkare valt lite olika vägar och med varierande goda resultat. Den enklaste varianten är den som Crosman tillämpar på exempelvis 2240 eller 1377 som då förses med en lös axelkolv typ 1399. Mer sofistikerade varianter är vår inhemska FX Airguns Ranchero som inte bara har en ditmonterad kolv utan istället en helt komplett liten stock som ersätter pistolgreppen. När det gäller vapnets konfiguration så är vissa modeller i strikt luftpistolsutförande där andra förses med exempelvis lite längre pipor och/eller shrouds.  


Så, är dessa vapen något att ha då?


Det beror på, kan man säga. Liksom de flesta andra vapen så har de konkreta för- och nackdelar och huruvida den här typen av vapen passar den enskilde köparen beror nu naturligtvis på hur denne kan förhålla sig till dessa. Generellt sett så vinner man fördelar av ett ofta betydligt mindre format än även ett litet konventionellt karbingevär. Pistolkarbiner är små, korta och lätta. Ibland så är de även delbara och därför högst transportabla, vilket inte minst kan vara en stor fördel för den som transporterar sitt vapen med kollektiva färdmedel. Det mindre formatet och den lägre vikten är självfallet också en tillgång för den som ska bära omkring vapnet mycket, exempelvis en skyddsjägare som på fots vandrar runt ett större skyddsobjekt/område.


Tittar vi på nackdelarna så finns två genomgående nackdelar som nästan alltid förekommer hos vapentypen – korta pipor och små lufttuber. En kort pipa är alltid en nackdel för ett PCP. Man får ett högre skottljud och man får en lägre effekt. Så enkelt är det. Om man har ett tillståndsfritt vapen så är kanske bristen på effekt ingen nackdel då man ju ändå har ett tak för effekten att förhålla sig till, men för den som har vapnet på licens och avser att skjuta på längre distanser så måste den korta pipan tas med i beräkningarna inför detta.


Det högre skottljudet kan tämjas med hjälp av en shroud men med shrouds så måste man alltid vara vaksam på den aktuella shroudens legala status – alla shrouds är ju tyvärr per juridisk definition inte alltid tillståndsfria


Går vi över till tuben så får man också här tänkta till lite innan man handlar en pistolkarbin. Hög effekt gör att luften går åt fort och har man då dessutom en liten tub så blir det inte så många skott skjutna mellan fyllningarna. En lösning kan naturligtvis vara att transportera med en buddybottle för att fylla över med kontinuerligt, under skyttets gång. Pysslar man med skyddsjakt så behöver man ju kanske inte så många skott att tillgå och då kan ju ett tiotal räcka gott och väl för uppgiften. Som alltid så har man ju här en fördel av ju lägre effekt man plockar ur vapnet.


Som ni säkert har förstått av artikeln hittills så är pistolkarbinen till stor del den specialiserade skyddsjägarens specifika vapen. Här är ljudnivån endera inget problem eller ett problem som ändå kan lösas legalt, antalet skott spelar ingen praktisk roll men fördelarna av det blygsamma formatet är oerhört värdefulla. I skenet av detta så är pistolkarbinen ett riktigt bra val. Som regel så är skottavstånden måttliga, de optiska riktmedel som används är endera lågförstorande eller av typen rödpunkt och vapnets tillgängliga effekt tillräcklig för uppdragen.


För oss andra då?


Kanske inte ett lika optimalt endavapensval. Min personliga uppfattning är att man nog måste värdesätta det lilla formatet mycket högt för att kunna acceptera nackdelarna med främst skottljudsnivå och det ringa antalet skott på fyllningen. Men talar vi om ett andra eller tredjehandsvapen och man har ett specifikt behov - javisst!  


Intressanta modeller på marknaden..


Vi har ju Rancheron, som i grunden delar mekaniken med den nu tämligen åldersdigna Cyclone-serien.  Historien har visat den här konstruktionen som stabil och oöm men också relativt komplext konstruerad med mängder av interna smådelar. Till fördelarna hör fartomställaren och en löstagbar rostsäker aluminiumtub. Detta vapen har också en (måttlig effektiv) legal shroud som standard.  Ammunitionsmatningen sker igenom det klassiska revolvermagasinen, billiga och robusta. Ett smart vapen i sin kategori, men också en smula kostbart.


  Crosman Woods Walker (foto: Crosman Corp.)


Crosman har en lång tradition av pistolkarbiner och tillverkar numera sin Marauderpistol i en version som kallas Woodswalker och som har blivit mycket populär i USA. Tyvärr så har modellen en integrerad stål tub som är svårare och dyrare att ersätta vid skador eller när den har gått sin livslängd ut.  Likaså använder man förhållandevis känsliga automatindexerande magasin av Theoben Rapid-typ. I övrigt en modell som har blivit väldigt uppskattad och som har ett gott rykte. Dessvärre så är den omotiverat dyr på den svenska marknaden, liksom de flesta vapen som är tillverkade i USA, och därtill så har den en shroud vars juridiska status förmodligen är en smula tveksam i Sverige.


