Airpang

Direktlänk till inlägg 26 juli 2014

Wood is good..

Av Johnny Ottosson - 26 juli 2014 18:00


 

Träfrack


Crosman Challenger med 2260 stock...  


Så kom då äntligen stocken till min Discovery. Leverantör blev Alliance Hobby via eBay US. Totalkostnaden inklusive frakt, tull och moms blev totalt summa 814 SEK, ifrån ursprungspriset $49. Som jag tidigare har berättat så hör stocken ursprungligen till Crosman 2260 och jag har hört lite varierande teorier på hur väl den passar mot Discoveryns underrede och hur mycket man måste modifiera stocken för att den ska passa riktigt.


Med hjälp av adapterskruven och den kortare stockskruven som hör till Discovery så visade det sig att infästningen för stockskruven var helt klockren. Stocken, som egentligen är avsedd för 22XX-avtryckarsystem (o dito Discovery) rymde även Marauderns Gen 1 avtryck, som sitter på Challengern. Skillnaden är att man sätter adapterskruven i den främre skruven som håller avtryckarlådan mot lufttuben. På detta sätt så får man en fästpunkt för stockskruven som sitter framför den ordinarie i Challengerchassiet men som passar perfekt mot 2260-stockens hål. Man använder alltså inte Challengerns ordinarie stockskruv och adapterskruven ersätter den vanliga lilla insexskruven som håller avtryckarlådan. Adapterskruven är ju sexkantig och har stockskruvsgänga i huvudet samt samma gänga i andra ändan för avtryckarlådan.


  Min Dremel fick arbeta lite så att jag kunde skära ut för manometer och pipband.


Så långt allt gott.


Efter att ha studerat Challengermekaniken sida vid sida (eg ovanpå) 2260-stocken så noterar jag två delar som kräver bearbetning, dels måste stocken fräsas ut för manometer och dels måste en kanal gröpas ut tvärs över insidan av förstocken för det bakre pipbandet, precis som jag misstänkte innan jag beställde stocken.


Med maskeringstejp och varierande träbearbetningsverktyg så var det sedan inga problem med min Dremel att göra nödvändiga modifieringar. Allt avlöpte väl och jag blev mycket nöjd med slutresultatet. En annan upptäckt som jag gjorde när jag modifierade stocken var att den här stocken uppenbarligen är "hardwood" (bok?) som betsats snarare än valnöt (som min gamla Discovery-stock). Resulatet av modifieringarna blev dock att trätslagets trävita yta blottades och jag tänker framöver göra en touchup med lite valnötsbets, även om den vita ytorna inte syns när mekaniken är på plats i stocken.


  Ett mycket slankt vapen numera..


Hur känns det nu då?


Med mekaniken monterad och finjusterad på plats så krympte hela geväret ett nummer, i all fall på bredden. Den lilla 2260-stocken är synnerligen smäcker i relation till den mer volymiösa originalstocken hos Challengern. Tankarna förs närmast till Ruger 1022 eller Diana 23/25 eller ett något mindre syskon till BSA Supersport. En enkel stock, helt utan nätskärning och med en låg kolvkam avsedd i första hand för de öppna riktmedel som är standard till 2260. I morgon så ska jag testa att skjuta lite med geväret i sin nya stock för att samla lite intryck av vapnet i dess nya skepnad även i praktiken. 


Jag kan också konstatera att nu har vapnet faktiskt bara en enda detalj på hela riggen som är av plast, den nya bakkappan. Allt annat är 100% metall, o några O-ringar förståss...


  Genomsnitt 18.00 mm på 50 skott över 30 meter


Med nya stocken monterad så blev det en tur till banan där jag sköt två 25-skottstavlor över 30 meter för att se hur det kändes och inte minst fungerade med den nya stocken. Det är ju nämligen så att om man byter stock så kan man drabbas av träfflägesförändringar eller andra konstigheter. Nu kändes inte sannolikheten så jättestor här eftersom pipan till större del är friflytande ifrån tuben men jag fick ju fräsa ut en tvärställd kanal inuti förstocken för det pipband som sitter stumt mellan pipa och tub så därför gällde det att försäkra sig trots allt.


I skenet av vindförhållanden, en markant vag vind åt höger då är jag ändå nöjd med träffbilderna. Målsättningen är naturligtvis under 15 mm och jag brukar ligga mellan 10-15 mm på detta avstånd under vindstilla förhållanden. Nu, med en betydligt mindre ergonomisk stock så kändes det väldigt ovant i början men det tog sig sedan succesivt.

 
 
Ingen bild

Archon

26 juli 2014 18:57

Ditt gevär blev riktigt fint, måste jag säga. Rent visuellt är det en klar förbättring jämfört med originalet. Gratulerar till en lyckad investering.

 
Ingen bild

Silwer

26 juli 2014 22:37

Du förlorade iofs allt bra med en justerbar kolv.

Jag tror jag hade skaffat en beg matchkolv och sänkt systemet i själv.

 
Johan

Johan

26 juli 2014 23:43

Blev ju bra, tycker den påminner om en Quackenbush i miniatyr... bara en röd old english bakkappa som fattas så det blir äkta customlook på den! ;)

http://www.luftjakt.se

 
Ingen bild

Silwer

27 juli 2014 00:19

hehe jo kanske, de udda varbygeln liknar den på en Diana D100

Quackenbush kan man undra över varför de aldrig utökad nåt, de hade ju varit världens äldsta kvarvarande annars.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards