Airpang

Direktlänk till inlägg 27 juli 2014

Låter som en nysning...

Av Johnny Ottosson - 27 juli 2014 10:00Kayoba?


  En diabol ifrån Kina som saluförs av Jula till ett mycket lågt pris..


Idag så är det dags för en diaboltest! Offret för dagen är en diabol vars varumärke låter ungefär som en nysning, i alla fall enligt min hustru som hade vänligheten att köpa en sådan ask till mig. Priset var för övrigt inte speciellt betungande, asken betingade bara 29 kr vilket ger 250 diaboler. Tänk, jag tycker inte det var länge sedan som jag köpte 22LR ammunition för 24 kr för en ask med 50 st. Kostnaden för ammunition har sannerligen ökat, även om det är mycket små summor som är aktuella när det handlar om 177 diaboler.


Jag brukar köpa måltavlor hos Jula eftersom dessa är sällsynt billiga, 49 kr för en packe med 100 st. Däremot så har jag aldrig köpt någon ammunition där utan den levererar alltid Hurricane och min Challenger matar jag med JSBH för 89 kr per burk om 500 st.


Ska vi räkna om lite så får man sålunda betala 58 kr för 500 st (två askar) Kayoba och när jag kollar i Hurricanes jättesortiment av diaboler så hittar jag 15 sorter som är billigare. Dessa är; Dogg Match 40 kr, HN Diabolo Sport 45 kr, HN Econ 45 kr, Exite Plinking 45 kr, RWS Geco, HN Excite Hammer 49 kr, HN Spike 49 kr, RWS Hobby 45 kr, Umarex Perfecta 40 kr, Gamo Pro Magnum 45 kr, Gamo Pro Match 40 kr, Gamo Pro Match C 49 kr, Milbro Select 50 kr, Stoeger X-sport 39 kr, Milbro TR 55 kr.


I den superlåga prisklassen, 40 kr eller lägre, så hittar vi Dogg Match, Umarex Perfecta, Gamo Pro Match samt prisledaren Stoeger X-sport - summa 4 st sorter.


Som vi ser så är Kayoba billiga, men inte extremt billiga, Stoeger är faktiskt 19 kr billigare på 500 diaboler. Betyder detta också att det finns hopp för vettiga prestationer tro? Ärovördiga gamla Dogg Match har ju tyvärr blivit skräp numer, Umarex Perfecta och Stoeger X-Sport har jag ännu inte testat men Gamos Pro Match var ungefär lika usel som Dogg Match. Man får förmodligen vad man betalar för, även när det gäller diaboler.


Ett av de mer lysande undantagen var en serie diaboler som avsomnande Commander i Malmö sålde under slutet av 1990- och början av 2000-talet. På den tiden så var kinesiska diaboler udda och förpackningen formligen skrek lågpris, jag tror de hette Tiger Paw eller någon liknande och hade en tiger på språng i en slags 1940-tals designad teckning som logotype, komplett med kinesiska skrivtecken. Dessa diaboler var verkligen svinbilliga, i början så kostade de 15 kr för 500 st och man kunde köpa 11 askar för 149 kr. Sedan höjdes de till 19 kr.


Det intressanta var dock inte kitchig design på tunnplåtsburkarna eller det kanonlåga priset utan det faktum att de faktiskt också sköt anständigt. Naturligtvis så var de inga R10 Finale Match och inte ens att jämföra med dagens JSB-serie men de var nära nog för dåtidens RWS Superdome och Crosman Accupell för att det skulle kännas som bra köp. Detta i alla fall om man sköt på kortare avstånd, ut till 20 meter. Längre än så då drog gamla orange Superdomes och Accupellen ifrån.


Så, dag att se hur Kayoba presterar, först kör vi på 10 meter - två tavlor JSBH som referens och tre tavlor med Kayoban.


  Resultatet var väl lite sådär, det är ju ändå här som den borde fungera bäst..


Sedan gick jag vidare till 15 meter, fem skott JSBH och fem skott med Kayoba:


  Här börjar det öppna upp en hel del..


Flatnosdiaboler brukar inte gå bra på längre avstånd och även om 20 meter inte är jättelångt så kan man tydligt se ett mönster av sanning i det påståendet:  Nä, detta avstånd var inte hemmaplan för den här diabolen..


 
ANNONS
 
Ingen bild

Archon

27 juli 2014 18:43

Detta test illustrerar jag ju väldigt tydligt att det inte bara är vapnet som har betydelse för precisionen. Ammunitionen är minst lika viktig. Jag har använt H & N, RWS Meisterkugeln och JSB Exact Express i samtliga mina bössor med gott resultat. Nu har jag dock blivit snål och för att spara några ynka tior per ask har jag gått över till en ammunition som är något billigare, BSA Storm. Den är inte lika bra som dom övriga jag nämnde men acceptabel för mina modesta behov. Man får vad man betalar för. Vad beträffar kinesisk lågprisammunition är jag alltid rädd för att dessa billigare Kina-diaboler ska efterlämna diverse oönskade slaggavlagringar i mina pipor, så därför drar jag mig för att använda dom. Denna rädsla från min sida är förmodligen helt obefogad, men det är i alla så jag känner.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 juli 23:00

En aldrig sinande utveckling..     I begynnelsen var FX2000.....i alla fall för dagens FX Airguns AB För någon vecka sedan så skrev jag lite om hur imponerad jag är av utvecklingen hos FX Airguns och när den här typen av lovord haglar öve...

Av Johnny Ottosson - Söndag 7 juli 16:30

Gammalt gevär - nya diaboler...     JSB pressar ständigt gränsen för vad som är möjligt - till gagn för alla entusiaster!   Efter många om och men så begav jag mig äntligen iväg till min skjutplats för att pröva de JSB Heavy Mk2 som jag...

Av Johnny Ottosson - Lördag 6 juli 21:00

    Den iranska vinden!     Air Arms Shamal var ett mycket viktigt vapen i utvecklingen av dagens moderna PCP.   I mitten av 1980-talet så ägdes varumärket Air Arms av Bob Nicholls genom sitt företag NSP och direktören för den här verk...

Av Johnny Ottosson - Måndag 1 juli 19:00


  Globaliseringen!     I april 2001 så köpte jag mitt första PCP från FX Airguns - ett litet företag med ett enda vapen i sortimentet.   På det svenska luftvapenforumet så går det just nu en intressant tråd om huruvida FX Airguns har "g...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se