Airpang

Direktlänk till inlägg 28 september 2014

Mix

Av Johnny Ottosson - 28 september 2014 19:00



Lite blandat.. 

  FX Airguns Indy

 


Egentligen så hade jag tänkt att åka till skjutbanan den här söndagen men eftersom det blåser halv storm här på västkusten så får jag istället satsa på att skjuta lite inomhus under veckan. Nu kommer ju hösten och den mörka årstiden med dess opålitliga väder. Blåst, nederbörd, mörker och kyla är ju inte direkt tilltalande förutsättningar för vår hobby. Nu flyttar därför en stor del av skyttet inomhus för de som kan eller i malpåse under väntan till nästa säsong för de som inte har samma möjligheter.


Själv så har jag ju denna säsong fått förmånen att kunna skjuta inomhus på upp till 30 meter, efter en smärre förändring i den lokal jag nyttjar, eller hemmavid där jag har fem meter inomhus som går över till ytterligare tio meter utomhus - inalles 15 meter. Allt upplagt för skytte med uteslutande 10J-vapen med andra ord. Ska jag vädra min Elite så får det bli någon enstaka helgdag på skjutbana.


Något som däremot är oförändrat, oavsett säsongerna är frågelådan!


Frågor kommer alltid och dagens fråga var:


"FX Independence, något att köpa som första PCP?"


Indpendence är utan tvekan ett mycket intressant vapen. Jag fick själv förmånen att vara med och bekanta mig med den allra första serien för några år sedan och konstruktionen har nu fått en avknoppning i form av Indyn, bullpupversionen av samma modell.


Gemensamt för de båda och det som de flesta som är obekanta med modellen tenderar till att reagera över är dels hur enkla de är att pumpa samt hur väl dämpade skottljud som de levererar. Dessa modeller kan användas på två sätt, antingen så använder man dem som ett pumpgevär eller så direktmatar man dem till en extern luftkälla (dykarflaska eller extern tub), vilket tillåter dem att fungera precis om vilket konventionellt PCP som helst. Man kan alltså få både friheten hos ett, av en extern fyllkälla, oberoende vapen samtidigt som man kan få den bekväma funktionaliteten för notstop skytte hos ett vanligt PCP.


Om vapnet är ostrypt så måste man ta tre pumptag för ett skott, har vapnet 16J så måste man ta ett pumptag för varje skott. För 10J så räcker det med ett pumptag för ungefär varannat skott.


Men..


Inte nog med detta, vapnet har också en jätteliten inbyggd resevoir som tillåter att ett flertal skott avlossas mellan varje pumpning. Ostrypt så kan man skjuta 5-6 skott i en följd innan man då måste pumpa 15-18 pumptag för att återställa vapnet. På 16J så kan man skjuta drygt ett magasin, innan man återställer med lika många pumptag. I en licensfri effektnivå så talar vi om två magasin..



  FX Airguns Independence




Bulkmatat däremot, ja - där är det bara behållarens volym som sätter gränsen. Den som exempelvis kopplar till en stor dykarflaska kan skjuta tusentals skott nonstop.


Så långt funktionaliteten, men är det ett bra köp då?


Ja, det kan det vara. Förutsättningarna är att man gillar (det lite udda) utseendet samt att man helt enkelt har råd med den. När man räknar kronor och ören så måste man dock väga in att fyllkällan ingår och den är naturligtvis värd en hel del, minst de 2000 kr som en vanlig handpump betingar. Jämförelsen är ändå inte riktigt rättvis eftersom pumpningen hos dessa vapen är otroligt mycket enklare än handpumpningen med en extern pump. Vill man ha den totala funktionaliteten så krävs dessutom en lös 500 cc tub med fyllkit och en meterlång slang vilket adderar ytterligare 2500 kr samt därtill en vanlig dykarflaska med fyllkit.


Störst "vinst" med modellen har naturligtvis den som kommer in i sporten med tomma händer. Då kan man köpa dessa vapen och börja skjuta direkt, för att sedan, om man så önskar, komplettera med tuber och liknande. För den som redan har en fyllstation så är funktionen med dessa vapen inte lika uppenbar, även om steget här till att bygga ut till bulkmatning är betydligt kortare. Säga vad man vill men flexibla är sannerligen dessa vapen.


Överlag så är dagens modeller synnerligen driftsäkra, efter att ha uppdateras under ett par års tid för att lösa en del mindre bekymmer som modellerna var behäftade med ifrån början. Tillkortakommanden som var tydligast för de vapenägare som brukade sina bössor under specifika förhållanden, exempelvis i extremt varma regioner.


Det jag personligen saknar är emellertid en trästock, något som ännu aldrig har presenterats. Tyvärr så tror jag att formgivningen av i alla fall Independence har motat bort en hel del tänkbara kunder. Denna modell är dessutom inte lika ergonomiskt bekväm att pumpa som den kortare Indyn med dess mer ergonomiska pumprörelse.

 

 
 
Ingen bild

Archon

29 september 2014 00:46

Verkar vara en fantastiskt fin bössa. Den stora stötestenen vad gäller PCP har för min del alltid varit den omständiga påfyllningen av vapnen. Jag är inte särskilt förtjust i att hålla på och fumla med handpumpar och/eller dykartuber. Men här är pumpen inbyggd i själva vapnet. Ett steg i rätt riktning. Och det räcker med ett fåtal pumptag för att kunna skjuta flera skott i följd med full kraft. Ett bra vapen för den som vill skjuta rekylfritt utan behov av någon extern luftkälla.

 
Ingen bild

Wagge

29 september 2014 08:43

Bra sammanfattning. Jag har alltid varit nyfiken på denna bössa då jag ej äger en PCP, och har alltid tyckt att externa pumpar drar ner på friheten att kunna packa lätt och bege sig ut (Skjutbanan eller skogen)

Sen har jag fått för mig att Independencen är mer för att kunna hålla trycket på den så kallde "sweetspoten" i tryck. Men skönt att veta att man kan köpa bössan först och sen komplettera med pump/flaska senare.

Blir väl 16J då det verkar vara "framtiden" =)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards