Airpang

Direktlänk till inlägg 21 augusti 2014

Licenseländet..

Av Johnny Ottosson - 21 augusti 2014 10:00



Nu är det sannerligen hög tid..


Idag så fick jag besked ifrån en annan entusiast att hans licensansökan fortfarande står stilla. Han lämnade in sin ansökan här i Västra Götaland den tredje mars (!) 2014 och handläggningen pågår fortfarande. Vid en påstötning under dagen så visade det sig att man just nu handlade ärenden från januari vilket, om detta är korrekt, innebär en väntetid på cirka nio månader på en licens för målskytte med ett luftgevär.


Ansökan var för övrigt på intet sätt märklig. Sökanden har krutvapen sedan tidigare, både jägarexamen och skyttekort samt bifogade ett föreningsintyg till ansökan på sedvanligt sätt, utfärdat av en SvSF-ansluten klubb med Field Target uttryckligen angiven i sin verksamhetsberättelse. Vapnet var ett vanligt PCP ifrån FX Airguns AB, ett sådant som normalt sett inte innebär några som helst problem, en klubbkamrat till sökanden fick ut sin licens på ett likadant vapen precis tidigare utan problem (bortsett ifrån vår numera exceptionella väntetid på handläggning).


Trots allt detta serverat på ett silverfat - NIO månaders väntetid.


Det är med andra ord minst sagt hög tid för den som vill ta ut en licens till nästa säsong att fnatta på nu. Räknar vi nio månader framåt så är vi i maj månad, då de första tävlingarna redan har ägt rum. Ansöker man inte på det snaraste så finns det alltså ingen garanti för att man ska få ut sin licens till i alla fall några tävlingar 2015. Då får man vänta till säsongen 2016 istället, om nu tävlingsformen som sådan finns kvar.


Det finns ju trots allt en hel del osäkerhet.


Är det exempelvis klokt att söka på ett vapen till klassen 45J? Vilka regler kommer att gälla 2015 och 2016? Det kan låta fjärran bort i tid men i skenet av licensansökningstiderna (ovan) så vore det säkert skönt för den som söker att känna till spelreglerna redan nu. Det kanske inte är så kul att stå där med ett vapen som plötsligt saknar den tävlingsformen som man sökte vapnet mot?


Det talas lite svävande ifrån frontfigurerna i våra tävlingar om att man ska "utvärdera" men den utvärderingen bör rimligtvis snart vara klar nu så att tänkbara nya entusiaster kan söka sina licenser och dessutom erhålla dem i god tid inför nästa års tävlingar.


En annan slutsats man kan dra av dessa otroliga väntetider på licenser är att klassen för 10J kan gynnas. I den klassen så slipper man licenser, vapenskåp, väntetid, kostnader, usla andrahandsvärden på vapnet osv.


För - på sista raden - SÅ stor är inte skillnaden mellan 10J och 16J.


Visst finns det en praktisk prestandaskillnad, javisst - men väg den lilla skillnaden (60%) mot allt det kolossala merarbete och dito kostnad som krävs för en licens. Nej, skulle jag skaffa ett licensvapen som ny till hobbyn så hade det blivit ett vapen som hade gjort skillnad ordentligt, upp 600% i anslagsenergi snarare än futtiga 60%. Jag hade kört ett vapen som hade givit mig en än mer konkret fördel för extrakostnaden och omaket för licensen. Hade jag gillat Field Target så hade jag tveklöst stannat på 10J. Då har man också fördelen av att kunna köra den fria klassen och dessutom slippa bli pungslagen på tävlingslicenser och liknande.





 
 
Ingen bild

Archon

21 augusti 2014 12:05

Håller med om att det är löjligt med alla dessa krav på vapenlicenser. Själv skulle jag slopa allt vad vapenlicenser heter så att folk enkelt kan köpa dom vapen som dom vill ha utan att stämplas som kriminella.

 
Ingen bild

Luftvapen.miffo

21 augusti 2014 13:16

Näe det är inte så klokt att söka licens på 45J,det är mycket mera användbar med en luftvapen på 80 till 100J då kan du skjuta och ha roligt med bössan inom ett bättre och varierat avstånds spann.Du har också nytta av ett effektregage på bössan som tex Fx har,med det kan du ställa in effekten mellan normalt till det minsta effektuttaget för karta avstånd på 10 meter . Sexton joul är är för gemene man en väldigt begränsande effekt,bättre att köpa en bössa på Jula,lägga några brickor bakom fjädern då har du bortåt 16J.Perfekt lösning för de allra flesta som skjuter luftgevär lite då och då .

 
Ingen bild

Batistuta

21 augusti 2014 13:58

När jag spår om framtiden ser det ut så här:
10 jouls klassen i FT kommer att vara den stora klassen i Sverige för all framtid, så länge vi har nuvarande regler. Ingen tvekan om det.

16 joule blir en "proffsklass" för de riktigt intresserade och kommer att växa sakta men säkert enligt min mening.

De kraftigare luftgevären kommer att användas som BR/långhålls-gevär, HFT och plinking i framtiden. Dock kommer de att leva kvar i nuvarande FT-variant så länge folk vill, inga förbud utan en naturlig utveckling.

Sedan har vi en kategori som sällan nämns men som ökar i takt med kvaliteten höjs på luftgevären och det är jägarna.

 
Ingen bild

Pistol Mike

21 augusti 2014 21:32

Johnny skrev...
"Är det exempelvis klokt att söka på ett vapen till klassen 45J?"

Söker du verkligen licens på ett luftvapen till "klassen 45J"!?

Jag skulle säga att du bara söker licens på ett licenspliktigt luftvapen som skall användas till målskjutning (fieldtarget i detta fallet). Vad bössan har för effekt spelar väl ingen som helst roll eftersom allt över 10J är licenspliktigt.


Med vänlig hälsning
Micke

Johnny Ottosson

21 augusti 2014 21:58


Det är naturligtvis helt sant men om man väljer ett vapen för 45J så väljer man sannolikt också kaliber 22.

Det må vara en fördel för 45J men det blir ju samtidigt en nackdel för 16J.

 
Ingen bild

Luftvapen.miffo

22 augusti 2014 00:32

Där slog du huvudet på spiken Pistol mike.
Tycker inte det är så speciellt märkvärdigt att få vänta på en sketen licens i ynka 9 månader efter att ha skickat in ett papper .Skickar du in något helt annat till ett annat ställe som har betydligt grövre kaliber än 177, ja då kan du få vänta i nio månader på att betydligt viktigare grejer ska hända,och då väntar du säkert med glädje under den tiden . Förresten så skulle det vara bättre att ha licens på sådant,det är många män som inte är redo att hantera sådana situationer . Ett sketet luftgevär kan vilken djävla idiot som helst bryta pipan på,stoppa in en kula och trycka av .

Johnny Ottosson

22 augusti 2014 13:58



En skillnad kan ju vara att i det ena fallet så VET man ju att väntetiden blir max 9 månader men när det gäller licenser så saknas det en bortre gräns.

 
Ingen bild

Silwer

24 augusti 2014 19:54

Nej vad Johnny kansk missar är att licens är för all effekt över 10J, men han har iofs rätt i att man kan spåra vad som önskas i kalibern.

Det är ju bara tat inse att för vettigt FT och annat utom just långhållskytte så är alt över .177 bortkastat helt imo.

Redan vid den begränsningen i .177 så går diabolerna som jävla lasrar nästan och har i åratal förundrat mig hur folk tycker FT med 45J är så jävla bra = alla sura på mig.

Nu börjar det spelas andra skivor sen ett tag och det som en gång var hopplösa tramsbössor (dvs säg rena FT vapen från början eller ombygda matchbössor och alt med regulering) är inte så korkade val längre.

Sen är det mer en fråga om man vill köra 10J eller 16.3J iofs, mne iaf är det inte en bortkastatd lixcens längre för nån som vill tävla i åratals framöver.

Då kan jag mer säga att 45J .22 är bajs då det då alltså ska innebära jaktvapen? eler vad? hur många har dem till det? nej just ja 90% eller fler är på målskytte för ett målskytte som knappt ens är inressant tat tala om.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards