Airpang

Direktlänk till inlägg 27 november 2014

Mera mix...

Av Johnny Ottosson - 27 november 2014 21:30



 

Bra tavlor, ruttna forum och fullt upp...

 


Den andra tavlan för dagen över 30 meter blev klart bättre än den första..  


Som många har noterat och en del påpekat så har jag inte haft möjlighet att uppdatera bloggen lika ofta numera som jag hade önskat.  Anledningarna till detta är flera, jag har haft fullt upp på mitt jobb, jag har köpt en ny bil till familjen och sålt en annan, barnen har krävt sin tid, vi har renoverat ett badrum och tiden har helt enkelt inte räckt till full ut för allt. I detta läge så har dessvärre bloggandet fått stryka på foten. Skjutit däremot, det har jag dock gjort. Senast i förrgår så passade jag på att lägga 50 skott inomhus och kunde då notera att jag förmodligen hade fyllt lite högt eftersom de första 25 skotten inte blev lika bra som de efterföljande - vilka förmodligen sköts när vapnet låg precis rätt i sin sweetspot. Totalt så blev det två tavlor på lite drygt 30 meter och detta var befriande skönt, mitt i vardagsstressen.


När jag har fullt upp så stannar dock inte världen..


I USA så har det uppstått en hel del turbulens hos Yellowforum då det har krupit fram i offentligen vilken affärsmoral som dess ägare, den gode "Steve in CT" besitter. Precis som på andra forum i vår hobby så tenderar tyvärr en del forum att dra till sig riktiga rötägg som ägare eller förvaltare men just i USA så har allt som vanligt blivit än mera magstarkt.


Steve har ju ett genuint och välförtjänt dåligt rykte som en riktig kantig knöl och många är de som igenom åren har råkat ut för hans udda nyckfullheter. Till de mer kända figurerna som har kommit i öppen konflikt med honom hör Tim McMurrey, Charlie DaTuna och nu senast vår egen Fredrik på FX. För min egen del så är jag naturligtvis sedan länge avförd ifrån Yellowforum eftersom jag tidigt genomskådade Steve och blev därför utslängd ifrån forumet när jag vädrade mina iaktagelser offentligt.


  Tavla 1 på 30 meter gav spridning i höjdled, startade jag kanske för högt - ovan sweetspot?


Upprinnelsen till den konflikten som har blossat upp nu är att Steve (samt i rättvisans namn också en del andra aktörer) har retat sig på att FX Airguns har valt en enda handlare som samarbetspartner i USA, i detta fall Airguns of Arizona. I de smala och inavlade kretsarna som tyvärr många i vår hobby ingår så har flertalet amerikaner en närmast Teapartymässig inställning till samhället och likställer därför FX agerande med näst intill pur kommunism. I en världsbild där fri konkurrens är ett heligt ledord så gnisslar många köpare tänder i frustration över att AoA mer eller mindre har ensamrätt på att saluföra FX produkter på den amerikanska marknaden.


I början så ignorerade man FX Airguns men i takt med att företaget växte och fick en allt större betydelse så började man istället försöka erövra möjligheten att få en del av kakan igenom att försöka förmå Fredrik att dela upp importen på fler aktörer. Utifrån FX perspektiv så är detta dock ingen bra idé. Man ser sig ha ett bra samarbete med AoA, vilka dessutom är stora, finansiellt stabila och professionella i sitt agerande. Av den anledningen så finns det inget skäl att hugga sin egen partner i ryggen för att istället sprida importen på ett flertal andra handlare och i synnerhet inte små källarföretag med en enmansaktör bakom kulissen (ex Wild West Airguns).


Då FX inte backade ifrån den här ståndpunkten så hamnade man sådeles i skottlinjen för allahanda kritik där personerna bakom denna oftast använde den oamerikanska situationen med avsaknaden av fler aktörer som tillhygge. Utifrån sett så har det hela känts en smula märkligt - så länge hoppet om att erövra en bit av kakan i form av ett återförsäljarskap så smörade man hur mycket som helst, nästan så att man som läsare blev generad över den absolut mest okritiska hållning man kan ha till ett enda fabrikat på forumet. Men när sedan möjligheten att få utdelning avslogs och uteblev så vände vinden snabbt och blev istället en iskall storm.


Idag hyllar man istället KalibrGun, då Yellowforums ägare har egna intressen i detta fabrikat och dess import men ratar FX och dessutom en av mina andra personliga favoriter - Ted Bier ("Ted´s Holdover"). Till skillnad ifrån många andra aktörer så är också Ted, liksom Fredrik, av ungefär samma sort. Människor med integritet och som lever lever och för hobbyn helt oavsett vilka ekonomiska utfall man kan få av den. 


Skulle nu någon vara intresserad av att studera mer detaljer runt den amerikanska röran så går det just nu en tråd runt detta på vårt svenska luftvapenforum.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards