Airpang

Direktlänk till inlägg 31 oktober 2014

En katt bland hermelinerna..

Av Johnny Ottosson - 31 oktober 2014 18:30 

Bättre än vad sin samtid vågade tro..

 


  Hade man inte vapen över 12 fpe i sortimentet så fick man skryta över de som låg under..När man läser igenom 1980 års Air Gun World så kan man konstatera att alla förekommande vapen har en sak gemensamt - de har en mycket måttlig anslagsenergi. Då marknaden i praktiken dominerades av fjädervapen så begränsades man också av de fysiska gränser som dessa erbjöd. Fjädervapen har ju den egenskapen att deras fysiska format står i direkt proportion till dess effektutveckling. Visserligen så hade man en effektgräns, då som nu på 16 joule, men då fjädervapen rent konstruktivt vid denna tid knappast översköt den här nivån så fanns det inga fjädervapentillverkare som erbjöd något utöver det normala. Ville man ha mera effekt, och tog sig besväret att ta ut en vapenlicens (FAC) så var man hänvisad till pumpvapen.


Visst, en vältunad Mercury i kaliber 22, liksom en Feinwerkbau Sport och BSFs större modeller kunde gå upp till närmare 20 joule i bästa fall men skillnaden mot ett licensfritt vapen på 16 joule var tämligen marginell och i synnerhet så i den klenare kaliber 177. Kvarstod gjorde dock problemet att också rekylen ökar i proportion med effektuttaget så med dåtidens betydligt mer rekylkänsliga kikarsikten och taffliga kikarsiktesmontage så var det inte sällan som man förlorade en hel del praktisk skjutbarhet även om man teoretiskt sett vann en flackare projektilbana. De flesta entusiaster drog därför den korrekta slutsatsen att en vapenlicens var tämligen bortkastad, i alla fall om man skulle köpa ett fjädervapen.


Detta var alltså en tid när inte ens den urgamla Weihrauch HW80 hade kommit ut på marknaden och långt, långt före vapen som Theoben Eliminator och Webley & Scott Patriot.


Om man däremot tittade på en Setra, en Crosman/Benjamin och i synnerhet en Sharp så var saken en helt annan. Detta var pumpgevär, vapen som lätt kunde ge betydligt högre anslagsenergi och dessutom med bibehållen skjutbarhet. Här talade vi inte längre om runt 16-20 joule, en Sharp Innova angavs till 800 fps med kaliber 22 - vilket i runda slängar innebar minst 25 joule. Två nackdelar fanns emellertid - avtrycket blev hårdare ju mer pumptag man tog och själva pumpningen var tung och tidskrävande. Alla dessa vapen var dessutom importerade, något som inte direkt ansågs meriterande på den hemmablinda brittiska marknaden vid den här tidpunkten.


  Whiscombre hade fräna åsikter men kunde också backa upp dem..


Ibland alla färgstarka karaktärer, ofta rätt dammiga herrar i den äldre medelåldern, som frekventerade tidningens spalter såsom skribenter i skilda ämnen så fanns en sirlig herre vid namn Harold Resugglan. Denne gentleman, med sin ständigt välknutna slips, gav läsekretsen råd runt de tekniska aspekterna av luftvapenteknologin.


I en av det årets mest läsvärda sekvenser så uttalade han sig tämligen kategoriskt om att fjäderluftvapen inte kunde förmås att ge mer än som mest 20 fpe då de vid ett högre effekuttag än detta skulle bli fullständigt oskjutbara. Han fick emellertid genast mothugg av en grabb som tyckte precis motsatsen och underströk detta igenom att berätta hur han i källaren hemmavid handbyggde luftgevär som klarade 30 fpe - en närmast astronomiskt hög effekt på den tiden. 


Med en underton att bli avförd som lögnare så avsnoppades han en smula brutalt med ett påpekande om att man kanske i och för sig skulle kunna tänkas nå så högt upp med ett jättestort vapen men att detsamma också skulle komma att bli totalt obrukbart på grund av rekylen.


Synnerligen syrligt så återkom denne brevskrivare med ett påpekande om att hans egna fjädervapen minsann var totalt rekylfria, trots den abnorma effeknivån och att skjutbarheten var tillräckligt god för att alla och envar ("average shot") skulle kunna lägga fem skott inom en tum på 50 yards, trots att varje diabol lämnade pipan med över 900 fps i kaliber 22.


Något som han dessutom lyckades bevisa inför en förstummad redaktionsledning varpå hans gevär fick en helt egen artikel i tidningen och därmed stora mängder gratisreklam.. 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se