Airpang

Direktlänk till inlägg 29 juli 2014

Antal skott och vinsten av grövre kaliber...

Av Johnny Ottosson - 29 juli 2014 13:00"Hur många skott kan man få ut om...?"
En entusiast satt hemma och funderade lite över hur många skott man skulle kunna få om man höjde/sänkte effekten på sitt vapen. Finns det möjligtvis något enkelt sätt att kunna ta reda på detta och hur skulle effekten påverkas vid ett kaliberbyte på sitt PCP?


Faktum är att båda sakerna kan beräknas, eller i alla fall uppskattas på ett hyfsat tillförlitligt sätt. Det man då måste göra är att räkna fram den totala potentialen av vad vapnet kan ge i form av anslagsenergi och sedan dividerar man bara detta värde med önskad effektnivå.


Exempel: Min Challenger ger 63 st skott inom önskad spridning (20 fps) med ca 8 fpe. Det betyder att den "effektpott" som finns att tillgå är 63 x 8 = 504 fpe. Det är dessa 504 fpe som jag kan disponera på önskat sätt. Väljer jag original transferport så kan jag få ut 5 fpe och antalet skott blir sådeles 504/5 = 101 skott. Om jag sätter in en transferport för 12 fpe så skulle jag på motsvarande sätt få 504/12 = 42 skott inom samma spridning, förutsatt att allt är korrekt injusterat i övrigt (hammarförspänning etc). Vill jag ta ut max effekt med transferporten från Discovery så kan jag nå ca 16 fpe och då får jag 504/16 = 32 skott.


Om man sedan vill räkna om för en annan kaliber, frågeställaren funderade över att gå ifrån 177 till 22 med sitt PCP så är tumregeln att man räknar upp med 50%. Ett vapen som ger 12 fpe kommer alltså att ge 18 fpe bara vid ett kaliberbyte från 177 till 22, alla andra parametrar lika i övrigt.


Dessa båda kalkylmodeller kan även kombineras och då ser man fort hur pass mycket mer effektiv kaliber 22 är jämfört med 177 när det gäller att få fler skott på samma luftförbrukning.


Exempel: Jag vill ha ut 12 fpe ur min Challenger när jag sätter på en 22-pipa, hur många skott får jag då ut? Eftersom jag har beräknat antalet skott inom önskad spridning med kaliber 177 så måste jag först räkna ut hur mycket energi jag behöver, översatt som kaliber 22 och därefter hur många skott det blir. För att uppnå 12 fpe så behöver jag bara ta ut 8 fpe ur vapnet, de överstigande 4 fpe är ju "bonus" på grund av den grövre pipan. Antalet skott blir då 504/8 = 63 st.


Hade jag i exemplet ovan velat ligga kvar licensfritt så hade jag fått räkna med att belasta drivkällan med 5,50 fpe för att nå 8 fpe (10J). Den effektivare kalibern gör alltså att jag måste bromsa effektuttaget lite. Antalet skott blir då 504/5,50 = 92 skott.


Att bara gå ifrån kaliber 177 till 22 med samma ME innebär alltså att jag direkt tjänar 30 skott!

 
ANNONS
 
Ingen bild

Batistuta

29 juli 2014 16:47

Bra förklarat, synd att du envisas med fpe istället för joule som i princip alla använder numera. Tom engelsmännen och amerikanarna har ju börjat använda joule ;)

Johnny Ottosson

30 juli 2014 09:11


Bara en massa merarbete att sitta och räkna om till joule, gram, mps och andra enheter som sällan används (globalt sett) i fråga om luftvapen.

Själv har jag aldrig sett en amerikan eller britt som har angivit sitt vapen i mps eller sin diabolvikt i gram.

 
Ingen bild

thsu2014

29 juli 2014 22:05

Sakligt och bra!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se