Airpang

Direktlänk till inlägg 27 oktober 2014

Ännu mera Crosman Vintage..

Av Johnny Ottosson - 27 oktober 2014 21:00

  


Brytningstid..  Crosman 180, överst Mk II och nederst Mk I


I skarven mellan 1950- och 1960-talet så inträffade en del demografiska förändringar i USA. Det allmänna ekonomiska välståndet innebar att suburbia växte, de närmast ändlösa förorterna utanför städerna. Trots en svag svacka under 58-59 så var tillväxten stadig och allt fler människor började pendla mellan egna villor i förorterna och sina arbeten inne i städerna. Att vara född och leva hela sitt liv på en gård ute i landsbygden blev allt mer sällsynt för den uppväxande generationen amerikaner och dessa förändringar påverkade naturligtvis även skytte- och vapenindustrin. 


Detta innebar att istället för ett vanligt gevär med kaliber 22 LR så fick många ynglingar hålla tillgodo med luftvapen eftersom skottlossning med krutvapen varken var tillåtet eller lämpligt ute i förorterna. En annan viktig omständighet var att Crosman lanserade sin "Powerlet" under hösten 1954. Istället för den omständiga hanteringen av bulkfyllning med Co2 eller de små 8 grams Co2-patronerna som egentligen var avsedda för läskedrycker så kom nu en färdig fabrikstillverkad lösning. En större Co2-patron som dessutom innehöll en smula smörjmedel som gav betydligt bättre livslängd på packningarna inuti vapnen än den torra kolsyran som kom ur 8-grammare. Plötsligt så fanns här möjligheten att tack vare dessa större kolsyrepatroner konstruera helt andra typer av mer tekniskt avancerade vapen, inte minst av repetertyp.  Överst nya 400 och nedertill legendariska 160 som tillverkades 1956-1971


På första sidan så slår man på trumman  för de riktigt heta modellerna i årets lineup och detta i en helt underbar och fullständigt tidstypisk grafik för sent 1950-tal. Först ut är en repetergevär, japp - inget nytt under solen. Igenom att reptera geväret precis som en studsare så matade mekanismen automatiskt fram en ny diabol för nästa skott. Det här geväret kunde avlossa 10 skott med bara en repetering emellan och då med en hastighet på 450 fps. Fem magasin utlovades på varje Co2-patron och geväret skulle dessutom kunna klara av att hålla fem skott inom 1/2" på 7.50 meter (!). Detta ansågs bra nog för att vara lämpligt åt skadedjursjakt på ut till 40 meter! Det här var en tekniskt intressant och påkostad modell som var med i produktionen ifrån 1957 till 1962, då den avlöstes av en Mk II som gick ur produktion först 1964, då på grund av stigande tillverkningskostnader och därtill hörande dålig lönsamhet.


Odödliga 160 skapades av Rudy Mertz på Crosmans utvecklingskontor i Fairport NY under våren 1955 och kom som ny modell påföljande år. Detta var ett precisionsgevär inspirerat av Winchester 52 och såldes ofta med en fabriksmonterad diopter av typen kiksikte. Man uppgav 50 skott på 600 fps, vilket lägger den på samma nivå som en nutida 2260, med den lilla skillnaden att 160/167 krävde två stycken Powerlets för att fungera. Även här uppgav man 40 meter som praktisk räckvidd och betondade att efter ca 100 meters skottvidd så var projektilerna ofarliga - "ideal for shooting in limited areas"


  Vilket sortiment Crosman hade 1960 - bara klassiska storsäljare sida upp och sida ner..


För den som gillar Crosman så kan man bara häpna över vilken lineup som Crosman hade på den här tiden. Här fortsätter man genomgången av årets modeller med storsäljande 180. Ett litet och kompakt vapen som drevs med endast en enda Powerlet men som ändå klarade av att ge 40 skott, låt vara på lite lugnare 450 fps i utgångshastighet. Ett smidigt och billigt gevär med en praktisk räckvidd på runt 30 meter. Fanns även med kaliber 177 och kallades då Modell 187. Under många år var 180 Crosmans mest säljande gevär och än idag är det högt rankat av entusiaster världen över, sin tids 2250B.


Nästa storsäljare var pistolen 150, den andlige förfadern till dagens hit 2240. Som synes så är modellerna snarlika även om de äldre motsvarigheterna, som Silwer korrekt påpekade, är betydligt bättre byggda utan den otroliga kostnadspress som gäller för dagens produktion.


Slutligen pumpgeväret 140 samt dess motsvarighet med kaliber 177, modell 147. Blowoff-ventil men i övrigt en konventionell konstruktion, en design som skulle komma att vara med i Crosmans sortiment under många år framöver. Modell 140 var strömlinjeformat byggd och inte lika grovhuggen som motsvarande Benjamin men ändå betydligt billigare än dess förlaga, Sheridan. Ett företag som Crosman ett par decennier senare skulle komma att köpa upp.  Kits ger merförsäljning och detta var Crosman tidigt ute med.Sidan tre upptar modell 130, en pistol med pumpmekanism, föregångaren till 1377/-22, liksom diverse kits. Just idén med kits var ny och fräsch vid den här tidpunkten. Igenom att låta kunden köpa ett kit så upplevde denne ett bra värde för pengarna, eftersom alla saker inuti kittet var levererade till ett "paketpris" jämfört med om man hade köpt samma saker lösa och samtidigt så fick Crosman ut tillbehör på marknaden som kunden förhoppningsvis lärde sig använda och uppskatta för att sedan återköpa lösa. Konceptet visade sig vara bärande och än idag går det utmärkt att köpa Crosmans olika pistoler och gevär i kits.


  Slutligen alla olika tillbehör som krävs för en fulländad skyttesession..


På sista sidan så hade man som vanligt diverse olika tillbehör. Viktigast var självfallet ammunition och drivmedel, alltså Crosmans egna diaboler "Superpell" liksom "Powerlets", de då relativt nya "gigantiska" Co2-behållarna. Man kan tydligt se att Crosman på flera ställen i texten betonar att dessa 12 gram fyllda behållare är stora (relativt de då sedvanliga mindre generiska varianterna på blott 8 gram). Man försäkrar att man får fler skott, större slagkraft, mindre hastighetsvariation hos projektilen och ändå - en låg kostnad.


I övrigt lite blandade måltavlor, ett självmarkerande mål och en tavelhållare som kan manövrera med ett dragsnöre. Som synes så var den här delen av Crosmans sortiment ännu tämligen outvecklat. Det skulle komma att ta ytterligare ett antal år innan antalet sorter av diaboler hade utökades och tills en helt ny kategori tillkommer - optiska riktmedel. Men nu, när man precis har lämnat 1950-talet så var kikarsikte för luftgevär närmast science-fiction.

 
ANNONS
 
Ingen bild

thsu69

28 oktober 2014 18:09

Bra och intressanta inlägg 👍

 
Ingen bild

Silwer

29 oktober 2014 07:49

En speciell sak är ju att USA just då hade rätt stor påverkan här i Sverige, de flesta som var yngre då under den tiden har haft amerikanska Crossman co2 eller pump eller Sheridanpumpar(den senare ovanligare men såldes ju till de förbjöds 76?)
Även massor av lugerkopior dsom skjöt allt från rundkulor av stål eller bly eller diaboler massor(slätborrade eller räfflade, olika kalibrar) från USA och med 8gr eller 12gr partron med tiden.

De har inte alls haft samma påverkan på länder i Europa som var stortillverkare av luftvapen alls, det märker man lätt när man kolla igen vad folk mins från förr i olika länder.

 
Ingen bild

Silwer

29 oktober 2014 07:51

Får tillägga att vissa perioder av nostalgi över sk BB guns ej är vår bakgrund, det är typisk amerikanskt sånt hade vi inte här motsvarande tid, vi var mer diaboltypen isf.

Så det är en falsk modern uppfattning man stöter på.

 
Ingen bild

Silwer

29 oktober 2014 08:00

Jag menade där alltså de som var barn på säg 40tal de hade liksom inte Daisy Red Ryder i Sverige eller andra typiska BB guns.

Vi som inte är fullt så gamla dock kan ju haft liknade, jag hade en Daisy 840 pump som första luftgevär tex. men då är vi på 80tal

Farfar had en EM-GE många har minnen av Excellent (felaktiga oftast), eller pipintryckare, och många andra konstruktioner mer "tyska" än nåt annat inte BB guns.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se