Airpang

Direktlänk till inlägg 16 augusti 2014

En vattendelare..

Av Johnny Ottosson - 16 augusti 2014 10:00




The Gamechanger!



JSB Rapid Speed - fabriken garanterar en batchprecision på 12 mm CTC för 5 skott på 45 meter..


Ni har säkert någon gång stött på en Gamechanger, en produkt eller en företeelse som hastigt, inte sällan över en natt, ändrar spelplanen, de fundamentala förutsättningarna, för någonting på ett sådant totalt sätt att man börjar tala om tiden före eller efter någonting.


Ford lyckades med sin Mustang, Honda med sin CB750, Apple med sin Iphone och ifrån internets värld så känner vi alla till fenomen som Youtube och Facebook.


Något kommer synbarligen ifrån ingenstans och är totalt okänt bara för att en kort tid efteråt ha spritt sig som en löpeld och därefter finnas på allas läppar bara för att slutligen betraktas som en institution som alltid har existerat. En referens som i sin solida tyngd används som ram för att mäta alla nykommande konkurrenter av sitt slag.


En gång för länge, länge sedan så kom jag i kontakt med JSB första gången. På den tiden, runt milleniumskiftet, så var Accupell diabolen som gällde. Den hade nyligen etablerat sig som förstahandsval före de tidigare legendariska Superdomes från RWS. Jag hade precis köpt en FX2000 och den sköt gudomligt med just Accupell, enligt dåtidens referensramar. Allt var med andra ord frid och fröjd. Jag var utomordentligt nöjd med min setup och kände mig nöjd, tacksam och ödmjuk inför den enorma precisionen som min kombination av vapen och diabol kunde prestera.


Då började det plötsligt cirkulera rykten om en engelsk superdiabol som dessutom var lite tyngre. Den salufördes under namnet Air Arms Field och var tydligen helt revolutionerande. Nu vet de flesta att revolutionerande i brittiska luftvapenblaskor kan betyda precis vadsomhelst men denna gång så kom uppgifterna ifrån det då helt nystartade AirgunBBS och därför kändes nyheten som klart mera trovärdig.


Nyfiken som jag är så skakade jag runt hos de då aktuella handlarna i Sverige och endast en visste överhuvudtaget vad jag pratade om. Jodå, de var dessutom billiga, nästan halva priset jämfört Accupell, så det hela kändes lite för bra för att vara sant.


Ett par dagar senare så damp ett litet vadderat kuvert ner i brevlådan och när jag öppnade det så fanns det minsann ingen Air Arms Field utan en liten ful grå ask med tafflig grafik som förkunnade att densamma innehöll en tjeckisk lågprisdiabol!?


Vad ända in i *******...?!?


Tur nog för handlaren så var hans telefonlinje kroniskt upptagen den dagen och jag funderade på vad som egentligen hade hänt. Förmodligen så hade mitt paket blivit förväxlat med någon annans, en annan rimligare förklaring kunde jag inte hitta. När jag hade lugnat mig lite så började jag studera asken mera ingåeende. Underligt nog så vägde dessa diaboler precis lika mycket som de eftersökta Air Arms Field - vilket sammanträffande!


Då asken bara kostade typ 49 kr så tänkte jag att, vad katten - jag öppnar den och prövar ändå.


Vid en närmare besiktning så visade sig dessa diaboler vara exceptionellt rena, inte bara jämfört med Accupell men även jämfört mot Superdomes. Märkligt! Dessutom så föreföll de vara exceptionellt homogena.


Idag, nästan 15 år senare, så kan det låta märkligt men på den tiden så var Tjeckien lite av ett obekant territorium för svenska skyttar. Detta var före 200-serien och JSBs genombrott så att köpa prylar ifrån Tjeckien lät ungefär som om man idag hade fått fatt i något ifrån Bulgarien eller Indonesien.


Jag begav mig iväg till grustaget där jag sköt på den tiden. Det var en vacker och helt vindstilla aprilkväll, en underbar vårafton. Jag började på 30 meter, vilket ansågs vara ett respektingivande avstånd på den tiden, även för en ostrypt PCP med kaliber 22. Idag hade det nog motsvarat ungefär 50 meter eftersom dåtidens diaboler inte alls kunde dra nytta av potentialen hos ett då toppmodernt PCP.


I rask takt så tömde jag ett magasin och kunde besviket konstatera att inte en enda diabol hade träffat tavlan. Som väntat, skitskräp från Tjeckien konstaterade jag. Usla handlare!


När jag sedan travade fram för att hämta tavlan så hade den faktiskt ett hål, precis under tian i det svarta fältet, det var därför jag inte hade sett det med min låga förstoring som jag hade inställd på mitt Tasco 2-7/32. Frågan är var det andra sju skotten hade tagit vägen.


Styrkt av framgången så prövade jag 40 meter eftersom detta var det enda sättet att sätta målhållaren så att träffarna tog i en fin sandhög bakom måltavlan. Då kunde jag enkelt se hur "off" som jag hade träffat vid sidan om måltavlan. Jag sköt ytterligare ett magasin och inte en enda träff kunde jag notera i sandhögen. Ändå hörde jag att diabolerna lämnade pipan.


Märkligt!


Förvirrad så gick jag muttrande fram och hämtade måltavlan. Till min stora förvåning så satt det ett betydligt större hål på ungefär samma plats som tidigare och sakta började insikten sjunka in - jag hade helt enkelt satt alla åtta skotten i ett och samma hål!


Va f*n ?!


Jag testade igen, o igen, o igen. Jodå, jag hade bara igenom att gå över ifrån Accupell till den tjeckiska budgetdiabolen JSB mer än halverat mina grupper och det hur enkelt som helst. Dessutom smidigt utan att behöva varken tvätta eller olja in diabolerna, som var brukligt med Accupells. Faktum var att jag sköt bättre på 50 meter med JSB än på 30 meter med Accupell, vilken i sin tur sköt märkbart bättre än Superdomes.
Plötsligt ringde min Nokia 3310 och handlaren hörde av sig. Lyrisk berättade jag om min upptäckt och han förklarade att han själv hade gjort samma konstaterande. Den beryktade Air Arms Field var helt enkelt den tjeckiska JSB Exact men i originalutförande. Han hade nu beställt en hel pall av dessa och började aktivt rekommendera dem som förstahandsval till alla de som behövde ammunition till FX2000, Air Arms S410 och alla andra då toppmoderna PCP.


Resten är, som ni vet - historia.


Det har kommit många diaboler sedan dess men ingen annan diabol har en sådan förkrossande respekt i branschen som just JSB. Fråga efter ammunitionsråd på vilket forum som helst, i hela världen, och jag lovar er att någon av de första svaren på vilken ammunition en nybörjare ska pröva på sitt nyinförskaffade vapen kommer att vara JSB.


Detta lilla okända diabolfabrikat har likt ett expresslok formligen krossat allt vad konkurrenterna har kunnat erbjuda när det gäller om total precision i grenar som exempelvis Field Target. Det spelar ingen roll om de andra aktörerna var gigantiska och väletablerade storföretag med sekellång historia som HN, RWS eller Crosman - när JSB gick till attack så vek alla skyttar ner sig ögonblickligen och skiftade över till JSB.


Jag har själv skjutit JSB i princip ända sedan de kom till Sverige och ofta försökt hitta andra alternativ, nästan aldrig utan att ha lyckats. Det enda konkreta undantaget har varit Exterminators ifrån Defiant som presterar lika bra eller bättre i vissa vapen, men till en betydligt högre kostnad än JSB.


Idag så fick jag åter igen möjlighet att avnjuta fredagskvällen med skytte inomhus och till sist så har jag nu tagit steget att byta från JSBH till JSB RS för min Challenger och resultatet lät inte vänta på sig. Precis som de hastiga ammunitionstesterna har visat den gångna veckan så har RS en klar edge över JSBH när allt vägs samman.


  Först 50 skott över 30 meter..


  Sedan 20 skott över 40 meter..

 
 
Ingen bild

Archon

16 augusti 2014 15:41

Ja, det där stämmer nog rätt bra. Jag har provat mängder av olika ammunitionssorter men JSB är den ammunition som presterar klart bäst i mina bössor.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards