Airpang

Direktlänk till inlägg 1 augusti 2014

Bättre blir det inte...

Av Johnny Ottosson - 1 augusti 2014 10:00Inomhus - det perfekta lägetIdag hade jag förmånen att för första gången skjuta i en rejäl inomhushall. Tack vare lite flyt och goda kontakter så håller jag på att försöka komma över chansen att bedriva mitt skytte allt mer inomhus. En bekant har eventuellt möjlighet att låta mig nyttja ett ledigt utrymme i en stor industrilokal så att jag kan skjuta inomhus, med bra belysning och inomhusklimat - året om.


Detta är självfallet en enorm möjlighet, inte bara slipper man blåst och regn, man får även anständig värme och ljus så att man kan skjuta på längre avstånd också under höst och vinter när det ösregnar ute i snålblåsten och regnet. Som en extra bonus så ligger dessutom fastigheten belägen på vägen mellan jobb och hem så att man slipper köra en omväg för att komma till en bra plats för att skjuta över lite längre avstånd.


Det enda som grumlar saken är att lokalen eventuellt ska hyras ut och kommer det då in betalande nyttjare så kommer de naturligtvis att få prioritet, vilket är helt naturligt. Dessutom så kör man någon form av maskin "på andra sidan väggen" som väsnas något kolossalt så då får man endera ha hörselskydd på eller välja tidpunkter då denna granne inte håller på med sina ljudligare aktiviteter. I övrigt så tyckte fastighetsägaren att det bara var bra om jag kom och gick i lokalen för att visa att det finns aktivitet där och på detta sätt förhoppningsvis avskräcka mot inbrott.


Igår blev dock premiär i lokalen och det kändes skönt då det i övrigt var en blåsig dag här på västkusten. Bord och stolar fanns på plats så att få till en bra skjutstation var inga problem. Jag kunde med en 2 meter lång tumstock mäta upp drygt 40 meter (ca 42-43 meter) i nuläget men det fanns även möjlighet, igenom att rensa lite, för att få en ännu längre längd att nyttja. För dagen så blev det en fyllning, 100 skott, samtliga på ca 42 meter med JSBH.


Första tavlan landade på 25 mm


Den första tavlan började med ett par låga skott. Jag ställde in siktet för 40 meter men träffade ändå lågt. Då konstaterade jag att ytan var något längre än 40 meter och med såpass långt avstånd så betyder någon enstaka meter hit eller dit en rätt ordentlig skillnad. Jag fick klicka upp ett par steg och då blev träffbilden mer centrerad. Notera hur lite träffbilden slår i sidled - inomhus är helt enkelt underbart!


Andra tavlan gav 19 mm, bättre skjutet än fotograferat ser jag nu...


Nöjd av resultaten ifrån den första tavlan så blev tavla nummer två som ovan. Att skjuta inomhus drar utan vidare ner avståndet 10-15 meter jämfört med utomhus. Jag är säker på att om jag kan köra 50 meter framöver så kommer de träffbilderna utan vidare att matcha träffbilderna för 40 meter utomhus.

 

Den tredje tavlan var dagens bästa med 18 mm


Även den tredje tavlan skänkte förnöjsamhet. Man blir lätt helt tagen av hur mycket enklare det är att skjuta inomhus på långa avstånd med 10J/177 jämfört med utomhus.


Här blev det 24 mm


Det är dock alltid lätt att förivra sig när allt går bra och tavla nummer fyra var väl kanske inte lika kul, den blev betydligt mera spretig trots ett riktigt fint CTC-värde.


Den sista tavlan gav 26 mm  


Slutligen så bröt jag dessa tioskottsserier vid 50 skott skjuta eftersom jag då börjar komma ner på väldigt låga tryck, runt 85 Bar. Här börjar det uppstå en del variation i utgångshastigheten och jag ville gärna pröva att skjuta några femskottserier också innan all luft var förbrukad. Det sista skottet förstörde helt en annars kanonfin talva.


Den första tavlan på 25 skott gav ett genomsnitt på 13.80 mm


Med mina måttliga 9 gångers förstoring så blir det svårt att särskilja detaljerna i det svarta fältet på dessa tavlor så träffbilderna här blir överlag alltid sämre än på tioringade tavlor. Den första tavlan blev ändå ganska bra med tanke på den ringa luftmängden som fanns kvar i vapnet.


  På den andra och sista 25 skottavlan så märktes det att trycket var väldigt lågt..


Tack vare att man skjuter inomhus så blir man okänslig för vindpåverkan och kan då dra ut betydligt fler skott ur vapnet på grund av att även de "sämre" skotten (de med större hastighetsskillnad och lägre utgångshastighet) också kan användas. Detta gör att jag kan gå ifrån 70 till 100 skott (ifrån 140 bar) med Challengern. Samtliga 100 skott är redovisade här ovan. Som kulfång bakom min tavelhållare hade jag en vanlig EUR-lastpall och jag kan bara konstatera att lite drygt 8 joule, som kvarstår vid 40 meter, sliter hårdare på ett sådant kulfång än vad man tror.


Effekten räcker med andra ord gott för 40 meter och jag kan inte se behovet av mera effekt på något sätt, snarare tvärtom. Ett vapen med högre effekt hade haft högre skottljud, färre skott på fyllningen och krävt ännu bättre kulfång. Det är imponerande långt som man klarar sig med 10J om man bara ger den här effektnivån chansen att visa sin fulla kapacitet. Just tystnaden är en av de stora fördelarna med Dual-Fuel konceptet ifrån Crosman, Challengern är märkbart tystare än exempelvis mina gamla CZ200 som ändå låg på samma effekt. Detta blev väldigt påtagligt i den här stora tomma lokalen som lätt ekade. Ändå kunde man utan vidare skjuta helt utan att tänka på ljudet, trots avsaknaden av både shroud eller konventionell ljuddämpare.


 
ANNONS
 
Ingen bild

gubbe

1 augusti 2014 19:41

Att kunna skjuta in bössan och kikare på olika avstånd måste vara toppen i en sådan lokal. Men sen vet jag inte, ska det vara så enkelt?

 
Ingen bild

Silwer

1 augusti 2014 23:01

Jag skull känna en lycka även om det bullrade att få panga på 40m inomhus med 10J.

Det är kanske inte de bästa samlingar jag sett inomhus för 10J, men du har ju skjutit lite rejäla serier så det är ju inte en eller 2 turtavlor iaf.

gubbe: ja för fasen, bana i källaren bara så man inte kunde komma undan med att var så lat och bekväm som idag för min del.
Men ärligt 40m nära utomhus skulle gå bra det med.

Men det är inte för vanliga dödliga.

 
Ingen bild

Luftvapen.maffia

2 augusti 2014 00:11

Va lyxigt då . Tycker det va bra att du fick en lokal att panga i . Ska bli intressant att så se max precision med dina bössor. Undrar hur pass bra världens bästa luftgevär presterar i inomhus miljö på 40-50 meter , vet du något om det ?

 
Ingen bild

Silwer

2 augusti 2014 03:48

Vi kan ta 50m
Det beror på effekt och annat som antal skott i serien och givetvis nån som seriöst kan bänskjuta.

Men 10J 5 skott blir ofta ett hål om än kanske lite ruggat med 5 skott av utvald ammo i bänk, detta just inomhus utan väder och vind.

PCPer rent allmänt är ju oftast på en skapligt hög nivå precisionsmässigt om de får fungera som tänkt.

Men det finns alltid saker att greja i då olika farter genom pipan kan kräva pipor för ändamålet, vilket tex är en av förklaringarna at ten FWB300S idag presterar löjligt bra i säg 10J, de var aldrig bygda för några höga hastighter utan just för låga.
I viss mån kan regulering komma in givetvis, men kan väl uteslutas om man bara använder sig av området där vapnet har en flack effektkurva.
Exakt rätt ammo för pipan är extremt viktigt.

Men även i bänskytte finns ju nån bakom det hela.

Så där räknade jag bort allt utom just licensfria vapen i Sverige inomhus, utomhus är det en annan värld.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Onsdag 5 aug 20:00

  En liten renovering..      Till sist så blev den färdig men den är lite mörkare i verkligheten..   De senaste dagarna så har jag grejat lite med stocken till min BSF-30. Trots att mekaniken är i helt perfekt skick som nytt så har tyvär...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 aug 16:00

Fjäderfröjd?   En gång i tiden så var dessa luftvapen oftast den första kontakten med skjutvapen överhuvudtaget... Ett vanligt argument som många fjäderfantaster gärna framhåller är friheten hos sina val.   Det är enkelt att bara ...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 aug 15:00


  Crosman Kratos!     Tidlöst vacker - för många i min generation är det så här ett klassiskt PCP ska se ut! I dagarna så har Crosman presenterat sin nya Kratos med en prislapp om blott $699 USD. En tidlös retromodell i samma form som T...

Av Johnny Ottosson - Måndag 22 juni 20:30

    Tävlingar i Corona-tider     Jag fick en fråga häromdan om huruvida det är några tävlingar i Field Target överhuvudtaget den här säsongen. Dåligt uppdaterad som jag är på tävlingsfronten så besökte jag genast Field Target Sveriges hemsi...

Av Johnny Ottosson - Lördag 9 maj 10:00


  En ny FX Airguns Wildcat Mk III..?     Kan detta var en spännande nyhet?   På en av Facebooks alla luftvapengrupper så hittade jag den här kryptiska nyheten, som jag inte har sett bekräftad någonannanstans. Uppgifterna kommer alltså in...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

863 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se