Airpang

Direktlänk till inlägg 2 augusti 2014

The final frontier...

Av Johnny Ottosson - 2 augusti 2014 23:30
Var går gränsen?
Med anledning av min nyvunna möjlighet till inomhusskytte så kom den hypotetiska frågan upp var gränsen egentligen går för ett 10J/177-vapen. Alltså, givet bästa tänkbara förutsättningar - hur små träffbilder kan man skapa på, säg 50 meter?


Förutom att man blir fri för det största hindret mot optimal precision, vinden, så kvarstår en rad andra faktorer som man måste ta hänsyn till och som inte försvinner bara för att man skjuter inomhus i en miljö isolerad mot vindens verkan.


Bantiden och projektilens rotation


När man skjuter 10J så är man alltid begränsad av en given, förhållandevis låg, utgångshastighet. Visst kan man manipulera utgångshastigheten igenom att välja lättare diaboler som ger en kortare bantid eftersom BC för att bekämpa sidvindar inte är aktuellt här. Skytte inomhus betyder ju att man bara behöver ha BC för att passera luften i projektilens längdriktning och detta är enklare att kompensera för i höjdled än vad nyckfulla sidvindar är utomhus. Igenom att minska bantiden, alltså att öka utgångshastighten, så ökar jag projektilens rotation. Ju lättare diabol, desto snabbare accelererar den igenom pipan och desto högre rotationshastighet runt sin egen axel uppnår den. Igenom att välja en lättare diabol så offrar jag alltså lite BC samtidigt som jag vinner en ökad gyrostabilitet och det är det sistnämnda som jag är intresserad av vid inomhusskytte. 


Som de observanta läsarna säkert har noterat så är ofta hålen i träffbilderna på 40 meter och bortom detta avstånd lätt fransiga och även lätt nyckelhålsformade på riktigt dryga distanser med vapen på 10J. Skälet till detta är helt enkelt att projektilens gyrohastighet "tar slut", den minskar alltså såpass mycket att projektilens SD förändras under den kritiska gränsen som måste upprätthållas för att diabolen ska flyga stabilt. Särskilt tydligt är detta på tunga diaboler, dels på grund av att deras tyngd gör att de accelererar långsammare igenom pipan då drivkällan inte orkar skjuta på dem lika snabbt och dels på grund av att de som regel är förhållandevis långa i relation till sin kaliberdiameter (hög SD). 


Här har jag länge funderat lite hur ST-pipor fungerar vid låga hastigheter, säg 500 fps. Räcker den korta räfflingen till för att ge tillräckligt hög rotationshastighet för att projektilen ska flyga stabilt på långa avstånd jämfört med normallängdsräfflade pipor? Jag har ännu inget bra svar på detta men det är en intressant fråga.


Jämnheten


Förutom bibehållen rotationshastighet och gyrostabilitet så måste också varje skott lämna pipan med så snarlik hastighet som möjligt mellan skott till skott. Här finns två variabler att ta hänsyn till, drivkällans jämnhet och projektilens vikter.


Ju mindre spridning i hastighet mellan skott till skott desto tightare träffbilder får man. Så enkelt är det. Att ha en drivkälla som lämnar en jämn utgångshastighet igenom alla de skott som bygger en träffbild är absolut vitalt. Här kan man naturligtvis trixa med saker som luftflödesmängd (storlek på transferporten), ventilens öppningstid (förspänning på hammarfjädern) och luftens hastighet (systemtryck, eg trycket som driver projektilen). Förrutom detta så kan man därtill tillföra en regulator. Hur man gör spelar ingen större roll, bara man får så jämn utgångshastighet som det bara är möjligt mellan skott till skott.


Vikten på projektilen är nästa viktiga (!) sak att betänka. Om en projektil är något lättare eller tyngre än en annan så kommer utgångshastigheten ofelbart att direkt påverkas. Minsta avvikelse i vikt ger motsvarande avvikelse i utgångshastighet och då kommer man att träffa något högre eller lägre än förevarande skott. Vill man verkligen utforska var gränserna går för maximal precision så måste man väga upp en batch med diaboler så att man har absolut kontroll på vikterna, så att alla projektiler väger så lika varann som det bara är möjligt.


Vad är då möjligt?


Detta kan man faktiskt beräkna fram, om man så önskar. Jag har dock inte gjort det själv (ännu). Förutsatt att man hittar en såpass lätt diabol som tillåter en bra gyrostabilitet ända fram till målet och som dessutom presterar riktigt bra i det aktuella vapnet så kan man beräkna hur stor skillnad i utgångshastighet som man kommer att ha under sin skottserie. När man sedan vet skillnaden i utgångshastighet så kan man också beräkna fram vad detta innebär i spridning på måltavlan. På detta sätt kan man fastslå att under totalt perfekta omständigheter (optimal prestation av skytten etc) så kommer jag ändock aldrig att få en mindre träffbild än X antal mm. Detta då beroende på skillnaden i utgångshastighet mellan skotten. 


Det kommer alltså aldrig att gå att skjuta en sann enhålsträffbild med tio skott på exempelvis 50 meter. Alltså ett enda hål som en enskild diabol med handkraft efteråt endast med svårighet kan förmås att pressas igenom de tio projektilhålens enda hål. Sannolikheten för detta ÄR extremt liten.


Jag skulle själv säga att skjuter man tio skott i följd och kan få en träffbild CTC som ligger under halva likaregeln med ett PCP så ska man vara nöjd. Detta motsvarar alltså ungefär en svensk enkrona på 50 meter. Detta räcker gott och väl för alla mina egna praktiska behov. 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Onsdag 5 aug 20:00

  En liten renovering..      Till sist så blev den färdig men den är lite mörkare i verkligheten..   De senaste dagarna så har jag grejat lite med stocken till min BSF-30. Trots att mekaniken är i helt perfekt skick som nytt så har tyvär...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 aug 16:00

Fjäderfröjd?   En gång i tiden så var dessa luftvapen oftast den första kontakten med skjutvapen överhuvudtaget... Ett vanligt argument som många fjäderfantaster gärna framhåller är friheten hos sina val.   Det är enkelt att bara ...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 aug 15:00


  Crosman Kratos!     Tidlöst vacker - för många i min generation är det så här ett klassiskt PCP ska se ut! I dagarna så har Crosman presenterat sin nya Kratos med en prislapp om blott $699 USD. En tidlös retromodell i samma form som T...

Av Johnny Ottosson - Måndag 22 juni 20:30

    Tävlingar i Corona-tider     Jag fick en fråga häromdan om huruvida det är några tävlingar i Field Target överhuvudtaget den här säsongen. Dåligt uppdaterad som jag är på tävlingsfronten så besökte jag genast Field Target Sveriges hemsi...

Av Johnny Ottosson - Lördag 9 maj 10:00


  En ny FX Airguns Wildcat Mk III..?     Kan detta var en spännande nyhet?   På en av Facebooks alla luftvapengrupper så hittade jag den här kryptiska nyheten, som jag inte har sett bekräftad någonannanstans. Uppgifterna kommer alltså in...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

863 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se