Airpang

Direktlänk till inlägg 20 oktober 2014

Hur mycket?

Av Johnny Ottosson - 20 oktober 2014 19:00Sifferexicis!


   Dykarflaskor kommer i många olika storlekar..


Igår så fick jag en fråga ifrån en god vän om hur långt luften "räcker" i en dykarflaska för att användas i dennes PCP. Av den anledningen så tänkte jag räkna och reflektera lite över saken i dagens inlägg. Då frågan är aktuell även för en annan skyttekamrat så kommer jag också att ta med dennes vapen, liksom in egen Challenger för att illustrera fördelen med Dualfuel-konceptet.


Vapnen


Vapen 1:  16J Air Arms S400 MPR-FT - 181 cc - 50 skott på en fyllning 170 till 120 Bar

Vapen 2:  45J FX Airguns Bobcat - 300 cc - 50 skott på en fyllning 220 till 130 Bar

Vapen 3:  10J Crosman Challenger - 126 cc - 60 skott på en fyllning 135 till 65 Bar


Fyllkällorna


Flaska 1 - 300 Bar 8 liter


Vapen 1:  82 fyllningar eller 4100 skott

Vapen 2:  14 fyllningar eller 700 skott

Vapen 3:  116 fyllningar eller 6960 skottFlaska 2 - 300 Bar 12 liter


Vapen 1: 123 fyllningar eller 6150 skott

Vapen 2: 22 fyllningar eller 1100 skott

Vapen 3: 172 fyllningar eller 10.320 skott


Flaska 3 - 232 Bar 8 liter


Vapen 1: 50 fyllningar eller 2500 skott

Vapen 2: 3 fyllningar eller 150 skott

Vapen 3: 81 fyllningar eller 4860 skott


Som synes så kostar hög effekt och en hel del luft. Kombinationen av en förhållandevis stor tub och ett högt systemtryck gör att antalet tillgängliga skott är förhållandevis  måttligt, trots att antalet skott på en tub ändå är respektabelt. Tyvärr så missar många spekulanter hur mycket luft som det egentligen går åt för att mata ett PCP på full effekt. Ibland så kollar man bara på antalet skott per tub och tycker då att allt ser acceptabelt ut men när man sedan räknar antal skott per flaska så blir bilden inte lika rolig. 


För vapnet på 16 joule så noterar vi en betydligt sparsammare förbrukning, PCP med 16 joule är som regel förbluffande luftsnåla och en bra kompromiss mellan prestanda och luftförbrukning. Om samma vapen hade legat på 10J så hade vapnet naturligtvis varit ytterligare lite snålare, enbart hämmad av sitt systemtryck (170 Bar) och sin tubvolym (181 cc).


Kollar vi sedan på Dualfuel så är besparingen av luft avsevärd, främst naturligtvis på grund av en liten tub och ett extremt lågt systemtryck. Bortsett ifrån en enormt låg ljudnivå så är alltså luftbesparingen det främsta skälet till att välja ett Dualfuelvapen.

 

Tittar man på fyllkällorna så är naturligtvis en större flaska en bättre flaska såtillvida att den rymmer mer. Alla flaskor kostar ju 70-90 kr att fylla, helt oavsett volymen. I skenet av detta så blir en stor flaska mer ekonomisk. Nackdelarna är främst formatet, stora dykarflaskor i stål är synnerligen tunga och klumpiga att transportera runt. Min egen 8 liters Faber väger 22 Kg fulltankad och en 15 liters kan lätt väga uppåt 40 kg! Den sisnämnda är inget som de flesta kastar upp över axeln precis. Skla man åka kollektivt för att fylla eller bära flaskan uppför trappor etc så är ofta 8 liter en lagom komprimiss i fråga om volym och yttre dimensioner. 


Skulle man däremot ha tillgång till en buddybottle så kan en 12 liter ändå vara en bra idé eftersom den då behöver fyllas extremt sällan och under säsongens gång så fyller man sin buddybottle ifrån flaskan och använder sedan buddyn för att fylla vapnets tub med i fält. 


 

Buddybottles är smidiga!


Buddybottles är extremt portabla, en 400 cc går lätt in i en vanlig jackficka och väger fylld runt 700 gram. Små buddys på 400 cc kan fyllas till 232 Bar och de stora på 500 cc ända upp till 250 Bar. Med tanke på dess lilla volym så är naturligtvis formatet och trycket helt avgörande för hur många fyllningar man får ut. En skillnad på 25% i volym och 10% i tryck betyder att en 400 cc är i praktiken bara användbar för Dualfuelvapen. Alla andra bör sikta på en 500 cc. Visst finns det också större buddys men allt över 500 cc kräver besiktning så är de ofta i stål vilket gör att vikten sticker iväg och förfelar själva konceptet.


Slutligen så är det många som menar på att 232 Bar är värdelöst för PCP men det är ett påstående som jag menar att man inte ska vara helt kategorisk till, allt beror på vad vapnet har för behov. Som ni ser av fyllningarna ovan så fungerar 232 Bar inte så bra till ett PCP på full effekt med ett systemtryck på över 200 Bar. Men om man däremot har ett vapen med låg systemtryck så blir saken en helt annan. 


Värt att betänka med tanke på att dykarflaskor på 232 Bar ofta är avsevärt billigare än de på 300 Bar.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se