Modell 1701 Silhouette 


Som man kan se så har Crosman det absolut bredaste sortimentet i den här kategorin av vapen. Detta beror naturligtvis på deras breda sortiment av luftpistoler som med hjälp av den klassiska 1399-stocken kan byggas ihop på en lång rad olika sätt. Förutom tråksvart så kan man ju dessutom numera få dessa vapen i såväl kamuflage som kolfibermönster. Vill man inte ha Co2-vapen (22XX-serien) eller pumpvapen (13XX-serien) så finns även lite olika modeller som PCP. Förutom den förhållandevis potenta och jaktinriktade Marauder Woods Walker (se ovan) så har man också två intressanta modeller med kaliber 177, för den som föredrar lite måttligare effekt med tonvikten lagd på tavel- och precisionsskytte.


Modell 1720T "Field Target" är en 177-motsvarighet till Woods Walker men utan magasin och med LW-pipa..


Den första av dessa är en tavelversion av Woods Walker som togs fram med amerikansk "Pistol Field Target" i tankarna. Här har man enkelskottsrepetering istället för Woods Walkers magasinsystem och man har även bytt ut sin "in house"-pipa mot en riktig Lothar-Walther. Effekten är också hög, drygt 750 fps. Förutom ett relativt stort format och en (för licensfri gräns) för hög effekt så innebär också kraftuttaget att antalet skott på fyllningen blir relativt blygsamt, ca 40 st så har modellen också samma typ av shroud, vilken tyvärr är juridiskt tveksam i Sverige på grund av dämpelementen (typ fjädrar & brickor). Detta vapen har inte heller dual-fuel systemet.


      Avtryckarsystemet inuti 17XXX-serien är INTE detsamma som i den vanliga 22XX-serien...


Alternativet till 1720 är lilla 1701 mycket intressant för den svenska marknaden. Den här modellen skapades ursprungligen som Silhouette snarare än Field Target och har ett måttligare effekuttag (ca 450 fps) vilket i gengäld betyder ca 75 skott på en fyllning (30 fps spridning) varav 55 "bra" skott (18 fps spridning). Förutom det stora antalet skott så blir naturligtvis också mynningsknallen lägre när effekten inte är lika hög och detta är speciellt intressant eftersom 1701 helt saknar shroud. Här finns alltså inte det eventuella juridiska problemet med Crosmans olika shrouder samtidigt som effekten ligger helt rätt för vår lagstiftning och den tänka ägarens behov av en diskret, litet och smidigt vapen för inomhusskytte under vinterns långa mörka kvällar samtidigt som man inte ger avkall på den praktiska precisionen. Detta då tack vare matchpipan ifrån Lothar-Walther och det förbättrade avtrycket relativt 22XX-serien. En nackdel är dock att också denna modell saknar dual-fuel vilket betyder ett fylltryck på 200 Bar.


  Effekten i en Crosman 1701 med CPL om 7.90 gn = 4.80 joule genomsnitt (137 mps)


Men hur låg effekt är då egentligen acceptabelt och användbart? De flesta entusiaster brukar ju tycka att 10J är på tok för lång effekt i sak och här snackar vi om ett vapen som ligger på ungefär hälften av den licensfria nivån. 


Kan man göra något meningsfullt av detta?


Självklart! Först och främst så måste man betänka användningsändamålet - skytte inomhus. Ofta har man då inte tillgång till några större avstånd och i synnerhet inte om man skjuter inuti sin egna bostad. På sådana platser så är 8-12 meter betydligt vanligare än avstånd bortom 20 meter. Har man emellertid möjlighet att, som jag, skjuta innefrån och ut ifrån sitt boende så kan man i bästa fall nå ännu lite längre. Generellt sett så brukar dock den här typen av vapen fungera bäst på maximalt 25 meters avstånd och ju kortare, desto bättre.


För att åskådliggöra saken lite tydligare så har jag dragit upp en lite graf på mätningen ovan på nyss nämnda 1701:


   Inskjuten på 20 meter med effektiv räckvidd inom en enkona mellan 6.00-22.50 meter


Som man kan se på kurvan ovan så kan man få förbluffande lång räckvidd ur så pass måttlig effekt som 5.00 joule. Eftersom man dessutom företrädelsevis skjuter inomhus så behöver man inte heller tänka på sidvind och andra störande faktorer. Ett tänkt användningsändamål på räckvidder ut till 20 meter är som synes inga som helst problem.


Är man inte avskräckt av den låga effekten så återstår prislappen. Med ett förbättrat avtryckarsystem och en matchpipa från Lothar-Walther så är lilla 1701 naturligtvis inte speciellt billig. I USA så ligger den mellan $320-360 och därtill så får man (om så önskas) köpa det bakre riktmedlet separat eftersom det inte längre förefaller ingå i priset på själva vapnet. 

 
 
Johan

Johan

3 december 2014 07:46

Bra artikel. Intressanta vapen för skyddsjakt i trånga lokaler och avskjutning från bilen.

http://www.luftjakt.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards