Airpang

Direktlänk till inlägg 23 oktober 2014

Jakten mot nollpunkten..

Av Johnny Ottosson - 23 oktober 2014 19:00Billigast?

 


 

Crosman 2260Hur billigt kan ett PCP egentligen bli? Är Crosmans Discovery och Hatsans AT44 samt den kinesiska Daystateklonen verkligen de billigaste PCP som man kan köpa över disk? Ja, generellt sett är saken sådan.


Men..


Det finns dock alternativ, nämligen konverterade Co2-vapen. Ett av de intressantaste är Crosmans 2260 som är en enkel stilren modell av konventionellt snitt. Denna kan köpas för $125 och till det så kommer en Hi-Pac för $95, summa $220, för en 2260 konverterad till HPA. Alltså under 1500 kr för ett fabriksnytt .22 PCP.


Vem sade egentligen att saker och ting var bättre förr?


Visst finns det nackdelar jämfört med dyrare PCP men vi får hela tiden betänka att vi talar om ett vapen vars prislapp ligger på mellan 1/10 till mindre än hälften av kostnaden för ett mer vanligt PCP. Detta är dessutom ett PCP som är färdigt att användas, komplett med öppna riktmedel - det bakre vändbart för att skapa ett enkelt kiksikte. Vill man sedan bygga på vapnet ytterligare så kan man efter tid bygga på den med avtryckarsystem från Marauder liksom en breech av stål så att man kan få ett riktigt kikarsiktesmontage.


Prestandamässigt sett, utifrån recensioner på olika forum, så förefaller man få ca 15 skott vid ett effektuttag på 18 fpe (ca 25 joule) inom 20 fps spridning. Om man nöjer sig med 12-13 fpe (ex pga plastbreech) så får man stället ut lite drygt 20 skott inom samma spridning.


Visst, man tappar alltså skott jämfört med ett konventionellt PCP och detta beror då på liten tubvolym samt ett lågt systemtryck (1800 psi). När det gäller konverteringar av Co2-vapen till HPA så har Hi-Pac en stor fördel eftersom man inte använder befintligt tryckkärl som behållare för den högre trycksatta luften. Den som vill kan också enkelt byta tillbaka till Co2-patroner då konverteringen till Hi-Pac inte är permanent för vapnet. Ett vapen som exempelvis Discovery använder ju samma tryckkärl till både Co2 och HPA drift.


  Mängder av delar tillverkas till 22XX-serien, exempelvis peepsight från Williams.


I fråga om praktisk precision så låg det exemplar av 2260 som jag sköt på ungefär samma nivå som den samtida HW30S i samma kaliber (.22) som jag ägde vid samma tillfälle, då bortsett ifrån att 2260 låg tiotalet mps högre med samma projektilvikt. Weihrauchen hade sin styrka i avtryckarsystemet (Rekord) där 2260 kontrade med att vara rekylfri. Ut till runt 30 meter dög de båda och att hålla fem skott inom enkronan var inga som helst problem.


Generellt sett så har jag alltid haft bättre resultat med Crosmans egna pipor i kaliber 22 än dito med kaliber 177. Min Discovery sköt exempelvis inget vidare och inte heller min 1377. Däremot så sköt min 2250 riktigt bra, både med kort och lång pipa. Så när jag skulle köpa min nästa Crosman (min nuvarande Challenger) så blev det delvis en sådan eftersom man där kunde få en pipa från Lothar-Walther när man valde kaliber 177.


I övrigt så är 2260 i praktiken en förlängd 2240, eller som man så vill - 2250. Konstruktionen är i praktiken densamma med bara variationer i dimensioner som avgör benämningen. Precis som med Ruger 1022 så finns det myriader med saker och hela affärsverksamheter som livnär sig bara på tuning- och customdelar till den är modellserien.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se