Airpang

Direktlänk till inlägg 6 augusti 2014

Ett alternativ...

Av Johnny Ottosson - 6 augusti 2014 22:00


 

 

Hunter Field Target

 

 

Back to basic..


Här i Sverige så råder det ofta en viss förvirring runt Hunter Field Target, en tävlingsform som ofta förväxlas med Field Target och som dessutom har haft en tidigare svensk "hemkokt" version under de tävlingar som skedde hos våra olika klubbar innan ett formaliserat Field Target reglemente antogs.


Med anledning av detta så blir dagens tema HFT - Hunter Field Target.


Skälet till att HFT uppstod var som en slags motreaktion på de allt mer specialiserade vapen som krävs för att bedriva Field Target, inte minst i frågan om synnerligen kostbar och avancerad optik för avståndsberäkning av avstånden till målen. Man ville helt enkelt "back to basics" och gå mot Field Targets ursprungstanke - dess själva själ - med grundidén att vara en simulation av småviltjakt med luftvapen ungefär som Lure Coursing är för de som bedriver vanlig Coursing med sightdogs.


Det finns med andra ord ett antal skillnader mellan HFT och FT som har format dessa båda sporter till vitt skilda dicipliner, även om de kan vara skenbart snarlika för en utomståeende betraktare. Idag ska jag gå igenom de viktigaste punkterna steg-för-steg.


Klasser och vapen


Maximalt tillåten anslagsenergi är 12 fpe, precis som hos FT. En stor skillnad är dock att effekten inte alls är lika viktig i HFT som i FT eftersom skottavstånden är kortare, maximalt skottavstånd är exempelvis bara 75% av motsvarigheten i FT. I övrigt så får vapnet vara fritt  utformat, förutom att man inte tillåter en "hook" till bakkappa och att höjden mellan pipans centrum och förstockens lägsta punkt inte får vara större än 150 mm, vilket innebär att stora hamsters inte kan användas. Själva tävlingen består av fyra klasser:


Open class - rekylfria vapen med kaliber 177 och 20

Recoiling class - vapen som har märkbar rekyl (fjädervapen), oavsett kaliber

Class 22 - rekylfria vapen med kaliber 22 eller 25

Junior - skyttar (med valfria vapen ovan) som är 9-16 år gamla


Då HFT är ett stort fenomen i exempelvis England (9 nationella tävlingar med ca 200 deltagare i varje 2014) så delar man ibland upp Junior i två undergrupper, 9-13 år respektive 13-16 år. Från och med den dag man fyller 17 år så kan man inte längre skjuta i Junior utan hamnar då i någon av de övriga tre klasserna, beroende på vapen. Likaså förekommer det även andra undergrupper som Ladies, speciellt för kvinnliga skyttar, och Team Cups, med teamskytte.


Optiken


Här finns den utrustningstekniskt sett största skillnaden mot FT. Grundregeln är att kikarsiktet inte får röras efter det att tävlingen har påbörjats, tills dess att den avslutas. Skytten måste alltså igenom hela tävlingen ha precis samma inställning för parallax och förstoring respektive inställningar i höjd och sidled. Detta innebär att ett dyrbart kikarsikte med jätteförstoring och mycket nogrann parallax inte blir någon fördel. För att kompensera för olika avstånd så får man helt enkelt hålla över eller hålla under. Godkända hjälpmedel till detta är endast kikarsiktets riktmedel, alltså själva hårkorsets utformning (ex Mildots).


Skjutpositioner


Som skytt så kan man välja mellan tre olika skjutpositioner, om inte den aktuella stationen stipulerar en enda specifik ställning. De tre godkända positionerna är liggande, stående och sittande. Den sistnämnda på ett sådant sätt att stjärten inte vidrör någonting (ex marken, ens egen vad etc). Vid sittande skytte så får maximalt tre kroppsdelar vidöra marken, två fotsulor och ett knä. Likaså måste vapnet hållas (eg stödjas) med båda händerna, man får alltså inte vila vapnets förstock i armvecket (sk. "FT-ställning"). Den som ligger och skjuter få inte vila någon del av vapnet på underlaget, endast nederdelen av bakkappan får vidröra marken. För stående skytte så gäller två fotsulor i marken och upprättstående skjutställning.


