Airpang

Direktlänk till inlägg 18 september 2014

Konsten att fylla...

Av Johnny Ottosson - 18 september 2014 16:30



Fyllnipplar


  En mycket trevlig och praktisk nippel..


Använder man ett PCP så är det också ofrånkomligt att man måste ha någon form av fyllningsnippel för att förbinda fyllkällans slang till vapnet. I de allra flesta fall så följer en fyllnippel med själva vapnet och denna skruvas då fast i slangens ända. En nackdel är emellertid att olika vapen också tenderar till att ha helt olika nipplar och detta i kombination med att man skruvar fast nipplarna gör det till en lite bökig procedur att byta nippel när man ska fylla olika vapen.


För att förenkla tillvaron i takt med att allt fler entusiaster anskaffar fler olika PCP så har snabbkopplingar mellan fyllkällans slang och de olika nipplarna blivit mer och mer populära. Den absolut vanligaste typen där är den så kallade Fosterkopplingen.


På försättsbilden för dagens inlägg så ser vi en helt ny och genialiskt smart fyllnippel till vapen från FX Airguns - en fyllnippel som INTE skruvas utan som har en ingjuten hane av Foster-typ!


Detta är en helt perfekt lösning om man exempelvis äger en bössa i Typhoon/Cyclone/FX2000-serien och samtidigt också har ett gevär i Royale/Indy/Bobcat-serien. Vanligtvis så har man ju Foster (hona) på slangen och sedan så kör man endera denna direkt in i vapnet (Royale etc) eller så använder man den nya nippeln inklickad emellan (för Typhoon etc). En mycket smidig lösning! Det är ju som bekant så att ju färre skarvar man har i en ledning, desto mindre är risken för läckor och andra problem.


Min egen fromma förhoppning är dock att alla tillverkare på sikt helt går över till Fosterkopplingar överlag så att man slipper de mer ålderdomliga O-ringsnipplarna som diverse PCP producenter har använt de senaste decenniet. En gemensam standard är alltid till gagn för alla.


I avdelningen idiotiska lösningar (läs, brittiska sådana) så vill jag särskilt framhålla BSA. Generellt sett så använder BSA samma typ av O-ringsnippel som FX Typhoon - men betydligt smalare. Så långt inget konstigt, många tillverkare har ju sin egen unika formgivning. Vad som är mera udda är att BSA har två olika längder på en i övrigt identisk fyllnippel! Om man till exempel har en BSA Ultra så kan man inte använda dess nippel till att fylla en R10 ty då är den för kort. Sålunda så måste man, om man saknar snabbkopplingar emellan, skruva av och på två olika men snarlika nipplar för att fylla dessa båda vapen.


Andra tillverkare ifrån ö-riket har helt andra besynnerliga lösningar. Visserligen så har Air Arms två olika generationer av fyllnipplar på sina vapen men priset för den bökigaste lösning är ändå Theobens uråldriga förfarande på Rapid-serien. Där måste man skruva loss tuben och sedan skruva på en separat nippel på själva tuben innan man kan fylla densamma. Därefter ska nippeln demonteras och flaskan återmonteras. Idag är detta ett väldigt tidskrävande och bökigt sätt men på den tiden då Rapid kom (tidigt 1990-tal) så var dessa lösningar faktiskt inte helt ovanliga.


Tack och lov för att utvecklingen har gått framåt.

 
 
Ingen bild

Silwer

19 september 2014 14:10

Visst, imo är fostersnabbkopplingen den bästa lösningen men då FX ju har 2 typer så funkar ju detta för dem.

Jag har ju 2 vapen där jag måste byta just fyllningsadaptern på, mna kan lösa det själv med rätt övergångar så fosterkopplingen funkar på båda men det har inte blivit av.

 
Ingen bild

gubbe

19 september 2014 16:22

Jättebra lösning. Var finns den att få tag på? Tobbe brukar ju ha allt men jag hittar den inte.

Johnny Ottosson

20 september 2014 14:20


Ring honom!

Han har massor av prylar som inte är listade på hemsidan.

Nippeln har FX tagit fram och frontat på sin FB-sida men som Nordens i särklass största återförsäljare för FX så skulle det sannerligen förvåna mig om inte Tobbe kan skaka fram en sådan.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards