Airpang

Direktlänk till inlägg 10 september 2014

En skruv lös..

Av Johnny Ottosson - 10 september 2014 13:00



Amerikansk sammansättningskvalité?



Så, då har dagen äntligen anlänt då något egendomligt inträffade med min Challenger. Skjuter man lågprisvapen så har man ju alltid en slags mental beredskap på att något konstigt kan inträffa. Ännu så hade inte detta skett men nu i helgen slog oturen till sist till.


När jag satt och sköt så ramlade det plötsligt ut en skruv ur vapnet!?


En jätteliten stoppskruv visade det sig vara vid närmare besiktning och det var en enorm tur att jag satt vid skjutbordet på klubben för annars så hade jag överhuvudtaget aldrig märkt det. Nu uppkom problemet, var hör den hemma? Försiktigt så repeterade jag vapnet, o det fungerade utmärkt. Sedan sköt jag och det gick också bra. Det enda jag kunde notera var att avtryckarbladet kändes en smula slappt så min misstanke riktades genast mot avtryckarsystemet.


Jodå, efter en nogrann studie så hittade jag ett passande tomt hål. Avtryckarsystemet på Challengern är relativt komplext och innehåller en lång rad inställningsmöjligheter. Man kan ställa in avtryckarvikt samt draglängd på såväl första som andra steget liksom stopp för overtravel etc - inställningar som sköts via små, små stoppskruvar. Tyvärr så är tillgängligheten av dessa skruvar inte den bästa. För att komma åt skruvarna, med undantag av själva avtryckarvikten, så måste man ta loss varbygeln. Denna kan i sin tur inte demonteras med mindre än att man tar loss stocken. Det blir en hel del skruvande med andra ord bara för att sätta dit en enda lite justerskruv.


Som den minnesgode läsaren kanske kommer ihåg så tog jag bort en "spärrfjäder" i avtrycket som begränsade hur lätt avtryck man kan få. Denna sitter i mekanismen av två anledningar, dels amerikanska konsumentskyddslagar och dels minsta tillåtna avtryckarvikt i en speciell tävlingsgren. När man sedan tar bort den här fjädern så kan man ställa avtryckarvikten betydligt lägre och när jag ändå hade justerskruvarna tillgängliga så passade jag på att testa gränserna för inställningsmöjligheterna. Sagt o gjort.


Resultatet?


Man kan lugnt säga att avtrycket blev lätt, för att inte säga rent nervöst. Nu går det inte längre att "vila" fingret på avtryckarbladet utan så fort man nuddar bladet så går skottet. Trots detta så är det (hittills) stabilt pålitligt utan att släppa skottet vid hantering av vapnet i övrigt. Säkringen fungerar dessutom helt utan anmärkning. Rent tekniskt sett så är det alltså inte några praktiska problem med att ha avtrycket inställt såpass lätt men frågan är hur jag egentligen trivs med det över tid? Det kan ju vara skönt att (som tidigare) ha ett första steg som man kan lägga an med för att sedan bryta skottet med när andrasteget går in. Nu är avtrycket bara hyperlätt rakt på.


Nu är inställningen i alla fall gjord och jag ska utvärdera den och mina preferenser under tävlingen i Onsala, kommande helg. Alla skruvar är dessutom säkrade med mild Loctite för att motverka att jag ska tappa bort någon av dem ifall de ånyo skulle lossa någonstans.

 
 
Ingen bild

Silwer

11 september 2014 06:05

Tja, jag tycker väl att den hållit upp bättre än iaf jag hade väntat mig av Crosmans grejor.

Jag vet tat tiderna förändras, mne efter all år av imo totalt skräp baserat på konstruktioner från fornstora dagar men med kass byggkvalitet och i princip utstuderat dålig uppbygnad så förväntar jag mig inte nånting från dem och jag tro heller aldrig de kan resa sig nog utan kommer kollapsa igen och de som är intresserade luftskyttar i USA kommer köpa importvapen.

Hoppas jag får fel, men för mig är USA tillverkning som med mycket där sen lång tid design-design-design men gammal skit under.

 
Ingen bild

Archon

11 september 2014 16:07

Jag misstänker att en hel del av produktionen av amerikanska lågprisvapen har flyttats till Kina, där produktionskostnaderna är lägre. Nu behöver ju inte Made in China per automatik innebära någonting dåligt, men kinesisk-tillverkade luftvapen har hitintills inte imponerat särskilt mycket på mig.

 
Ingen bild

Silwer

11 september 2014 17:12

För Daisy är det ett faktum med tex den kära sk all american Red Ryder tex.

Med Crossman hörde jag att Hatsan hade del i nu, de tar en del grejor därifrån som ballast med fartygen från Europa.

Även Vietnam bygger grejor åt dem för gammal ost, bla de plastica delarna och sådant.

Crossman ska visst försöka med en .30 bössa snart här baserad på Discoverygrund, bara mer arbetstryck och pipa från norkorea som nu ger sig in i detta.

 
Ingen bild

Dr_Phreak

11 september 2014 19:05

Silwer kanske menar Benjamin Bulldog? Ska lanseras vid Shot Show i januari. https://www.youtube.com/watch?v=aGRFF4Tx-jM

 
Ingen bild

Archon

11 september 2014 20:03

Jösses, vilken bössa. Den är ju stor som en rymdfärja.

 
Ingen bild

Silwer

12 september 2014 07:37

Hahaha, nu är det deign igen, de är inte kloka.

Som med de här US1 eller vad e heter som bygger FT vapen för hemmamarknaden, de ser ut som en modellångpanna med lite skit här o var påskruvat:-)

Nåväl de kan iaf leverera ett garv för oss.

 
Ingen bild

Archon

12 september 2014 22:13

Jag antar att du syftar på Mac 1 Airguns. Ja, dom har ett lite säreget utseende.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards