Airpang

Direktlänk till inlägg 12 augusti 2014

Skytteklubb?

Av Johnny Ottosson - 12 augusti 2014 16:00
"Varför ska man vara med i en skytteklubb?"


 

 

Atherton Indoor Range, England


Tidigare i helgen så fick jag frågan varför man ska vara medlem i en skytteklubb. Egentligen ingen märkvärdig fråga men tänkvärd eftersom det är precis samma fråga som styrelsen i en skytteklubb måste ställa sig själva för att kunna värva medlemmar och växa.


Generellt sett så finns det fyra skäl till att vara medlem i en skytteklubb;


1) Man behöver få ut en vapenlicens..


Licensen har tidigare ofta varit den främsta anledningen till att man söker sig till en skytteklubb. Om man inte bedriver tävlingsskytte i organiserad form så kan man nämligen inte längre få ut någon vapenlicens för målskytte.


2) Man behöver en bra plats att skjuta på...


De som bor i lägenhet eller på andra sätt där man inte har möjlighet att hitta en bra skjutplats har ofta en lösning i en skytteklubbs regi. Här finns en säker, rymlig och legitim skjutplats och då även för tillståndspliktiga vapen.


3) Att tävla känns lockande...


Man tävlar kort och gott. De allra flesta klubbarna som sysslar med vår typ av luftvapen har tävlingar i Field Target. Det finns dock klubbar som också har Hunter Field Target och Benchrest på sina program. Att tävla kan för många människor vara ett rent egenvärde och då är skytteklubben det naturliga navet för verksamheten.


4) Det sociala umgänget...


Kraften av en gemenskap ska inte underskattas. Många gillar helt enkelt att hänga på en skjutbana för att dryfta allt möjligt och omöjligt. En del kan till och med vara så roade av samhörigheten med de likasinnade att de överhuvudtaget inte skjuter där speciellt ofta utan avnjuter endast sällskapet.


Så långt så tror jag nog att de flesta klubbar känner igen sig. Jag skulle nog vilja påstå att i princip alla deras medlemmar har sökt sig till deras verksamhet på grund av ett eller fler av de ovanstående skälen. Som aktivt tävlande så måste man ju vara med en klubb för att kunna tävla, där finns ju inget val, men hur lockar man de entusiaster som inte tävlar eller som inte uppskattar den förhärskande tävlingsformen som klubben bedriver?


Tidigare så har ju behovet av en licens varit en drivkraft att gå med i en klubb och sedan förhoppningsvis "fastna" men i takt med att licenserna blir allt mer krångliga och tidskrävande att få ut så minskar också intresset för att lägga sitt vapen på licens och därmed också ett av skälen till att söka sig till en klubb.


Återstår gör då de två starkaste "korten" för att locka medlemmar i framtiden, en plats att skjuta på samt det sociala umgänget med andra skyttar. Om vi börjar med det sociala umgänget så sker en allt större del av detta på sociala medier, alltså forum, Facebook, Instagram, Twitter och liknande. Människor arbetar på allt mer olika tider och det finns massor med andra förpliktelser i tillvaron som gör det svårt att hitta naturliga tillfällen då alla av en slump träffas på banan samtidigt. För många så är det nog helt enkelt så att man umgås mer med sina klubbkamrater framför skärmen än live framför näsan.


Slutligen så har vi skjutbanan, alltså en plats att skjuta på. I takt med urbaniseringen och det faktum att allt fler människor bor i lägenheter och att våra allt större hus får allt mindre tomter samtidigt som de också byggs allt tätare inpå varann så kommer tveklöst behovet av bra skjutplatser att öka. Här tror jag att skytteklubbar har en möjlighet att suga upp nya entusiaster. Har man bara möjlighet att skjuta, ja - då skjuter man mera. Liksom omvänt. Ju mer man skjuter, desto starkare blir hobbyn och desto mer fast förankrade blir entusiasterna i densamma.


Här har också luftskyttet som koncept en stor fördel över exempelvis krutvapen. Vi kan skjuta inomhus, något som är sällsyntare än hönständer för krutskyttar. Det finns ytterst få inomhushallar för krutvapenskyttar med lite längre avstånd inom rimliga köravstånd ifrån de flesta av oss. Då halva året är vinter så betyder vårt klimat att vi oftast är hänvisade till att skjuta på helger eller enstaka lediga veckodagar under den bistra årstiden. Inte sällan då dessutom hackandes tänder i bister snålblåst under hot om snö och regn.


Som de flesta förstår och inte minst jag själv som numera åtnjuter följande förmån så är det en underbar situation att ha möjlighet att bedriva sitt skytte inomhus, skyddad ifrån mörker, kyla, vind och nederbörd.


  Inomhusskytte är ett under av bekvämlighet..


Komfort och tillgänglighet är därför två nyckelord som kommer att känneteckna den framtida framgångsrika skytteföreningen. Historiskt sett så har mycket av klubbarnas fokus legat på tillståndspliktiga vapen, och detta är helt naturligt eftersom dessa hade den absolut största delen av alla tävlanden i sina led. Nackdelen med detta, förutom planerna att stryka ur 45J ur Field Targets reglemente här i Sverige, är att man också har varit tvungna att tillse så att skjutbanor uppfyller de krav som myndigheterna ställer på dessa. Krav som inte sällan är skapade med betydligt kraftfullare krutvapen i tankarna.


Skiftar man istället nu fokus över på de allt populärare licensfria vapnen under 10 joule så kan man bryta sig fri ifrån alla dessa konventioner och hitta lämpliga skjutplatser på ett betydligt friare sätt. Kan man pyssla med så skrymmande och till synes utomhusbundna aktiviteter som exempelvis Gocart inomhus så borde även detsamma vara möjligt med skytte? Vi har ju mängder med klubbar som skjuter Int 10M inomhus så varför skulle man inte kunna skapa en klubb som även pysslar med andra tävlingsformer på ett likartat sätt?


Kreativt tänkade och dito problemlösning krävs emellertid. Att köpa eller ens hyra en lagom stor inomhuslokal exklusivt för vår typ av luftvapenskytte skulle bli tokdyrt, speciellt när man inväger kostnader för värme, el och alla andra kostnader. Den enda rationella lösningen är att "köpa in sig" i tid hos någon annan verksamhet. Att alltså utnyttja den tid som övriga verksamheter i den tänkta lokalen inte utnyttjar.


Här får man tänka i vida banor, allt ifrån strukturerade idrottshallar till kulvertar/källargångar eller rena industifastigheter. Kanske en bondes maskinhall? En uppställningshall för fritidsbåtar och husvagnar vintertid? Faktum är att det finns förvånasvärt många uppslag om man tänker efter och vågar tänka till lite utanför lådan. Jag tror att en centralt placerad byggnad, inom 2-3 mils avstånd ifrån en större stadskärna, skulle kunna vara en riktigt bra magnet för många av de skyttar och blivande skyttar som inte skjuter så mycket som de egentligen önskar på grund av tids- och platsbrist. En bra inomhushall med god tillgänglighet tror jag skulle kunna vara ett riktigt bra "försäljningsargument" både för den lokala klubben och för vår hobby som sin helhet.


En annons ifrån lokalblaskan (Kungälvs-Posten) idag 140812


Som synes så behöver man ibland inte ens själv leta upp lokaler utan de annonseras ut, till ett relativt rimligt pris dessutom. Är man 5-6 st stycken och hyr två timmar en regnig och blåsig novemberkväll så landar ju kostnaden här på 25 per person och det kan ju kanske vara överkomligt? I alla fall en av hallarna man utannonserar plats i här ovan lär vara minst 60 meter eftesom man tävlar i 60 meter löpning där. Den borde fungera perfekt för en skyttekväll på 50 meter med 10J, eller hur?  
ANNONS
 
Ingen bild

Silwer

13 augusti 2014 03:35

Klubbar som håller på med Field Target eller annat som motiverar luftvapen över 10J är iofs de inte särdeles vanliga direkt.

Oftast tycks de växa upp i närheten där en redan fanns innan och har särskilt svårt att pluppa upp där inget finns sen förr.

Match 10m skyttarna har inget utökat intresse för saken och tvärtom för all del iofs annars är ju sånna mycket vanliga.

Krutmålskytteklubbar är överlag inte alls intresserade, från att var rent otrevligt avvisande till att man kan få skjuta på deras korthållsbana när de inte är där men alltså då med vapen man själv kan täcka upp med licens eller då 10J.

Dels tror jag med att folk som är intresserade av luftvapen är det på en annan nivå än de som tävlar i diverse annat skytte, dvs det är mer för lite kul plinkande eller några tavlor när andan faller på sen just inget mer, dessa vill oftast inte ge sig in i föreningslivet för sådant.

Trots allt betyder ju en förening kanske åttaganden och regler och förstås en hel del nya okända människor som du kanske inte har något gemensamt med alls.

Att försöka bilda en förening är ju också krävande några måste ju ta tag i det hela, i byrokratin, en bana som är godkänd mm, så du måste helt enkelt ha skaplig tur att råka på nån eldsjäl att hänga på eller liknande annars låg chans för att ens lyckas samlas för en diskussion utan några förpliktelser.

Så du kanske ska skriva nåt om hur det går till att starta en klubb mer då antalet aktiva i de som finns inte är så värst många procent av de som ens faktikst skaffat sig dyrare PCP vapen mm ens.
Glöm inte tat det ser väldigt olika ut beroende på var personne bor så det val du ger här är ändå ganska ofta inte ens möjligt utan då isf långa resor och förstås att klubben ej godkäns som "lokal"

 
Ingen bild

gubbe

13 augusti 2014 20:39

Man ska vara med en skytteklubb för att lära sig saker från sina mer erfarna klubbkamrater.

Johnny Ottosson

14 augusti 2014 09:33


Personligen så är jag synnerligen tveksam till skytteklubbarnas eventuella värde som kunskapsförmedling.

Historien har nämligen visat oss att kunskap gynnas av mångfald snarare än av enfald.

Ju fler människor man kan möta på en arena, desto större är sannolikheten att det finns någon där som man kan lära sig något av.

Klubbarna i Sverige är tyvärr aldeles för små för att ha ett tillräckligt urval av människor.

Då tror jag att man har betydligt mer kunskap att hämta på internationella arenor som grupper på FB liksom våra stora internationella forum (typ GTA) med hundratals olika aktörer som kan bidra med mångfacetterade kunskapsrikedomar.

 
Ingen bild

gubbe

14 augusti 2014 17:06

Man måste ju vara mottaglig naturligtvis, annars så kanske det funkar bättre hemma ensam framför datorn.

Johnny Ottosson

15 augusti 2014 16:55

Det är helt riktigt.

Många människor har lättare att tillgodogöra sig information i skriven form och kan då reflektera över ett budskap i en text i lugn o ro samt - vid behov - läsa om den.

 
Ingen bild

Luftvapen.miffo

15 augusti 2014 01:32

Du.det kan inte vara mer än någon promille av svenskarna som har ett normaltrimmat luftgevär som är i behov av en luftgevärsklubb. Ett medlemsskap är bara till nytta för dom få som skuter på dom där tävlingarna som knappt någon bryr sej om .

Johnny Ottosson

15 augusti 2014 16:57


Jag tror också att problemen hänger ihop.

Klubbarna hade fått fler medlemmar om de på något påtagligt sätt kunde bevisa sin funktion.

Just nu betraktas klubbarna av många utomstående mest som föreningar för inbördes beundran som pysslar med något som man själv känner sig väsensskild ifrån.

 
Ingen bild

Silwer

15 augusti 2014 13:38

Alltså det är givetvis så i alla länder att de absolut flesta inte är med i en skyttklubb.

Sen beror det ju lite på vad man tänkt sig, tyvärr är jag ju på den mörka sidan som tas upp, dvs en klubb bara för en licens i första hand.

Sen beror det ju på vad klubben bedriver för verksamhet, nu har vi ju klubbar för mer specialaktivitet typ int.FT eller BR, men också de som mer träffas och tävlar och grejar på skoj mer än nåt annat.

En klubb kan säkert var bra för att få hjälp i och få lite anvisningar, dt har jag ingen aning om men i viss mån måste det ju ge möjlighet till mer kunskap även om det inte blir som nån som damsuger internet och som har lite krokar här och där i ren nyfikenhet.

Visst är klubbarna små, vad kan det bero på? saknas nåt?
Det är ju en hel del som har luftvapen av dyrare mer specialiserad typ (inte för att det är avgörande för hur man är)ändå är det tunt med deltagande.

Johnny Ottosson

15 augusti 2014 17:00


Det som saknas är väl grenar som folk är beredda att åka till för att tävla i.

Gillar man inte Field Target så finns det ju...typ inget.

Ett av problemen här är att de som arrangerar tävlingar har ett exklusivt FT-intresse och är därför inte intresserade av att arrangera tävlingar i någon annan form, vilket ju på sätt och vis är logiskt.

Kruxet är att man så samtligt isolerar sig och när detta sker blir det inte heller lika goda förutsättningar för påfyllning utifrån.

 
Ingen bild

Silwer

15 augusti 2014 21:01

Nej visst så är det kanske, jag vet inte.

Vi får se nästa år antar jag var det bär rent allmänt med de som anordnar vad det nu är för tävlingar.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Tisdag 3 juli 12:00

Crosmans miniatyrkarbiner !     Crosman 1720T med M4-stock, ett idealiskt vapen för svenska förhållanden.   Under den gångna veckan så fick jag frågan av en spekulant om 1720T möjligtvis kunde vara ett bättre val än min egen 1701P, vilk...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 6 juni 13:30


Hatten av för våra luftskytteklubbar!     En gång i tiden så fanns det en enorm positiv drive runt skyttesporten!   När tävlingssäsongen för Field Target har kommit halvvägs så måste jag, trots min skepsis till organiserat skytte, lyfta på...

Av Johnny Ottosson - Måndag 19 mars 21:00

The Ratcatcher!   Den har redan funnits med oss i två decennier - 2250B..    Precis som i Sverige innan 1992 så hade man i Storbritannien fram till 1997 en vapenlagstiftning som automatiskt placerade Co2-vapen på licens, helt oavsett effek...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 7 mars 20:00


Brocock Commander!   En rykande färsk nyhet från England!   Som ett svar på marknadens önskemål om fler AR-komponenter i nya modeller så kommer här nya Commander från Brocock. Ännu är uppgifterna om modellen knapphändiga men vi ser tydligt t...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 28 feb 16:30


Weihrauch HW-44     En del luftpistoler är kraftfullare än vad många tror - vad sägs om 25 joule?   Jag är ju en vän av pistolkarbiner så en av de intressantaste vapnen som har dykt upp på senaste tiden är Weihrauchs HW-44, fabrikatets för...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok

Visitors

Följ på Instagram

Airpang på Instagram

https://instagram.com/airpangsweden/

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se