Banan


Tävlingsbanan består av 30 st fallmål, på valfritt antal stationer. Varje station har minst en "Peg" ("pinne") som måste vidröras av skytten med någon kroppsdel när skottet avlossas, likså måste vapnets avtryckare vara bakom pinnen sett i längdsriktningen mellan pinne och mål. Maximalt skottavstånd på en station får som längst vara 41.10 meter bort och inget fallmål får stå närmare en peg än 7.30 meter. Träffzonerna på fallmålen varierar mellan 15-45 mm i diameter. De minsta träffzonerna, upp till 19 mm, får stå maximalt 25 yards bort och omvänt så får bara 45 mm träffzoner användas på avstånd bortom 40 yards. Frånsett detta så finns det ett förhållandevis detaljerat reglemente för banläggarna på exakt vilka mål som får stå var, liksom storleken på deras träffzoner och i vilken ställning som de ska få lov att beskjutas.


Poängberäkning


Poäng kan erhållas på två sätt. Att träffa fallmålet utan att det faller kallas för "plating" och ger 1 poäng. Lyckas man träffa fallmålet såpass bra att det faller så får man istället 2 poäng. Den som helt missar målet får 0 poäng. Det totala antalet poäng sammanräknas sedan till en stege.


Detta var lite kort om den här tävlingsformen. Det ska bli spännande att se framöver om den, liksom Field Target, kan vinna intresse hos oss entusiaster även här hemma i Sverige.





 
 
Ingen bild

Luftvapen.miffo

7 augusti 2014 01:05

Tycker att den tävlingsformen lät intressant,det som förstörde allt ihop var den låga effekten på 12 j.

 
Ingen bild

Martin

7 augusti 2014 01:10

Jag tycker det verkar roligt, för jag gillar det enkla!
Roligare än FT oavsett nya eller gamla regler. Det kanske till och med skulle kunna få mej att dyka upp på skytteträffar.

 
Ingen bild

Luftvapen.miffo

7 augusti 2014 01:14

Lika bra att säga att jag menar 12 fpe och då blir det helt annat pang i bössan . Undrar om Hft skyttet kräver skyddsglasögon som för övrigt borde vara standard vid alla typer skytte,eller vad tycker du ?

 
Ingen bild

urban

7 augusti 2014 05:28

Nog för att HFT var tänkt som "back to basics", men det hindrar ju inte att man använder samma slags jackor och handskar som inomhus stående 10-metersskytte.

 
Ingen bild

JägareMedInvandrarbakgrund

7 augusti 2014 09:38

Finns ett par idioter som kanske inte kommer gilla detta.

 
Ingen bild

Thsu1969

7 augusti 2014 11:20

Sarkasm här......

 
Ingen bild

martinw

7 augusti 2014 17:48

Tävlingsskyttarna i uk kör samma gevär som i ft, alltså mycket steyr och liknande.
Optiken som krävs för att se ngt mellan 7-41m utan att röra parallax är rätt speciell, små objektiv och låg föstoring. Dessutom bör det vara ett av rätt få där man får litet parallaxfel trots felställd parallax, tänk typ lite självcentrerat. Populärt är ex leupold mk4 tmr, man brukar vilja ha ett riktmedel med halvmildot
Så inte inte så back to basic som många tror.

Jag har parallellkört ett gevär med hftsetup några tävlingar, svårt med bracketing och svårt att utvärdera sitt skott med bara x9. Tillomed rätt svårt att se killzone på ett slitet mål långt bort.

Svårt jämfört med ft.

 
Ingen bild

Silwer

7 augusti 2014 21:55

Tramset med int.FT är ju att om vi skiter i 16j som gräns ens så blir bössorna väldigt dedikerade, fast förstoring (jag tycker fan det räcker att folk får lova att inte röra zoomen) och det ännju löjligare att man ej får justera pplxen.
När man jagar så ställer man för helvete visst pllxen, det kan man inte använda som regel.

Vår "jaktstig" kanske låter trist men är intressantare egentligen, sen då 10J kan bli vanligt är tex 40m som max avstånd på målen vettigt tex.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards