Airpang

Direktlänk till inlägg 26 juli 2014

Wood is good..

Av Johnny Ottosson - 26 juli 2014 18:00


 

Träfrack


Crosman Challenger med 2260 stock...  


Så kom då äntligen stocken till min Discovery. Leverantör blev Alliance Hobby via eBay US. Totalkostnaden inklusive frakt, tull och moms blev totalt summa 814 SEK, ifrån ursprungspriset $49. Som jag tidigare har berättat så hör stocken ursprungligen till Crosman 2260 och jag har hört lite varierande teorier på hur väl den passar mot Discoveryns underrede och hur mycket man måste modifiera stocken för att den ska passa riktigt.


Med hjälp av adapterskruven och den kortare stockskruven som hör till Discovery så visade det sig att infästningen för stockskruven var helt klockren. Stocken, som egentligen är avsedd för 22XX-avtryckarsystem (o dito Discovery) rymde även Marauderns Gen 1 avtryck, som sitter på Challengern. Skillnaden är att man sätter adapterskruven i den främre skruven som håller avtryckarlådan mot lufttuben. På detta sätt så får man en fästpunkt för stockskruven som sitter framför den ordinarie i Challengerchassiet men som passar perfekt mot 2260-stockens hål. Man använder alltså inte Challengerns ordinarie stockskruv och adapterskruven ersätter den vanliga lilla insexskruven som håller avtryckarlådan. Adapterskruven är ju sexkantig och har stockskruvsgänga i huvudet samt samma gänga i andra ändan för avtryckarlådan.


  Min Dremel fick arbeta lite så att jag kunde skära ut för manometer och pipband.


Så långt allt gott.


Efter att ha studerat Challengermekaniken sida vid sida (eg ovanpå) 2260-stocken så noterar jag två delar som kräver bearbetning, dels måste stocken fräsas ut för manometer och dels måste en kanal gröpas ut tvärs över insidan av förstocken för det bakre pipbandet, precis som jag misstänkte innan jag beställde stocken.


Med maskeringstejp och varierande träbearbetningsverktyg så var det sedan inga problem med min Dremel att göra nödvändiga modifieringar. Allt avlöpte väl och jag blev mycket nöjd med slutresultatet. En annan upptäckt som jag gjorde när jag modifierade stocken var att den här stocken uppenbarligen är "hardwood" (bok?) som betsats snarare än valnöt (som min gamla Discovery-stock). Resulatet av modifieringarna blev dock att trätslagets trävita yta blottades och jag tänker framöver göra en touchup med lite valnötsbets, även om den vita ytorna inte syns när mekaniken är på plats i stocken.


  Ett mycket slankt vapen numera..


Hur känns det nu då?


Med mekaniken monterad och finjusterad på plats så krympte hela geväret ett nummer, i all fall på bredden. Den lilla 2260-stocken är synnerligen smäcker i relation till den mer volymiösa originalstocken hos Challengern. Tankarna förs närmast till Ruger 1022 eller Diana 23/25 eller ett något mindre syskon till BSA Supersport. En enkel stock, helt utan nätskärning och med en låg kolvkam avsedd i första hand för de öppna riktmedel som är standard till 2260. I morgon så ska jag testa att skjuta lite med geväret i sin nya stock för att samla lite intryck av vapnet i dess nya skepnad även i praktiken. 


Jag kan också konstatera att nu har vapnet faktiskt bara en enda detalj på hela riggen som är av plast, den nya bakkappan. Allt annat är 100% metall, o några O-ringar förståss...


  Genomsnitt 18.00 mm på 50 skott över 30 meter


Med nya stocken monterad så blev det en tur till banan där jag sköt två 25-skottstavlor över 30 meter för att se hur det kändes och inte minst fungerade med den nya stocken. Det är ju nämligen så att om man byter stock så kan man drabbas av träfflägesförändringar eller andra konstigheter. Nu kändes inte sannolikheten så jättestor här eftersom pipan till större del är friflytande ifrån tuben men jag fick ju fräsa ut en tvärställd kanal inuti förstocken för det pipband som sitter stumt mellan pipa och tub så därför gällde det att försäkra sig trots allt.


I skenet av vindförhållanden, en markant vag vind åt höger då är jag ändå nöjd med träffbilderna. Målsättningen är naturligtvis under 15 mm och jag brukar ligga mellan 10-15 mm på detta avstånd under vindstilla förhållanden. Nu, med en betydligt mindre ergonomisk stock så kändes det väldigt ovant i början men det tog sig sedan succesivt.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Archon

26 juli 2014 18:57

Ditt gevär blev riktigt fint, måste jag säga. Rent visuellt är det en klar förbättring jämfört med originalet. Gratulerar till en lyckad investering.

 
Ingen bild

Silwer

26 juli 2014 22:37

Du förlorade iofs allt bra med en justerbar kolv.

Jag tror jag hade skaffat en beg matchkolv och sänkt systemet i själv.

 
Johan

Johan

26 juli 2014 23:43

Blev ju bra, tycker den påminner om en Quackenbush i miniatyr... bara en röd old english bakkappa som fattas så det blir äkta customlook på den! ;)

http://www.luftjakt.se

 
Ingen bild

Silwer

27 juli 2014 00:19

hehe jo kanske, de udda varbygeln liknar den på en Diana D100

Quackenbush kan man undra över varför de aldrig utökad nåt, de hade ju varit världens äldsta kvarvarande annars.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 juli 23:00

En aldrig sinande utveckling..     I begynnelsen var FX2000.....i alla fall för dagens FX Airguns AB För någon vecka sedan så skrev jag lite om hur imponerad jag är av utvecklingen hos FX Airguns och när den här typen av lovord haglar öve...

Av Johnny Ottosson - Söndag 7 juli 16:30

Gammalt gevär - nya diaboler...     JSB pressar ständigt gränsen för vad som är möjligt - till gagn för alla entusiaster!   Efter många om och men så begav jag mig äntligen iväg till min skjutplats för att pröva de JSB Heavy Mk2 som jag...

Av Johnny Ottosson - Lördag 6 juli 21:00

    Den iranska vinden!     Air Arms Shamal var ett mycket viktigt vapen i utvecklingen av dagens moderna PCP.   I mitten av 1980-talet så ägdes varumärket Air Arms av Bob Nicholls genom sitt företag NSP och direktören för den här verk...

Av Johnny Ottosson - Måndag 1 juli 19:00


  Globaliseringen!     I april 2001 så köpte jag mitt första PCP från FX Airguns - ett litet företag med ett enda vapen i sortimentet.   På det svenska luftvapenforumet så går det just nu en intressant tråd om huruvida FX Airguns har "g...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se