Airpang

Direktlänk till inlägg 15 september 2014

I helgen som var..

Av Johnny Ottosson - 15 september 2014 13:00


Onsalas hösttävling !  Vinnarbilden


Så har då Onsalas sista tävling för året förlöpt och det hela blev en mycket trevlig tillställning med ovanligt god uppslutning samt acceptabelt bra väder, kanske inte lika bra väder som progonserna hade förutsagt men succesivt bättre ju längre dagen förlöpte. Morgonen däremot så rätt tveksam ut. I Ucklum, som ligger ca 10 mil norröver, så hällregnade det vid avfärd och blygrå moln låg över Onsalahalvön vid ankomsten. Sedan släppte det emellertid och vädret blev bara bättre och bättre. Huvudsaken var ju att vi fick upphåll hela dagen. Vinden var ifrån början lugn men ökade allteftersom.


Som vanligt så erbjöd Onsala LGK en välarrangerad tävling i naturskön miljö. De enda fadäserna var ett krånglande fallmål liksom närgångna kor och långsam resultatredovisning - i samtliga fall kända problem sedan tidigare tävlingar.


  En mycket naturskön miljö hos Onsala LGKTotalt så bjöd tävlingen på 29 stycken startande, vilket nuförtiden måste betraktas som rejält många. Vi ska nu titta lite på utfallet i de olika klasserna, i fallande ordning efter antalet deltagare:


PCP 10J


Med 7 st deltagare så var detta den tätaste klassen med flest deltagare. Vinnaren noterade 26 poäng av 44 möjliga poäng. Anledningen till att man inte hade 45 poäng var att ett mål ströks. Själv förlorade jag en särskjutning om vinnarplatsen och hamnade på andra plats. Tredjepristagaren tog 25 poäng. Jag sköt min Challenger och medtävlarna om pallpriserna sköt Air Arms S400 MPR. I övrigt hade vi tre Typhooner och en Bobcat i klassen.


Fri klass 10J


Denna klass mönstrade in 6 deltagare och räknar ju poäng på ett lite annat sätt. Segraren fick 53 poäng, andrapristagaren 50 poäng och tredjepristagaren 44 poäng. Samtliga tre i topp sköt FWB-300, i övrigt PCP. Ett kul och udda inslag var en Hatsan Galatin med kaliber 25 (!).


PCP 16J


Vår internationella klass lockade också 6 stycken deltagare. För första gången så hade vi alltså fler deltagare i 16J PCP än hos PCP FP! Tänkvärt. Segraren sköt suveräna 42 poäng, på andra plats 40 poäng och tredje plats 39 poäng. Förutom en FX Royale FT på andra plats så sköt de fyra främsta platserna Steyr. Vi hade en Walther näst sist och ännu en Crosman Challenger sist. 


Fjäder 10J


Feinwerkbau 300-klassen (samtliga sköt detta fabrikat och modell) vanns på 33 poäng jämfört med andrapristagaren och tredjepristagarens 24 poäng. Totalt deltog 4 skyttar.


PCP FP


Gamla kungaklassen förde en tynande tillvaro men dominerades som vanligt av vapen från FX Airguns. Segraren erövrade 32 poäng före andrapristagaren med 29 poäng och tredjepristagaren på 26 poäng. De tre pallpriserna togs av FX Airguns Elite, FX Airguns Royale och slutligen en FX Airguns Cyclone. Även här 4 deltagare.


Fjädervapen 16J


Med blott tre tävlanden så var samtliga deltagare säkrade en pokal redan ifrån start. Att man ändå blev såpass många var på grund av att en tävlande deltog med en FWB-300 på 10J. Segraren sköt otroliga 38 poäng och stod därmed för tävlingens absolut bästa prestation, därtill men ett konventionellt fjädervapen i form av en HW97k. På andra plats hamnade FWB-300 med 22 poäng vilket delades med tredjepristagaren som också sköt HW97k.


Fjädervapen FP


En enda deltagare som sköt 21 poäng med en SAG 1000. Mer finns inte att säga om den mest meningslösa klassen. Första och sista plats blev det.


Junior


Två grabbar sköt 177 Typhoon, en fick 49 poäng och en 39 poäng.


  Daniel sköt bra med sina båda FWB-300


Sammanfattning


Klasserna för 10J drog totalt 25 startande, 16J lockade 9 startande och FP hade totalt 5 startande. Ifrån detta så kan man konstatera att 10J är våra absolut viktigaste klasser och att 16J förefaller växa. Det omvända gäller för FP och anledningen är att flera FP-skyttar nu sadlar om till 16J. Viktigt är emellertid att vårda de som skjuter 10J eftersom dessa kommer att utgöra sporten i framtiden när licenser till 16J kommer att bli allt svårare att få ut. Att bara betrakta 10J som en "instegsklass" vars enda berättiganden är att utgöra en intressestartare för 16J tror jag är utomordentligt fel. De tillståndsfria klasserna har utan tvekan ett stort egenvärde.


  Olika fallmål, det till vänster var svårt att observera i sin gråa kulör...Mina egna reflektioner


Den här tävlingen var intressant på många sätt. Dels så körde alla 45 mål, vilket uppskattades av alla och envar. Det är en lagom mängd mål för att göra en tävling meningsfull för den som bara har ett vapen med samtidigt som man kan hinna med två vapen också om man disponerar sin tid väl. Dels så kan vi tydligt se hur populär klassen för 10J är numera. Nu gäller det att sänka trösklarna ytterligare för att etablera den här klassen ordentligt.


   Tävlingen avslutades med särskjutningar..


Ett sätt att göra detta är att vidta följande åtgärder för klassen 10J


* Göra som i HFT - rekylfria vapen i en klass och rekylerande i en annan (oavsett drivkälla)

* Sänka trösklarna - lägre startavgifter, inget krav på Skyttekort eller tävlingslicens

* Full legitimitet - samma poängsystem, lika många mål och pokal/medaljutdelning som övriga klasser


Den första punkten är egentligen inte egendomlig. Tävlingsresultaten här talar sitt tydliga språk - de som tävlar med semirekylfria fjädervapen har ungefär samma poäng som motsvarande PCP. Det finns inget skäl att separera dem ifrån PCP baserat på prestandan. När det gäller den andra och tredje punkten så är vi tillbaka på att sänka trösklarna och bredda sporten så att den får påfyllning av utomstående utifrån.


  En del stationer stipulerade fristående skytte


I framtiden så kan jag se fyra klasser:


* 10 joule (oavsett vapentyp), inget skyttekort, ingen tävlingslicens, inget klubbmedlemskap, lägre startavgift

* 16 joule PCP, internationell klass, med skyttekort, tävlingslicens, klubbmedlemskapskrav etc

* 16 joule fjäder, internationell klass, icke rekylfria/semirekylfria fjädervapen, med all formalia som ovan

* 10 joule junior, som 10 joule ovan fast med en generösare poängberäkning


  Kul med fler kvinnor som tävlar..


Gör man detta, vilket innefattar att man stryker FP-klasserna, så tror jag att man är bred nog för att attrahera såväl nybörjare som de entusiaster som väljer att köra 10J. Samtidigt så har man internationella klasser enligt en internationell layout och därtill en juniorklass även ungdomar. Som en extra bonus så försvinner problemen med sönderskjutna mål och bekymmer med banläggningen.


  En del stationer var riktigt långa om man skjuter 10J

 
ANNONS
 
Ingen bild

Lasse - Onsala Luftgevärsklubb

15 september 2014 13:35

En liten komentar bara Johnny.

Du skriver att alla sköt 45 mål, utom den fria klassen?

Alla sköt 45 mål, tills mål 1 på station 10 ströks. Då blev det 44 mål som skulle skjutas.

Annars var det ett trevligt litet reportage :o)

Johnny Ottosson

16 september 2014 07:26


Det är helt riktigt, fel av mig.

 
Ingen bild

martinw

15 september 2014 14:46

I england har man som vi klassindeling efter drivkälla, en whiscombe tävlar alltså med ett tx200. Däremot har man synen att om man ska tävla i fjäderklassen så gör man det för att skjuta med rekyl, vill man slippa rekyl väljer man pcp...
Där är man dessutom så många att man bara hinner en klass per dag, inte som här där vi lägger mest energi på en klass och går ett extra varv med en lekbössa.
Medlemskap och skyttekort är krav för att försäkringar ska gälla, kommer ssf aldrig släppa på.
Kul med ett positivt inlägg om tävlingsverksamhet, inget vi direkt vant oss vid på bloggen.

Johnny Ottosson

16 september 2014 07:27


Blandade jag ihop det med HFT kanske?

Om SvSF kan blunda för kraven på tävlingslicens och grönt kort på debutantklasser så får vi utnyttja detta faktum och omformulera våra debutantklasser lite så att de faller in där.

Man kan säkert hitta en kreativ lösning.

 
Ingen bild

Archon

15 september 2014 15:15

Gratulerar till en hedrande andraplats, Johnny! Trevligt att gamla hederliga fjäderbössor som FWB 300 står sig så bra mot PCP. Mycket bra vapen men tyvärr lite för tunga och otympliga för min smak.

 
Ingen bild

Batistuta

15 september 2014 17:22

Trevlig artikel om en bra tävling. Roligt att äntligen få skaka tass med dig :)

Johnny Ottosson

16 september 2014 07:28


Japp.

Det var mycket kul att träffas.

 
Ingen bild

dano_swe

16 september 2014 19:57

En mycket trevlig tävling. Jag kände att jag stressade lite för mycket genom att gå två rundor, men så kan det bli när man tycker FT är lite för kul. :)

//dano_swe

 
Ingen bild

börne

16 september 2014 20:38

Tänkte bara nämna att det saknas ju två medaljörer på den bilden då Leopold & Pan är bortklippta :(

Johnny Ottosson

17 september 2014 05:57


Det stämmer, bilden laddade jag ner ifrån mitt Instagram där jag var tvungen att beskära den varpå dessa herrar försvann.

Eftersom resultatlistan dröjde på så var jag tvungen att stressa lite för att få ut inlägget i presentabel tid.

 
Ingen bild

börne

16 september 2014 20:41

Glömde... bra skrivet annars ;)

 
Ted

Ted

17 september 2014 21:10

Riktigt kul att skjuta alla 45 som debutant och sista tävlingen som debutant blev det. På onsdag hålls kursen för skyttekortet i uddevalla för min del så längtar till nästa år. Världens trevligaste blogg ska försöka hinna med en söndags tur till fuxerna mvh ted

http://toartphoto.blogspot.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 juli 23:00

En aldrig sinande utveckling..     I begynnelsen var FX2000.....i alla fall för dagens FX Airguns AB För någon vecka sedan så skrev jag lite om hur imponerad jag är av utvecklingen hos FX Airguns och när den här typen av lovord haglar öve...

Av Johnny Ottosson - Söndag 7 juli 16:30

Gammalt gevär - nya diaboler...     JSB pressar ständigt gränsen för vad som är möjligt - till gagn för alla entusiaster!   Efter många om och men så begav jag mig äntligen iväg till min skjutplats för att pröva de JSB Heavy Mk2 som jag...

Av Johnny Ottosson - Lördag 6 juli 21:00

    Den iranska vinden!     Air Arms Shamal var ett mycket viktigt vapen i utvecklingen av dagens moderna PCP.   I mitten av 1980-talet så ägdes varumärket Air Arms av Bob Nicholls genom sitt företag NSP och direktören för den här verk...

Av Johnny Ottosson - Måndag 1 juli 19:00


  Globaliseringen!     I april 2001 så köpte jag mitt första PCP från FX Airguns - ett litet företag med ett enda vapen i sortimentet.   På det svenska luftvapenforumet så går det just nu en intressant tråd om huruvida FX Airguns har "g...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se