Airpang

Direktlänk till inlägg 30 augusti 2014

Helgens event..

Av Johnny Ottosson - 30 augusti 2014 21:00



Tävlingen i Fuxerna


  En välbesökt och synnerligen uppskattat tävling


Så har då årets nationella tävling i Fuxernas Skyttegille ägt rum. Trots ett betydligt sämre väder än tidigare påannonserat så blev uppslutningen rekordstor. Hela 25 stycken tävlande trotsade regnet och dök upp i skogen utanför Göta för Fuxernas första tävling i Field Target. Själv så är jag egentligen inte alls intresserad av just Field Target som tävlingsform men då det för närvarande är den enda tävlingsform som erbjuds på  rimligt nära håll så bevistade jag ändå tävlingen, vädret till trots.


Tävlingen blev inte bara välbesökt utan dessutom mycket uppskattat, ett synnerligen gott betyg åt främst ordförande Lasse som drev tävlingsprojektet med liv och lust - till dagens framgång.


Att det blev såpass välbesökt överraskade mig faktiskt. I synnerhet efter Laxås sporadiska deltagarantal och med bakgrund av att ytterst få (någon enstaka?) kom ifrån de stora klubbarna i söder, främst då Mörrum. Laxå hade ju färre deltagare på sin sommartävling, trots de absolut mest idealiska väderförhållanden som jag någonsin har upplevt på en tävlingsdag. När man seda anordnade RM så blev deltagarantalet minst lika uselt, trots att det (på pappret) borde vara en "större" tävling.


  Field Target är egentligen inte "min" gren men kul ändå..(foto: Lindfors)


En del av Fuxernas framgång tror jag ligger i att man har ett geografiskt sett bättre läge med bättre kommunikationer, inte minst kollektiva sådana. Flera deltagare anlände transporterade av tåg och buss vilket vanligtvis brukar vara ovanligt eller omöjligt till andra tävlingar. Sammalunda så har man riktigt bra faciliteter med en ordentlig klubbstuga och gott om plats under tak, något som blev påtagligt inte minst under dagens regntävling. Slutligen så finns det en riktigt bra och naturskön terräng där man kan göra fina, variationsrika och utmanande banor. Utan att ha besökt Mörrum så skulle jag nog vilja påstå att Fuxerna har de absolut bästa förutsättningarna för att göra riktigt fina banor.


En av de andra reflektioner som jag gjorde under tävlingsdagens gång var också värdet av ett bra kikarsikte, eller egentligen ett kikarsikte med riktigt bra och korrekt möjlighet för avståndsbedömning. Eftersom tävlingen helt ägde rum i relativt tät barrskog så var vinden absolut inget problem, vilket annars brukar vara fallet både i Onsala och Laxå. Istället så var två saker avgörande för framgång, dels att bemästra stående skytte samt dels att kunna få fram ett korrekt skottavstånd för respektive mål.


  Mitt eget vapen för dagen var klart mera ämnat åt HFT än åt FT..


Flera deltagare fick möjlighet att se hur ett riktigt bra sikte (Sightron) kan användas eftersom en handlare besökte tävlingen och välvilligt demonstrade sitt sikte för intresserade. Vill man nå framgång i Field Target så är ett bra kikarsikte ett absolut måste! Field Target är inte Hunter Field Target utan i en betydligt större utsträckning en materialsport där det i praktiken helt saknas krav på skyttens förmåga att själv bedömma avstånd. Det väsentliga är istället att vara i besittning av en tillräckligt kompetent hårdvara som klarar av den uppgiften.


Själva vapnet är i relativt perspektiv av en mer underordnad betydelse. En vanlig simpel Typhoon som utrustas med ett riktigt bra sikte är en klart mer potent setup än en ett premiumvapen på femsiffrig nivå som har ett 2000 kr-sikte monterat. Om man däremot känner till avståndet eller har någon med sig som har ett bra sikte och kan berätta avståndet så spelar ens eget kikarsikte mindre roll, då är inte förstoringsgraden i sig självt viktig.


  Feinwerkbau 300 dominerar totalt fjäderklassen på 10 och 16 joule..


Detta då i klasserna för 10- och 16 joule. Skjuter man 45 joule så är avståndsbedömningen inte alls lika viktig. Är siktet bara korrekt inskjutet så behöver skytten bara hålla stumt och låta vapnet damma på - målen faller som furor. Ska sanningen fram så krävs det inte alltid ens att man träffar träffzonen, blotta anslagskraften med dito vibrationer fäller målen ibland. I dagens tävling så var dock inte den här klassen lika förkrossande dominant som vanligt eftersom det inte var någon nämnvärd vind samtidigt som man hade en hel del luriga mål som krävde stående skytte samt dessutom var försedda med begränsade träffzoner. Här är det lätt hänt att man skjuter bort sig, helt oavsett vapen och kikarsikte - mycket bra!


  En del stationer hade spektakulära och underhållande målplaceringar..


Dagens tävling styrker därför mina tre teser som jag har torgfört ganska länge nu; 1) Klassen för 45J har inget med Field Target att göra samt 2) semirekyla fjädervapen (typ FWB300 etc) ska gå mot PCP, inte mot riktigt fjäderluftvapen liksom att 3) Field Target är en mer materialberoende skytteform än vad många tror och detta gäller i högsta grad när det kommer till kikarsikte.


I morgon kommer en genomgång av resultatlistan, förutsatt att den har hunnit komma ut då.

 
 
Ingen bild

Archon

30 augusti 2014 21:28

Skulle vara trevligt att prova på att skjuta en FWB 300 i 16 joule. Trodde dom var optimerade för betydligt lägre hastigheter och effekter, men tydligen funkar dom även i 16 J. Man lär så länge man lever.

Johnny Ottosson

30 augusti 2014 22:19


De är optimerade för betydligt lägre fart än 16J. Visserligen så kan man få upp dem till 12-13 joule men de brukar i allmänhet gå bäst upp till 10-11 joule.

Effekten spelar dock ingen roll, de konkurrerar ändå ut 16J fjädervapen ändå.

 
Ingen bild

Batistuta

31 augusti 2014 09:41

Bra och välskriven artikel :)
Det ser ut att vara en fantastiskt fin bana och alla ser ut att haft roligt. Angående FWB i 16 joules klassen kan jag bara hålla med. Det är svårt att konkurrera med ett vanligt fjädervapen, men det går när avstånden sträcks ut och det är lite mer vind.

 
Ingen bild

dano_swe

31 augusti 2014 09:50

16j fjäder vanns med en HW98 om jag inte minns fel. Ska bli kyl att se hur många poäng deb tävlande fick och ställa det mot andra bössor tex fwb300. 10j fjäder vanns med en fwb300su men det var ovanligt få deltagare i den klassen.

 
Ingen bild

Lars

31 augusti 2014 11:01

Både jag och Sören har slitit hårt under de senaste veckorna för att kunna erbjuda en bra tävling. Ett stort varmt tack till alla deltagare som kom trots att vädrets makter var emot oss.Och varmt välkomna tillbaks under våren 2015 till en förhoppnings vis ännu roligare och mer stimulerande bana.
Mvh Lars.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards